Author Topic: Тютюнджии смениха мотиката с хотели  (Read 2290 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Isyankar

  • Guest
Вестник "Стандарт" :

Лековитите извори в Огняново водят гости от Гърция

Тютюнджии смениха мотиката с хотели

Хората избраха да печелят лесни пари от стаи под наем

Близо до Гърмен е древният римски град Никополис ад Нестум. Той е реставриран по програма ФАР. Туристическият обект е разположен върху 100 декара. Само 1 лев е входът за посетителите. Лековитата минерална вода в Огняново е находка още от римско време. Тук римските войници са лекували своите рани. Изворите са с отлични лечебни качества и са цяр за над 100 болести.

Адрияна Делиева и семейството й са най-опитните хотелиери в Гърмен
Хотели смениха тютюна в гърменското село Огняново. За местните жители тичането от сутрин до вечер в нивите е само спомен. Те отдавна захвърлиха мотиките и забравиха за бъхтенето в полето. Сега някогашните земеделци разчитат на хотелиерството, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си. Причината за метаморфозата е големият интерес на нашенци и чужденци към селището. Непрекъснато тук спират автомобили с българска и чужда регистрация, а гостите питат за свободни стаи. Напливът е заради прочутите със своята лековита сила минерални извори. "Заради многото гости загърбихме тютюна, за да се захванем с хотелиерство. Оправихме къщите си, стегнахме по една- две стаи в тях, за да приютяваме туристите. От квартири под наем ще печелим хeм по-лесно, хем по-добре", твърдят хората в Огняново. Те признават, че тяхното богатство са минералните извори. С отварянето на българо-гръцката граница в региона в края на 2005 година туризмът се развива бързо и успешно. Затова е сигурно, че този отрасъл ще стане основен поминък на местното население.
В махала "Чинара" в Огняново всяка втора къща предлага стаи за гости. Сградите са измазани, подредени. Дворовете край тях са чисти и потънали в зеленина. Близостта на квартала до мирата с минерална вода води тук всеки ден мераклии да нощуват. Адрияна Делиева е най-опитната хотелиерка, с най-голям стаж. Този факт е известен на цялото село, по казуса няма никакви спорове. "Наистина съм една от първите, които се занимават с такова нещо. Но то трябва да ти идва отвътре. Да умееш да посрещаш, да търпиш гостите. И да ги накараш да дойдат отново. Това се постига с човещина и много работа", разказва пионерката в туристическото дело в селището. Да общува с най-различни хора се научила, докато 13 години носила подноса в бара и ресторанта на профилакториума. Съкратили я, за да наемат по-млади момичета. "Нормално бе да отстъпим на младостта. Но бивши мои клиенти идваха да ме търсят вкъщи и все ме уговаряха да започна да посрещам гости. Започнахме като на шега през 1996 г. Стая по стая градихме с мъжа ми, сега даже не знам точно колко са", смее се домакинята. За нея хотелиерството е хоби, защото се труди в шивашка фирма, собственост на гърци. Но не се плаши от работа. Не спира да чисти и да подобрява условията в домашния си хотел. "В момента сме в ремонт. Правим самостоятелни баня и тоалетна във всяка стая. Няма как. Трябва да сме в крак с времето. При мен е пълно с редовни клиенти. Вземам по 25 лева на стая, в някои има дори по три легла", разказва хотелиерката. "Когато не мога да приютя всички гости, ги насочвам към съседите. Тук няма злоба и егоизъм. Не се делим. Помагаме си. Само така ще вървим напред - заедно", смята Адрияна. През юли и август винаги е в отпуска. Защото тогава е пълно с туристи. Преди много години се трудила и в тютюневите ниви. Като дете започнала с тютюнджийството в родното си село Гърмен. Родителите й гледали по 10 декара. "В продължение на 4 години с дъщеря ми и сина ми отглеждахме тютюн. Мъжът ми бе на волана на газката. Докато построим къщата, не се спряхме. Тютюнджийството е много трудно, не е за всеки", твърди хотелиерката.

You are not allowed to view links. Register or Login


Садят екодомати под носа на туристите

Венцислав Шарков отворил навръх студентския празник - 8 декември 2008 г., своя семеен хотел. Допреди 2 години бил тютюнджия заедно с жена си и двамата си синове. Цели 18 години със земеделието изкарвали допълнителни доходи. "Тютюнът е за хора, които имат и друга работа. Парите от него да са странични доходи. Тичахме по нивите от края на февруари. Работата продължаваше до Нова година. То разсад, то оран, то поливане, то бране, то низане, то сушене, то съхранение, то предаване", разказва собственикът на хотел "Шарков". Преди време се замислил за алтернатива на тютюнопроизводството. И двамата със съпругата му се решили на рискован ход. Изтеглили банков заем, за да започнат да градят хотел. Началото било поставено на 14 юни 2007 година. "Не очаквахме тази икономическа криза. Но засега се справяме, не се оплакваме", твърди Шарков. Хотелът разполага с 8 стаи. 4 са двойните и те са на цена от 40 лева. 4 са и апартаментите, които обаче струват 60 лева на вечер. "Идват и българи, и чужденци. През уикендите е пълно. Вече имаме и сайт. Захванал съм се да строя басейн. Искам да изградя джакузи, лятна градина, винарна. Помагат ми синовете - големият Емил е четвърти курс право в УНСС, малкият Александър учи задочно в благоевградския университет, за да може да помага в бизнеса", споделя собственикът на хотелския комплекс. В хотела има магазин, бар и механа. Зад него е оранжерията - там растат екологично чисти домати, краставици, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. "Развитието на туризма е нашето бъдеще. Всеки трябва да го знае и да е наясно с това. Надяваме се да отмине по-бързо кризата, че удря по броя на клиентите ни. Но след лошото идва хубавото. Тази приказка за нас звучи така - след тютюнджийството идва хотелиерството", казва с усмивка Венцислав Шарков.

You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything