Author Topic: Към окончателно решение нa Българския въпрос  (Read 6260 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Време е да въведем "политически борд" в България , т.е. окончателно да се разделим със суверенитета си, в полза на директно европейско управление.

Това е един метод как да живеем по-добре, правата да са ни по-защитени, с по-добро управление, в по-голяма сигурност.

Това може да стане, ако България е първата федерална европейска област, т.е. чрез делегиране на цялата централна власт към европейските структури или да станем територия директно подчинена на институциите на ЕС.

Това ще бъде първата федерална територия, директно управлявана от правителството в Брюксел чрез назначен евро-губернатор. Това и ще разреши до голяма степен проблема за абстрактните пълномощия на европрезидента, еврокомисията и европарламента. Те ще разполагат с територия, където директно да прилагат законодателството си, без да минават през посредничество и без да бъдат заложници на местни интереси.

Спокойно можем да отменим парламентарните избори. Няма да са необходими, при положение че така или иначе гласуваме за европарламент.

Няма да ни е необходим и президент, тъй като така или иначе ще гласуваме за европейски президент. Ще спестим и пари от президентски избори.

На управленски длъжности ще бъдат назначавани граждани на ЕС от всякакви националности, при необходимата прозрачност и демократичност на избора, което поради федералния характер на управлението ще предполага че те са добре платени професионалисти от доста високо качество.

Българските граждани ще бъдат подготвяни главно за служба във федералните органи на съюза, което означава че ще бъдат направени сериозни европейски инвестиции в българското образование, особено в областта на чуждите езици и мениджмънта. Около 10 години след въвеждане на новата система всеки българин ще говори свободно 4-5 от общоевропейските езици и ще бъде доста конкурентен на пазара на труда в Европа, което съответно ще вдигне рязко доходите на населението.

Българското гражданство ще стане общоевропейско (европейски паспорти), което ще позволява изключителна свобода на придвижване по цял свят, плюс сериозни гаранции за правата и сигурността на европейските граждани извън ЕС. Българите няма да се обръщат към собствените си посолства за консулски услуги и друга помощ, а директно към мисиите на ЕС. Българското гражданство ще стане изключително привлекателно в световен мащаб.

Българските граждани ще могат да правят кариери директно в европейските структури, което постепенно ще формира силно българско лоби във властта (това не съм сигурен, положително ли е)

Поради факта, че това ще бъде първата федерална територия, на българска земя ще бъдат изградени много спомагателни европейски институции, като научни институти, хранилища за бази данни, университети и т.н. Университетите, които ще разполагат с ноухау и кадри на световно ниво, ще имат капацитета да стигнат в челната класация на световните университети, докато в момента няма български университет и в ТОП 500 (ТОП 1000?) в света.

Полицейските служби ще бъдат директно подчинени на Европол. Всеки полицай ще бъде изрядно подготвен и образован, с богата правна и обща култура, и ще говори по няколко световни езика. Докато полицейските служби може и да имат проблеми с лобиране и престъпност на общоевропейско ниво, на местно ниво престъпността ще бъде смазана. България ще стане една от страните в които ще можеш да се разхождаш в 3 през нощта в произволна нейна точка без никакъв риск за сигурността.

Съдебната система ще работи изцяло с европейски съдии, и по европейското право.

Въвеждането на еврото ще бъде просто една техническа подробност.

Ще отпадне напълно необходимостта от издръжка на национална армия. Задачата ще бъде поета от европейските въоръжени сили. По съображения от престиж и сигурност, България ще бъде една от най-добре пазените територии в света.

България ще стане притегателен център за всякакви професионалисти, които ще искат да правят кариера в евро-структурите. Това ще реши въпроса с недостига на квалифицирани кадри. Отделно, ще обърне и посоката на вътрешната миграция в ЕС, която ще се насочи КЪМ България. Това ще реши и демографския проблем. Българите, които живеят в чужбина ще бъдат най-мотивирани и най-подготвени да се завърнат в България.

Европейските структури ще доведат със себе си нуждата от перфектна организация и развита инфраструктура, което означава директни инвестиции от федералния бюджет, отлични пътища, ефикасна администрация, образование и здравеопазване според последните европейски норми.

Доверието в България ще скочи многократно, което ще доведе до понижаване на лихвите и на изключително силен поток от чуждестранни инвестиции, които ще бъдат привлечени от свободните територии, квалифицираната и непрекъснато растяща работна ръка, както и от повишената сигурност в бизнес климата.

Местният бизнес ще има възможност да осигури туристически, образователни и всякакви други услуги на най-високо световно ниво и ще намери партньори в най-мощните и напредничави европейски и световни корпорации.

Българският език ще бъде изучаван от множество чужденци, а българската култура ще заеме много по-видимо и по-важно място в Европа, което автоматично означава много повече културни връзки и културен обмен, което ще премести бг културата от европейската периферия в центъра и, като "общоевропейска".

Природата ще бъде защитавана по европейски стандарти.

Името на държавата може да бъде променено, за да не събужда негативни асоциации. Например — "Европейска федерална територия".

Честно казано, не виждам минуси, а се сещам за още плюсове. А вие?

линк - You are not allowed to view links. Register or Login


Offline celestialwish

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 471
 :) Между другото...

Какъв е "Българския въпрос"?
  ;)

Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
You are not allowed to view links. Register or Login
:) Между другото...

Какъв е "Българския въпрос"?
  ;)

Въпросът е:  Какво трябва да се промени, за да може животът в България да отговаря на стандартите на Европейския съюз?

Правилният отговор е: Стандартите на Европейския съюз.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Въпросът е:  Какво трябва да се промени, за да може животът в България да отговаря на стандартите на Европейския съюз?

Правилният отговор е: Стандартите на Европейския съюз.
PNK2003,nqmam kvo da dopalvam.Tova e vsi4ko - Standartite na Evropeiskiqt sauz.

Пламен Пасков

 • Guest
Момчета - един въпрос - ще се прави ли политически раздел на форума, или това беше в рамките на изключението?

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Момчета - един въпрос - ще се прави ли политически раздел на форума, или това беше в рамките на изключението?
Plamene az po princip bih odobril ideia za otvarqne na razdel vav foruma -¨Politika¨.
Tova bi bilo edin ot standartite koito trqbva da izpalnim za da sme kakto e v Evropa ;)
Neka koito jelaie da si kaje mnenieto po vaprosa.
Nadiavam se tova predlojenie da bade prieto ot co-administratorite.
Politikata e neshto ot koeto mnozina se otvrashtavame, no bez neia ne moje.
Az podkrepqm takava ideia , poradi fakta 4e politi4eskata osvedomenost podnesena ot nas samite , bi doprineslo za populqrizirane na demokrati4nite cennost i pluralizam, po avtenti4en na4in.
Spored dneshnata gracka -¨Megali-ideia¨, proizhoda na pomacite e svarzan s vremeto na Perikal - bashtata na drevnograckata demokracia.
Az razbira se tova go kazvam simvoli4no kato metod na lobirane za ideata :D

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
:) Между другото...

Какъв е "Българския въпрос"?
  ;)
AZ imam v predvit neshta podobni na tazi mila rodna kartinka:

"Телеграф": Българската мафия ограбва помощите от ЕС
16 Ноември 2008

Британският "Телеграф” публикува в неделния си брой обширна статия за злоупотребите с европейски средства в България, озаглавена "В корупционната столица на Европа – как престъпната мафия на България ограбва помощите от ЕС”.
"Обработотвани до ден днешен с плугове с конски впряг, просторните пасища на селскостопанска България открай време са известни с евтините си вина, силния тютюн, сладкия мед и сочните кайсии. Но само една година, откакто това бивше кътче на съветската империя стана член на ЕС, и неговите селски пътища кънтят от грохота на чисто нови джипове, а редом с порутените селски колиби са поникнали елегантни нови вили. Сред местните, посръбващи ракия в селските кръчми, няма съмнение коя е най-изгодната реколта тия дни - тя се получава не от земята или лозята, а от купищата молби за субсидии с надпис САПАРД”, разказва журналистът Колин Фрийман в кореспонденцията си.

По-нататък се отбелязва, че в България и в съседна Румъния селскостопанските работници вече бързо схващат това, което колегите им във Франция, Италия и Испания забелязаха за първи път преди 30 години - че при всички щедри субсидии, администрирани отдалеч, процъфтява измамата.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, представен като рязък критик на корупцията, е цитиран да разказва как при посещение в провинциален град местните го попитали: "Знаете ли как се познава кой наоколо има субсидия от САПАРД? Просто вижте кой кара най-скъпите джипове. Не е случайно, че тези хора изведнъж забогатяха и това не е само в този град, а навсякъде.”

Плячкосването на схемата, която даде на България повече от 2 млрд. паунда от 2000 до 2006 г., е само една от много съмнителни истории, които кръжат около действителната съдба на огромните суми пари на данъкоплатците, налети от бюрократите от Брюксел в най-бедната страна на Европа, очакваща още 7 млрд. паунда до 2013 г., се казва в статията.

Фондовете - крайъгълен камък от плана за разширяване на ЕС - първоначално целяха да отдалечат осеммилионното предимно славянско население на България от руската сфера на влияние - да го съблазнят, като ремонтират разпадащите се пътища и железопътни линии и заменят мрачния съветски стил на училищата и кметствата. Но кампанията пренебрегна факта, че в България корумпираната, командвана от гангстери политическа класа, зародила се във вакуума на комунистическия крах, вече дължеше на Русия много повече, отколкото на Европа.

"През 90-те години в нейното правителство проникнаха бивши комунисти, бивши агенти от секретните служби и организирани престъпници, т.нар. "дебели вратове”, които до ден днешен кръстосват булевардите на София, придружавани от бодигардове, и уреждат бизнес споровете с поръчкови убийства, вместо в съда. За мнозина от тях субсидиите от ЕС са шанса на живота им, но не да възстановят страната си, а са напълнят джобовете си”, се казва още в публикацията.

"Бившите комунисти, които управляват България, обичат европейските пари, но не и европейските правила. Вълкът козината си мени, но не и нрава. Неприятно ми е да го кажа, като българин, но корупцията процъфтява тук. Тя не е под тезгяха, а върху него”, обяснява Атанас Атанасов. Британският вестник припомня, че през юли Европейската комисия вече спря 350 млн. паунда финансиране за България, като я обвини в лошо управление на фондовете поради корупция и неефикасност, както и липса на съдебно преследване срещу нарушителите, които често биват защитени от политически връзки.

Посочва се, че поредицата от дела, които започнаха в българските съдилища през последния месец – са първите от лакмусовия тест, според Брюксел, за готовността на София да си почисти къщата.

Едно от тези дела е за източването на 7.5 млн. евро по САПАРД. Сред осемте членове на криминална мрежа, съставена от над 50 български предприятия, е Марио Николов, който имал "близки връзки с българското правителство", пише вестникът, като се позовава на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Припомня се и сигналът срещу Николов за прехвърляне на около 200 000 лв на БСП през 2005 г.

Като друга проява на "шуробаджанашки капитализъм" е цитирана връзката на членове от тази група с бивш министър, който се опитал "да повлияе на текущото разследване".

В статията е посочено и актуалното съдебно дело срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, който, също като Николов, отрича да е извършил нещо незаконно. Двамата твърдят, че са превърнати в изкупителни жертви, за да може София да убеди Брюксел да възстанови субсидирането.

ЕС заявява, че ще следи внимателно двата случая и ще преразгледа ситуацията с фондовете през пролетта, преди парламентарните избори в България, пише вестникът и цитира говорител на ОЛАФ: "Ситуацията все още е проблематична. Оценяваме, че властите действат в правилна посока, и очакваме резултатите."

Въпреки твърденията на Брюксел, че желае само българските съдилища да започнат да прилагат закона справедливо за всички, вероятната ключова роля на тези две дела за решението да се развърже отново кесията е причина малцина да вярват, че обвиняемите ще излязат свободни.

Опитни наблюдатели на българските политически интриги съзират тежка политическа ръка зад избора на момента, в който делата на Николов и Друмев влизат в съда, както и за задържането миналата седмица на футболния и банков магнат Христо Ковачки по обвинения в данъчна измама, пише "Съндей телеграф".

И трите случая станаха в навечерието на визитата на генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер, който иска да види как напредват нещата.

Българското правителство казва, че прави всичко по силите си да сложи край на наследството от хаотичните постсъветски години, но че опозиционните политици просто влошават нещата, като преувеличават мащаба на проблемите, се отбелязва в статията.

Също като в части от Третия свят, твърденията за корупция са станали толкова обичайни, че са вече част от рутинното политическо уреждане на сметки, което затруднява още повече разследването. Мнозина обаче вярват, че всичко е само бизнес - корумпиран или не.

В заключение вестникът цитира британски мениджър, базиран в България, който е пожелал да остане неназован: "Всичко, което е става, е че няколко хора са нарочени за "лошите", за да може системата да продължи да функционира. Нещата не бяха разчистени след приемането в ЕС. Дори стана по-лошо."


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline celestialwish

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 471
:) Тоест онова от първата статия ще оправи това от втората ли?

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
:) Тоест онова от първата статия ще оправи това от втората ли?
Az sam eskeip4ik i niamam drug izbor osven tezi dvata.
V skoro vreme ako me gepqt emigracionnite , shte bada edin ot hilqdite bez izbor.


Offline celestialwish

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 471
You are not allowed to view links. Register or Login
Az sam eskeip4ik i niamam drug izbor osven tezi dvata.
V skoro vreme ako me gepqt emigracionnite , shte bada edin ot hilqdite bez izbor.

От тази гледна точка става, да.
Подобна идея би сработила, ако в осъществяването и участват всички страни-членки на съюза.
Или най-малкото, тази която би могла да направи първа крачка в такава посока, няма да е от Балканските страни.
На тях е присъщо да копират от другите, а не да се набутват първи в мащабни политически експерименти.
Затова идеята от първата статия би трябвало първо да узрее в главите на ръководителите на съюза,
без чието предварително прогнозиране, подготовка и одобрение, подобен проект не би могъл да се осъществи.
Никой национализъм не би одобрил загубата на своя суверенитет,
при положение, че съседните му национализми ще си запазят техните.
Трябва или всички заедно, или да не се експериментира първо с Балканска страна.


Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Стига вече сме били опитни зайчета за каквото и да е!

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Първи сме - по нещастие в Европа

Скандинавците гледат най-ведро на живота

Българите и унгарците се чувстват най-нещастни от всички граждани на Европейския съюз. Това показва проучване за качеството на живота в 27-те страни членки на съюза, съобщава ДПА. Най-щастливи пък били датчаните и финландците. Според допитването, проведено сред 30 000 души от Европейската фондация за подобряване на условията за живот и труд, след датчаните и финландците най-оптимистични са шведите и холандците. Французите, британците и испанците са над средното ниво, на което са германците, чехите и словаците. Полша, Австрия и Италия са в долната половина на класацията.

Проучването показва още, че парите носят задоволство, но не правят автоматично хората по-щастливи. Други важни фактори за това са социалната среда и здравето. “Страните, където хората имат високи доходи, са на много добро равнище, що се отнася до удовлетворение от живота”, коментира Бранислав Микулич от фондацията. В същото време той уточнява, че щастието и удовлетворението не нарастват в унисон с банковата сметка. Така например в скандинавските държави хората с различни доходи били почти еднакво щастливи.

В държавите, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004 г., включително България, по-малко хора могат да си позволят дори обикновените неща, отбелязва ДПА. Над 15 на сто от анкетираните в източноевропейските страни членки казват, че нямат достатъчно пари, за да отопляват домовете си или да си позволят всеки ден определени храни като месо и риба. По-бедните хора освен това имат по-тежък семеен живот.

Средно-европейците оценяват качеството на своя живот на 7 от 10 точки, а своето щастие на 7.5 от 10. Датчаните оценяват своето щастие на 8.3, а удовлетвореността - на 8.5. За сравнение - българите съответно оценяват щастието си на 5.8, а качеството на живота си на 5. “Различията в тези оценки на качеството на живот и поведението спрямо бъдещето подчертават значителни различия в условията на живот и в ежедневието на европейците”, обяснява директорът на Eurofound Йорма Карпинен.

четвъртък, 20 ноември 2008

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Бих искал да отправя следното предложение.

В една част от темите, които обсъждаме, доста често се налага да се правят политически коментари.  Това е неизбежно.  Политиката е част от живота ни.  От политиците, които избираме всички ние (или би трябвало да е така, защото това е наше право) да ни управляват, зависи нашето бъдеще.  Поради това всеки от нас трябва да се чувства малко или много отговорен за всичко, което се случва като цяло в обществото, в което живеем.  В тази връзка предлагам да има и раздел "Политика" във форума.  От една страна това е необходимо поради горните съображения, а от друга наистина не е приятно, когато в тема за песни или изкуство например се стигне основно до разискване на политически или исторически проблеми.         

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Бих искал да отправя следното предложение.

В една част от темите, които обсъждаме, доста често се налага да се правят политически коментари.  Това е неизбежно.  Политиката е част от живота ни.  От политиците, които избираме всички ние (или би трябвало да е така, защото това е наше право) да ни управляват, зависи нашето бъдеще.  Поради това всеки от нас трябва да се чувства малко или много отговорен за всичко, което се случва като цяло в обществото, в което живеем.  В тази връзка предлагам да има и раздел "Политика" във форума.  От една страна това е необходимо поради горните съображения, а от друга наистина не е приятно, когато в тема за песни или изкуство например се стигне основно до разискване на политически или исторически проблеми.         
- Madro predlojenie!
Blagodarq ti PNK2003, imam uverenieto na kolegite si 4e se misli i raboti po vaprosa.
Az priznavam 4e dosta 4esto politiziram neshtata.
No ne go pravia naro4no!
Iskam da deklariram 4e ot vremeto na promenite prez1989 ,v koito sam u4astval, dosega ne sam se zanimaval s politika i nqma da se zanimavam.
Vijdaniata mi i govoreneto mi na politi4eski ezik , oba4e za mene e forma na grajdansko u4astie - Civil Assosiate.
V Bulgaria dosta neshta sa naopako.
Politicite govorqt, i otpraviat poslania ot imeto na grajdanskoto obshtestvo,manipuliraiki ni.
A Nie koito se 4ustvame agenti na grajdanskoto obshtestvo kato 4ast ot Evropa v momenta trqbva da dishame praha na politicite , opitvaiki se da izpolzvame tehnia politi4eski ezik, za da ni 4uiat.
Tova e moita pozicia...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything