Български > Компютри и Интернет

Нещо интересно от Интернет

(1/9) > >>

Isyankar:
Нещо интересно от Интернет, което бе изтрито от няколко форума, защото пак нещо не се е харесало на някого. Аман от комплексари !!!! В името на свободата на словото - аз ще го поставя тук, ако ли да не е съвсем по темата, но тук ми се стори най-похдодящия раздел. Просто е срамно как една хубава новина за милиони турци - отново се оказва, че е причина за проява на комплекси у някои хора...Язък !

В-к СТАНДАРТ:

Инженер праща на Истанбул вода от Родопа

Ще пият ли в Истанбул вода от Родопите?

Варненец има и идея как Марица да стане плавателна река


Язовир "Ивайловград" може да произвежда три пъти повече електроенергия според инж. Христо Иванов

Добромир Радушев

Докато преглеждат пресата или гледат сутрешните блокове, повечето хора пият кафе. На един човек обаче тогава му идват най-щурите идеи. Творческите хрумвания на строителния инженер Христо Иванов, подкрепени със сложни изчисления, анализи и мотивировки, смайват специалистите. В модерния свят варненецът отдавна да е милионер и високо ценен консултант, у нас обаче той е просто един пенсиониран инженер.
Преди време инж. Иванов хвърли бомбата, когато разработи идеята за спасяването на Истанбул от хроничната суша и липсата на вода за пиене. Той бил провокиран от информация в турска медия, тиражирана у нас, в която се съобщава за пресъхналите язовири на съседите и опасността от безводие в мегаполиса. Турците смятали да спасяват положението, като отведат по тръба вода от река Резовска. Срещу проекта обаче скачат техните еколози. Стига се дотам, че да се предлагат решения на питейния проблем с пречистване на морска вода, което е твърде скъпа процедура. Инженерът близо 10 години проучва и умува как да помогне на комшиите да решат проблема на 16-милионния мегаполис. Разработката на над 100 страници е за система от покрити канали, които да отвеждат до съседите води от Родопите, след като те са си свършили работата у нас, завъртайки турбините на ВЕЦ "Ивайловград". Според изчисленията на Иванов инвестицията ще е минимална.
Варненецът има и втори вариант, който предвижда използването на изтичащите в Марица води на река Арда, които през пролетта правят големи поразии и наводнения. Ако проектът му бъде осъществен, в Турция годишно ще може да се транспортират близо 1,8 млрд. куб.м кристално чиста питейна планинска вода, без това да наруши водния баланс и екологията на България. Всички изчисления и
прогнози подсказват, че идеята е осъществима полезна и печеливша за всяка от страните. Въпреки това опитите на автора да предизвика професионална дискусия и да събуди интерес на родни и чужди инвеститори удрят засега на камък.
Друга разработка на варненеца също залежава в папките с хидроложки доклади и математически изчисления. Тя третира надстрояването на язовир "Ивайловград" и изграждането на нова ВЕЦ, която ще може да произвежда 401 700 000 квтч електроенергия. Новите мощности ще произвеждат два пъти повече ток от трите централи по каскада "Горна Арда" с капацитет 172 млн. квтч и три пъти повече от сега произвежданата енергия от ВЕЦ "Ивайловград", която е 98 560 000 квтч, твърди специалистът. Той е готов да предложи документацията си на сериозни инвеститори и да работи за изграждането на новото съоръжение. Изчисленията му показват, че една такава нова електроцентрала е много по-доходоносна и сигурна от станалите напоследък модерни ветроенергийни паркове.
Една от най-интересните идеи на инж. Иванов, граничеща с фантастиката, е река Марица да стане плавателна, като се осигури вода от родопските реки. Така ще може да се осъществи връзка от Средиземноморието до Пазарджик, а стойността на превозваните товари би спаднала чувствително. Сондажите на държавно ниво обаче не дават резултат, тъй като Гърция отказала да обсъжда проекта защото така губи предимството на стратегическите си пристанища в Средиземноморието. За да ги заинтересова, авторът предлага и опция към проекта. Той планира прехвърлянето с канали, връзки и тунели на изтичащите води на река Крумовица до язовир в Ксанти, който да осигури поливането на над 60 000 дка земеделски земи в Беломорска Тракия, но и това не съблазнява комшиите.
Една от последните разработки на инж. Иванов е за решаването на проблема със свлачището в местността Трифон Зарезан по пътя за Златните пясъци. Идеята е укрепването да обхване с насип брега, плажа и част от морето, където да се изгради дамба на 100-150 метра. Така ще се отвоюва от морето нова земя, която ако се продаде, ще изплати вложението от близо 2 млн. лева и ще реши проблема.
Специалистът има и разработки за увеличаване с над 30 на сто местата за паркиране във Варна, както и за спестяването на време и средства при реализацията на автомагистрала "Черно море", или пък при преместването на контейнерното пристанище във Варна. За съжаление младите гледат на тези идеи като на фантастика и не ги приемат подобаващо сериозно, недоволства инженерът. Той обаче е категоричен, че докато е жив, ще продължава да убеждава, че няма невъзможни неща.


Корените му са от Беломорска Тракия

Корените на инж. Христо Иванов са от стар род на тракийски българи, прогонени от Булгаркьой в Турция. Дядо му бил заточеник в Диарбекир и брат му го откупува с парите от 300 кози. Баща му завършва Одринската гимназия и бил в тракийската организация, която закриляла българското население в Турско и Гръцко. Бъдещият инженер е роден в Хасково, където баща му е изпратен по дела на организацията. Преди да се установи във Варна заради любовта си към морето, живее и работи в Гюмюрджина, а после в Кърджали и Свиленград. Във Варна смята да учи корабни машини, но накрая предпочита строителното инженерство. Дипломната му работа "Язовири и електроцентрали" пък го изпраща към изграждането на язовир "Кърджали", където е главен инженер, и язовир "Студен кладенец". Доволен е от живота със съпругата си, с която делят радости и несгоди над 50 години. Гордее се с единствената си дъщеря, която е зам.-директор в елитна варненска гимназия.

You are not allowed to view links. Register or Login

neru:
You are not allowed to view links. Register or Login

isa71:
Забрадката завоюва европейските модни подиумиЗабрадките на белгийската дизайнерка Фатима Рафии стремително   завоюват света на модата. Днес на нея са посветени модните списания от   цял свят.          „Моята цел са младите мюсюлманки, но по време на Парижката седмица на   модата във възторг от моите модели бяха всички жени, даже и мъже” –   споделя дизайнерката от Антверпен.
Под протекцията на Noor D'Izar, 39-годишната Фатима Рафии,   предпочитаща съвременните и удобни за бита хиджаби си сътрудничи с Инге   Ромбо – известна световна модна специалистка.
«Журналистите от модните списания бяха в неописуем възторг – добавя   тя. Нас ни отпечатаха на кориците на едно немско списание, датската и   британската преса също проявиха интерес, а скоро ще се появим в   китайското издание на «Vogue».

abc:
Забрадките на тези жени отдавна не са просто забрадки, а политика.

neru:
You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version