Български > Фото-галерия

С. Туховища - S. Tuhovishta

<< < (6/7) > >>

Kaplan:
Чувал съм, че има много места в които гранични застави, кльонове, окопи и всякакви други военни постройки, останки от студената война били превръщани в туристически атракции, в региона на Туховища те са в изобилие :)

Nazmi:
You are not allowed to view links. Register or LoginЧеча е много красив регион, запазен от времето и се радвам че се намериха хора като Чечлия (главно го познавам от Уикипедия) и ръководителите на форума помак.еу които да дадат старта на един наистина голям "проект" ако мога така да го нарека, за събиране на информация и снимки на региона.
До преди не повече от 2-3 години не се намираше лесно информация за Чеча и за неговите села, но напоследък тази информация се разраства все повече и повече.
Радва ме факта че все сме повече хората които споделяме информацията за нашите села. Както казах, това е началото на нещо много хубаво за което се надявам в бъдеще да е все по-голямо.
Всички знаем  че до преди около 1-2 години Чеча дори не беше заснет в Google Earth, а днеска има перфектни снимки от космоса които могат да се приближават до такава степен че вече могат да се виждат и покривите на къщите, а преди няколко години дори имената на селата не фигурираха. Вярвам че това се дължи на хората които помагаме това да е реалност със всичко това което правим за нашият регион. Не съм запознат със политиката на Google за заснемане на определни места, но каквато иска да е тя, аз искренно им благодаря че са снимали и Чеча  :)

Спомням си колко много исках да знам за Туховища преди няколко години, но така и нямаше от къде да се черпи тази информация. Сега това е възможно благодарение на всички тези хора които помагат информацията за Чеча да се разраства.
Много исках да видя стари снимки на селото и къде ли не съм ги търсил, но така и не се намират такива. дори снимки от преди 10-15 години ако щеш, те почти не съществуват но сега, след всичкият труд които полагаме за това да е възможно вярвам че ще се намерят такива. Жив пример е Севим, които даде снимка на Туховища от преди 60 години.
Днеска има хиляди снимки качени в интернет на нашите села и, макар че може сега да не го забелязваме, тези снимки след 30 години няма да имат цена. Те остават като документация на селото. Дали в бъдеще, да речем след 50 години, все още ще има хора които ще са като нас и ще искат да знаят миналото на родният им край? да искат да видят стари снимки на нег? Моят отговор е ДА. И кои друг освен ние, можем да им разкажем за него и да им покажем стари снимки? да им разкажем за миналото на селото им, вярвам че това ще е възможно защото ние знаем колко трудно ни е на нас да намерим информация за нашите села от миналото, но пък в бъдеще няма да е така защото вече всичко остава написано. :)

--- End quote ---

                   Така е,Ерол.
Абсолютно съм съгласен с теб.
Когато говорим за Чеча обхваща и други села- Кочан,Абланица,Дебрен,Вълкосел........ също,просто се иска човек да се порови за истината.Сайта pomak.eu наистина е едно богатство,което липсваше като информация за нас Помаците от Чеча.Сега имаме тази възможност,защото написаното тук остава за поколенията след нас.Началото е дадено,лично аз отделям всеки ден тук за това да се знае и пише за нас,издирил съм какви ли не документи,спомени,легенди.. от по старите в село Туховища! Радвам се,че Ерол,Сюлейман 94,Севим,Зюлкера,Чечлията,Рахмие,и преди всичко Мехмед Касапов със труда си дават простор на по младите да получат знания и оставим пътека след нас!
Това исках да кажа от сърце,лично аз ще продължа и нека заедно спомогнем да хвърлим светлинка за това .Поздрави. ;)

Seiko:
You are not allowed to view links. Register or LoginМного исках да видя стари снимки на селото и къде ли не съм ги търсил, но така и не се намират такива. дори снимки от преди 10-15 години ако щеш, те почти не съществуват но сега, след всичкият труд които полагаме за това да е възможно вярвам че ще се намерят такива. Жив пример е Севим, които даде снимка на Туховища от преди 60 години.


--- End quote ---

Относно старите снимки имам една  успокоителна новина която може би ще ни донесе много стари снимки но не е сто процента сигорно.Научих от един наш селски и приятел ,че навремето когато той е бил ученик в гр.Гоце Делчев неговата  хазяика му показала една кутия пълна със стари снимки от с.Туховища.Казала му че някаде 40-те ,50-те години на миналия век тя е била учителка в нашето село,тогава тя е била много млада и е притежавала фото апарат с които  е направила много снимки на хората и на селото ни.Показала му ги и те били много запазени и интересни.Уговорили сме се лятото когато аз си отида до България да издирим тази жена ако разбира се все още е жива или неините роднини и ако си стоят тези снимки да ги откупим или най-малкото да ги преснимаме.Така че има някаква надежда!

Ерол:
You are not allowed to view links. Register or Login Относно старите снимки имам една  успокоителна новина която може би ще ни донесе много стари снимки но не е сто процента сигорно.Научих от един наш селски и приятел ,че навремето когато той е бил ученик в гр.Гоце Делчев неговата  хазяика му показала една кутия пълна със стари снимки от с.Туховища.Казала му че някаде 40-те ,50-те години на миналия век тя е била учителка в нашето село,тогава тя е била много млада и е притежавала фото апарат с които  е направила много снимки на хората и на селото ни.Показала му ги и те били много запазени и интересни.Уговорили сме се лятото когато аз си отида до България да издирим тази жена ако разбира се все още е жива или неините роднини и ако си стоят тези снимки да ги откупим или най-малкото да ги преснимаме.Така че има някаква надежда!

--- End quote ---
Това е страхотна новина!!
Да се надяваме тези снимки да се намерят. Това би било много хубаво!!

salih1:
 :-*

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version