Author Topic: Национализмът - размирна сила на нашето време  (Read 2301 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
“Историята е учителка на народите” – казва една мъдрост. “Историята учи, че от нея никой не се учи” – контрира друга мъдрост. “Историята е добра учителка, но няма добри ученици” – упреква трета мъдрост. Какво България би трябвало да е научила от историята?
От 1393 г. до 1878 г. тя е в пределите на Османската империя. И ето нас още ни има. Османската империя не е била “турска”, а космополитна, в тази империя никой не е бил преследван заради неговия етнос, език, религия и прочие, всеки е можел да бъде на бащината си, да плаща данъци и да си работи земята или да упражнява занаят, да развива търговия.

А сме си имали и Рилски манастир, и Бачковски манастир, и църкви (в Несебър и сега стоят около 40 църкви, преживели това време), след това училища, читалища, печат, литература. И хората са ходели на църква и са кръщавали децата си, както са искали. Така е било и на запад от нас, в пределите на Хабсбургската монархия.
Друго става положението след създаването на балканските национални държави. Те делят помежду си територия със смесено от гледна точка на етнос, език, религия, бит и култура население. И всяка от тях тръгва да разширява територията си за сметка на съседите и да се хомогенизира национално. Първото се постига чрез войни, а второто – чрез прогонване на “другите” или тяхната асимилация. В резултат на това националната идея става размирна сила.
Всякакъв вид кариеристи, докопали се до власт или стремящи се към нея, хвърлят националната “въдица” наляво и надясно и “подлудяват” хора, партии, държавници и политици, а понякога и цели народи.Историята на Балканите е богата с примери на подобно “подлудяване”. Българският възродителен процес е един от тях. Престъпление е, че той се е състоял, а пък страшно е, че сред политиците ни и сега има хора с висок рейтинг, които нищо още не са проумели.

 А какво да кажем за политиката на Милошевич и войната на територията на бивша Югославия? На 18 ноември 1991 г. паравоенни сръбски части, състоящи се от криминални престъпници, обявявани за герои, влизат в разрушения Вуковар и пеят – “Слободане, шаљи нам салате, меса има, клат ћемо хрвате” (Слободане ( Милошевич - б. а.), пращай ни салати, месо имаме, ще колим хърватите). Конвоирани мюсюлманки преминават по мост и са заставени да хвърлят ръчния си багаж в течащата долу река.
Една не се подчинява. Грабват торбата от ръцете и я хвърлят. А в торбата има бебе. Майката пищи. Убиват я. Танк влиза в населено място и гази деца. Генерал заповядва на подчинените си: “Обстрелвайте ги,, докато не почнат да полудяват” (Става дума за обсадено Сараево). По стени и дувари в Книнска област се четат надписи “Смърт на сърбите”. И още много други подобни “геройства” .
Пита се каква е ролята тук на политиката и пропагандата, чието оръжие е национализмът, национал-патриотизмът и национал-популизмът? Нека читателят сам си отговори.
И още нещо. Високопоставени наши държавници често излизат на трибуна с обръщението “Драги сънародници”! Типичен пример на отъждествяване на гражданство с националност: България = български гражданин = българин = еднонационална държава. А знае се, че не всеки български гражданин е българин, може да бъде български турчин, ром, евреин, арменец и пр. Следователно обръщението би следвало да бъде “Драги съграждани” или “Драги съотечественици”, но не и “Драги сънародници”,това последното е асимилационно – само ние сме, “други” няма.
Крайно време е цивилизованият свят и ние заедно с него да каже “стоп” на политиката на великодържавие, национализъм и хегемонизъм. Тази политика е главната размирна сила, която винаги е подлудявала хората и ги е правила врагове един на друг. Общочовешкото трябва да излезе на преден план, а не националното – всеки трябва да е първо човек, след това гражданин, след това професионалист в някаква област, да знае и да може, а след това нека си бъде българин, турчин, сърбин, албанец и всякакъв друг, но при задължително максимално количество и качество толерантност към другите.

Толерантността между човеците, независимо кой от каква националност и религия е, няма алтернатива – другото е войни и кланета, плюс изоставане в развитието и стоене на опашката на цивилизования свят. (Дали не сме на тая опашка заради войните с всичките ни съседи в името на фалшиво “национално обединение”? И какъв ли е “приносът” в това “дело” на честите изселвания на български турци от България?).
Добре известно е, че всички, които са се опитвали насила да моделират обществото по свой вкус и подобие, са отишли в забвение, а пъстротата (етническа, езикова, религиозна, културно-битова) на населението е останала. В забвение трябва да отидат и съвременните възродители, а пъстротата да продължи да съществува и да се развива - тя е богатство, което никому не пречи!


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
С почти всичко от написаното съм съгласен.  Винаги съм бил и ще бъда привърженик на тезата, че общочовешкото трябва да е на преден план...   

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
С почти всичко от написаното съм съгласен.  Винаги съм бил и ще бъда привърженик на тезата, че общочовешкото трябва да е на преден план...   
Qsno, razbrah te.
Moje bi e nujno balkanskoto bure s barut da go poleem sas voda, za da mojem vsi4ki balkanski narodi zaedno da obezvredim baruta v nego i da pokajem na civilozovania svqt madrosta na nashite narodi.
Vreme e.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything