Author Topic: ПОМАЦИТЕ - ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ !  (Read 30643 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
 1.    Всички народи имат право на самоопределение. По силата на това право те свободно определят своето политическо положение и свободно осъществяват своето икономическо, социално и културно развитие.

2.   За постигане на своите цели всички народи могат свободно да разполагат с природните си богатства и източници при условие, че не се накърняват задълженията, произтичащи от международното икономическо сътрудничество, почиващо на принципа на взаимната изгода и международното право. В никакъв случай един народ не може да бъде лишен от собствените му средства за съществуване

3.   Държавите - страни по този пакт, в това число и онези, носещи отговорност за управлението на несамоуправляващите се територии и териториите под попечителство, са задължени да насърчават осъществяването на правото на самоопределение и да зачитат това право в съгласие с разпоредбите на Устава на Организацията на Обединените нации


Член 1  от - Международния  пакт за граждански и политически права 

Приет и открит за подписване, ратификация и присъединяване с резолюция 2200 А (XXI) на Общото събрание на ООН от 16.12.1966 г. Влязъл в сила на 23.03.1976 г. ратифициран с Указ № 1199 от 23.07.1970 г. Обн. ДВ бр. 43 от 28.05.1976 г.

 Offline rado

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #1 on: December 31, 2008, 08:10 »
Метка, така е ама я върви да попиташ баските дали тези неща са верни. Или пък по- близо в Турция да попитаме мюсулманите кюрди.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #2 on: December 31, 2008, 13:15 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Метка, така е ама я върви да попиташ баските дали тези неща са верни. Или пък по- близо в Турция да попитаме мюсулманите кюрди.
Opravihte BG ta sega doyde red na baskite i kyurdite.
Baskite iskat da se otdelyat. Oblastta e nay-razvitiata v ispania.
Predi 2 dena premierıt Erdogan oficialno otkri Kyurdska Televiziya za da si govoryat i peyat tam kakto si iskat. V parlamenta blizo edna treta sa s kyurdski proizhod. Hayde sega da zapocnem ako iskate s turska TV v BG ( ako tova vi otırva razbira se)

Offline rado

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #3 on: December 31, 2008, 13:18 »
Ние сме си добре, слабо ме интересува Азия и разни там примиерили или каквито и да се наричат.  За баските да почакаш че са най- развитите, май ги бъркаш с каталанас.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #4 on: December 31, 2008, 14:03 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ние сме си добре, слабо ме интересува Азия и разни там примиерили или каквито и да се наричат.  За баските да почакаш че са най- развитите, май ги бъркаш с каталанас.
Za da ne izpadate v podobni situacii bıdete po-vnimatelen kogato posochvate nyakakvi ujkim otricatelni primeri

Offline sema_rohleva

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 174
Ynt: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #5 on: December 31, 2008, 15:21 »
Priyateli , ste vi preporacam predi da sporite po postinga na Metka , parvo da go procetete vnimatelno i da si razyasnite terminite -narod, darjava, statutat na teritorii pod popecitelstvo i nesamoupravlyavasti se teritorii i sled tova da govorite za baskite , kyurdite ......

Zastoto tova , koeto e citiral Metka e Mejdunaroden Normativen Akt .
Blagodarya

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #6 on: February 03, 2009, 02:03 »
Последно ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за Abdula!!! Sled kato dnes po gore ot Moderator sa mu izstriti provokativni posting za evreite sega dnes pak e pusnal syshtiq posting v cql vid v provokativna tema otvorena dnes ot nego "Евреи"!!! 

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #7 on: July 01, 2009, 19:16 »
 Иван Гарвалов “ Правото на самоопределение на народите като принцип и норма на международното право в практиката на ООН и други международни организации”.

Самият автор не се нуждае от представяне, защото е известен не само у нас, но и в редица международни организации, включително и като председател на техни висши органи и има 52 години дипломатическа дейност. Той е автор и на книгите “Средището на възможните мисии- ООН в спомените на един български дипломат” /2005/ и “Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на расовата дискриминация” /2007/.
Последният му труд е издаден от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи и Дружеството на ООН в България. Обемът на книгата, отпечетана от издателска къща “ГорексПрес” е 162 страници. Във въведението към книгата се отбелязва:
    “Правото на самоопределение на народите е един от най-важните принципи и норми на международното право. Той присъства нашироко и убедително в разнообразната практика на ООН, защото пряко засяга всички народи без изключение.
    “Правото на самоопределение на народите!”
    Така е записано в Устава на ООН и в двата международни пакта- за гражданските и политическите права и за икономическите, социалните и културните права.
    Прилагането му по отношение на колониалните страни и народи след края на Втората световна война до средата на деветдесетте години на ХХ век доведе до формирането на повече от сто независими държави. Те бяха незабавно приети за членки на ООН. Това е безспорен успех на световната организация.
    В международните отношения и особено в практиката на ООН се наблюдават различни подходи при осъществяването на правото на самоопределение. Единият се свежда до придържане към духа и буквата на международното право. Другият проличава в случаите, когато това право се предоставя избирателно и съобразно различни политически убеждения.

Изследването изяснява още един важен проблем: фундаменталната разлика между правото на самоопределение на народите, от една страна, и правата на лицата, принадлежащи към малцинствата. "


Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #8 on: July 01, 2009, 19:55 »
Не се ли коренят проблемите
на българоговорещите мюсюлмани в това,
че живеят в депресивни райони
и при голяма бедност?

"В момента държавата ни е толкова отворена по отношение на гражданските свободи, че ми се струва пресилено твърдението за ограничение на правата им. Когато говорим за самоопределяне, право на всеки е сам да каже какъв се чувства.

Съвремието и бъдещето са такива. Когато обаче говорим за наука, тя е обективна. Не бива да нагаждаме историята така, че тя да уйдисва на нашите моментни желания и хрумвания.

Самоопределянето е право на всички български граждани. Никой никому не пречи да се самоопредели както иска. В исторически план този въпрос е изследван много отдавна. Проучванията в тази насока ще продължат и след нас.

Може да има всякакви версии, но историческата наука не е играчка за нагласяване към една или друга политическа идея. Аз вярвам на тази наука. Вярвам също на чувството на всеки гражданин да може да прецени сам какъв е, съобразявайки се с родовите си корени. Пречки за това няма."

Стоян Райчевски,бивш народен представител,
работил върху редица закони, свързани с правата на човека.
Последният главен редактор на сп. "Родопи",
член на  редколегията на сп. "НАТО - България".
Автор на много книги в областта на българската история, етнология и култура.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #9 on: July 01, 2009, 20:04 »
Стоян Райчевски:

Помаците са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание

Нека уточним като начало какво е малцинство. По-малката част от една общност - политическа, верска, етническа. Но не бива да се смесва етническата с етнографската характеристика. В българския език думата етнос има по-различно значение, отколкото в гръцкия език, където етнос означава народ.

Когато говорим за етнически процеси в България, трябва да се върнем в Vll-Vlll в., когато тези процеси преминават в народностност.

Не споделям идеята, че това е етническо малцинство. За мен това е етнографска общност съобразно региона. Мюсюлманите, които говорят български в Родопите, са еднотипна етнографска група с мюсюлманското население на юг от границата. Те говорят един диалект, имат една етнографска характеристика в поведението си и в традиционната си култура. Диалектът на мюсюлманите, които говорят български в Ловешко и Тетевенско, е като на християнското българско население от Северна България. Затова на диалектологична основа не можем да ги вкараме в една обща група. Тези, които са в Македония и Албания, не можем да ги обединим по етнографски признак с тези в Родопите. Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.

Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.


Selcha

 • Guest
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #10 on: July 01, 2009, 20:09 »
Quote
Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.

С това няма как да не се съглася.

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #11 on: July 01, 2009, 22:08 »
Селча, четеш като Дявола ... А това не го ли прочете :

You are not allowed to view links. Register or Login
Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.

Selcha

 • Guest
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #12 on: July 01, 2009, 22:12 »
Допускам и това, но това корто цитирах аз от доста време исках да го изкажа, па не можех, че ми беден речника.Добре го е казан он.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #13 on: July 01, 2009, 23:04 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Селча, четеш като Дявола ... А това не го ли прочете :Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.

Мустафа,
А тия дето не сме религиозни ще ни екскомуникирате(отлъчите) от общността ли?
Кой не се кланя пет пъти на ден, не е помак според теб, а?


Selcha

 • Guest
Re: ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ
« Reply #14 on: July 01, 2009, 23:22 »
Те вече са ни определили като "бивши" помаци, ва Бояне

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything