Author Topic: Кръстопътят на помаците  (Read 6271 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Isyankar

 • Guest
Кръстопътят на помаците
« on: May 05, 2009, 15:19 »
"Стандарт" :

Кръстопътят на помаците

Замрелият гурбет и секналото строителство напълниха селата с безработни мъже

Политиците са по-голяма напаст и от немотията, твърдят родопчани


Руслан Йорданов

Когато есента в Рибново се изниже, знае се, че е дошло време сватбарско. Цяло лято местните нижат тютюн, берат гъби и билки из Балкана, а след това преживяват от венчавка до венчавка. Фотографиите с писана булка от родопското село неведнъж и дваж са обиколили Ройтерс, Франс прес, ДПА. В уречения ден на тайно място жените от селото рисуват лицето на невестата с твърд бял крем, пайети, сърчица и устни. Тя пристъпя на мегдана с огледало в ръце и затворени очи. Цялото село гледа нея, а тя гледа себе си. Над баирите два дни не спира думкането на тъпаните и виенето на зурните. Вечерта ходжата венчава младите, а сутринта селото се събира на "Честито". "Във всяко кьошенце - по едно детенце!", пожелават жените.
В този красив и беден край много от хората изкарват хляба си с бране на мечо грозде, манатарки, черни и бели боровинки. Все още за основен поминък минава тютюнджийството. Много от мъжете работят като строители по Черноморието, Банско и останалите планински курорти. Заради икономическата криза през последните месеци обаче и дюлгерството замира. А при липсата на инвестиции гурбетът си остава единственият начин да вържеш двата края.
Населеното с българи мюсюлмани село благодарение на лидера на РСЗ Яне Янев се прочу като гнездо на фундаменталисти и преден пост на "пълзящата ислямизация". Показният арест на кмета на община Гърмен Ахмед Башев и местния учител Мурат Бошнак и отвеждането им в ДАНС чопли незатворени рани. В Западните Родопи още са живи спомените от насилствените преименувания на помаците през 70-те и 80-те. Прегърбените старци могат да върнат кошмарния сериал от "възродителни процеси" до 1912 г.
"Ние сме прости хора - земеделци, строители, говедари и овчари, при нас терористи няма. Другото е, че сме силно религиозни - най ни е страх, че ако предадем вярата си, ще горим в ада", каза ми веднъж дядо Халил от велинградското с. Аврамово. Той отбелязва, че в селото всеки ходи облечен както си иска - комшийката му много вярва и затова си крие косите. Носи традиционните кърпа, престилка и шалвари. Внучката му пък е студентка в София и ходи с къса коса и гологлава. Честа гледка в Родопите е село, пълно със забулени жени, докато в съседното младите мюсюлманки шетат с потничета и къси панталонки.
"Досега мислехме, че няма по-лошо от немотията, но политиката се оказа още по-страшна", подмятат възрастни помаци след екшъна в Рибново.
Те помнят комунизма със смесени чувства. "Имаше работа за всеки, имаше и куп пари. Тогава обаче на мъжете забраняваха да ходят с такета, а на жените ни дърпаха кърпите от главите, когато се качвахме в междуселския рейс", обясни възрастната шивачка Хатидже. Помаците от този край ревностно пазят вярата си. В Света Петка срещнах 84-годишен пенсиониран строител, който два пъти е ходил на поклонение в ислямските светини Мека и Медина. В Саудитска Арабия той се шашнал, като разбрал, че родопското село е добре известно на арабите. "На пазара в Мека случайно попаднах на човек, който е минал оттук и е чел молитва в джамията в Света Петка", разказва Ибрахим.
Цял живот той е работил като строител, а откакто се е пенсионирал, е съградил над 40 чешми в планината - да утоляват жаждата на морни пътници. Хаджията твърди, че в отделните мюсюлмански страни има различни нюанси в проповедите и молитвите. "Тук редовно пристигат проповедници, но винаги се регистрират в МВР и в Главното мюфтийство - разказаха патрулиращите в Света Петка полицаи. - Тук, в селото, живеят и четирима араби, женени за българки. Внимателно ги наблюдаваме, но те не създават абсолютно никакви проблеми." Преди пет години пристигнала делегация от пакистански имами с английски паспорти и понеже забравили да се регистрират, любезно ги придружили до РПУ-то. "Вярно е, донесоха ни Коран на английски език", спомня си ходжата на Света Петка Али Джийхан. Но тъй като не знаел езика, подарил го на внука си.

You are not allowed to view links. Register or Login

Арабският вятър гневи старите имамиПрез последните години крамоли в сплотената помашка общност внасят завършилите богословие в Арабския свят младежи. Някои от тях идват заредени с нови похвати за молитва и призив към вярата (дауа), които вбесяват старите ходжи като Али Джийхан от Света Петка. 
"Шест-седем момчета от околните села завършиха училище в Медина, наречено "Привързаността към исляма". Сега носят бради до кръста като индийски йоги - това са извратени типове, които целят да объркат мюсюлманите и ги учат да се молят по странен начин", възмути се селският ходжа. Неговата интерпретация гласи, че основателят на уахабизма (държавната доктрина на Саудитска Арабия) Абдул бен Уахаб е бил английски шпионин, борещ се срещу османската държава, и всъщност е целял да посее заблуда в мюсюлманските земи.
Освен завършилите университета "Ал Мунауара" в Медина имами, които непрекъснато си навличат подозренията на Главното мюфтийство и спецслужбите, другата група, будеща съмнения, е съставена от възпитаници на Университета в Зарка, Йордания. Градът е известен със силното интелектуално влияние на "Мюсюлманските братя", както и че на него е наречен Абе Мусад ал Заркауи - ръководител на "Ал Кайда" в Ирак, убит от американците през 2006 г.
Университета в Зарка са завършили няколко смолянски имами начело с Ариф Абдулла, които доскоро развиваха дейност чрез Обединението за ислямско развитие и култура, вече заличено от съда. С тях се свързваха и случаите на момичета от Централните Родопи, които предпочетоха да се дипломират като частни ученички, но да не свалят забрадките.

You are not allowed to view links. Register or Login

Заложници в игрите на четири държави


Войните на Балканите и прекрояването на границите през последния век и половина са превърнали родопските мюсюлмани в пионка за геополитическите игри между България, Гърция, Турция и Македония. Счита се, че днес на територията на четирите държави живеят над половин милион помаци.
Впечатление прави силното им желание за самобитност и съхранение на традициите. В местата, където са заобиколени от християни, те наблягат на мюсюлманското си вероизповедание. Където живеят сред турци и къзълбаши - в Момчилградско и в Крумовградско, те се българеят. 
Помаците са най-силно вярващите мюсюлмани у нас - много по-ревностно пазят повелите на Корана от турците и ромите. Те изцяло са сунити, както и огромната част от едномилионната ислямска общност в България. Изповядват ханефитската версия на учението на пророка Мохамед. Учените смятат, че господстващата роля на ханефитството в Османската империя се дължи на неговия сравнителен либерализъм и откритост. Както и обстоятелството, че останалите школи (мазхаби) утвърждават изключителната роля на арабския етнос в управлението на уммата. Още преди години американският изследовател Джон Еспозито обясни страха от исляма с явлението "взаимно непознаване" между двете култури. Жертва на този феномен в момента е Западна Европа. Старият континент сериозно е наплашен от демографското нашествие от Близкия изток и Северна Африка, а също и от терористичните актове, извършени от свързани с "Ал Кайда" фундаменталисти.

You are not allowed to view links. Register or Login

На запад се забулват, на изток пълнят кръчмите


За разлика от Западните Родопи, където в помашките села преобладават забулени девойки и редовно пълнещи джамиите младежи, на изток българомохамеданите са далеч по-светски.
Така е и в селцето със звучно име Жълтуша, разположено в населената предимно с турци община Ардино. Къщите и момите са нашето имане, обичат да се шегуват местните. Селището, разположено на стръмен баир, встрани от пътя между Мадан и Ардино, обаче си има още един, икономически чар. Работната ръка е толкова евтина, че в тая криза би привлякла инвеститор дори от Марс. Хората в региона от 19 години работят ангария за свои и чужди, а понятия като минимална работна заплата и условия на труд не виреят в тая иначе плодородна земя. Сега тук са полазили французи, гърци и германци.
В началото на Жълтуша се намира мандра "Родопчанка". Там стопаните осребряват млякото - 60 стотинки за литър. Носят го от Еньовче, Главник, Бистроглед, Седларци, Уручевци, Мусево. Мръщят се на парите, но другият вариант е да турят ножа на животните и по цял ден да гледат телевизия. Мините вече са хлопнали кепенци и място за голям избор няма. Селото се е стопило до 1780 души, младите хора са избягали по строителните обекти в София, Бургас, Хасково и Смолян. Има много гурбетчии в Испания и Германия.
В Жълтуша мюсюлманите продължават с гордост да носят българските си имена, а над много от къщите се вее националното знаме. В джамията стъпват по няколко старци, докато кръчмата винаги прелива от народ. В Източните Родопи мюсюлманите се бият в гърдите, че са български патриоти. В Западните на въпроса "Какъв си?" може да чуете четири различни отговора: "българин", "мюсюлманин", "помак" и "турчин". Наистина някои от тях поназнайват турски, въпреки че помежду си общуват на напевен родопски български диалект и имат роднини в страната на Ататюрк.
В Ивайловградско някои от техните братовчеди се мислят за гърци, тъй като в немалък период са живели на територията на южната ни съседка. Също там кризата на идентичността избива в легендата, че местните мюсюлмани са чистокръвни потомци на пророка Мохамед.

You are not allowed to view links. Register or Login

Обичайните заподозрени


На 19 февруари 2007 г. при специална операция на ГДБОП и контраразузнаването в София и във велинградското село Аврамово бе арестуван бившият софийски мюфтия Али Хайраддин. Прокуратурата го подгони за опит да събори светската република и да установи халифат, проповядване на радикален ислям (уахабитска и джихадистка идеология) и дори многоженство. Заварих го седмица след ареста му в Аврамово да си играе с двете си внучки - Нур и Мариам. Попитах момичетата какви ще станат, като пораснат, и те извикаха в един глас "Полицайки!" Отговорът им видимо изненада духовника и той се хвана за главата: "Тогава тежко и горко на дядо ви!"
Али Хайраддин отрече каквато и да е съпричастност към разпространената в Саудитска Арабия уахабитска доктрина. Сигурен беше, че у нас не би могъл да пусне корени какъвто и да било екстремизъм. "Българинът е на доста по-високо интелектуално ниво от много народи. Не мисля, че е възможно някой да дойде и да насади каквото и да било на мюсюлманите в България. Тук има доста познавачи на исляма", обясни 53-годишният имам.
Преди година прокуратурата прекрати наказателното производство срещу ексмюфтията. Причината е повече от необяснима - не е могла да се извърши експертиза на събраните доказателства, която да установи, че се проповядва фашистка или друга антидемократична доктрина "поради липсата на квалифициран съдебен експерт в тези области, способен да изготви самото заключение". Излиза, че дори Осама бин Ладен да попадне в ръцете на българската Темида, може да бъде пуснат по живо, по здраво заради липсата на вещи лица по ислямско богословие.
Освен него подозрения в радикализъм напоследък са си навличали и други проповедници. ДАНС викна "на кафе" свързаните с Хайраддин ходжи, които издават книги и проповядват чрез фондация "Вяра" - Али Ибрахим Ходжа, Ахмед Хасан Ахмед и Муса Исмаил Дурлу. И тримата духовници са завършили образованието си в Саудитска Арабия.

You are not allowed to view links. Register or Login


Ромео и Жулиета по нашенски


Свада като в "Ромео и Жулиета" едва не взе жертви. Причината е любовта на 26-годишния помак Исмаил Мехмедов с пет години по-младата от него българка Кристина Иванова от Карнобат. Майката на момчето го прокле заради упорството му да свърже живота си с иноверка, а баща му го изгони от родния дом в бургаското село Карагеоргиево, пише сайтът pomak.eu.
"Когато казах вкъщи, че имам момиче българка, останаха като гръмнати. Братята ми налетяха на бой, баща ми изпочупи маса неща в хола от яд, а майка ми се захлупи на дивана и започна да плаче с глас. Насъбраха се комшии, настана голям цирк. Изпокарахме се, така както циганите не се карат", разказва Исмаил. Младежът събрал набързо малко багаж и ги напуснал. Зад гърба си чул лютите клетви на майка си. "С Кристина се взехме по любов и няма сила, която да ни раздели", кълне се женихът.
Друг член на сайта споделя във форума: "А при нас предстоят две сватби на български момичета от помашки семейства с момчета християнчета. Всичко е нормално." 
"На наши познати турци, и то герловски (от Търговищкия регион), дъщеря им се ожени за едно момче от вашите помаци - старият бай Шабан само дето не се обеси. Още не го е преживял. Правиха две сватби там и една тука. Венчавката им беше много странна: в единия край на залата - едните, в другия - другите. И едните не я признават, и другите. Ама кой ги пита", пише пък потребителят Тамбараци. 


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #1 on: May 05, 2009, 17:25 »
Isyanyare, kakto vijdaş edni se bulgareyat drugi gırçeyat treti turçeyat. Tova sa simptomi na faşistko upravlenie kıdeto horata deystvat spryamo pragmatikata sireç tırbuha. Sram i pozor. Ostavete kitkata da si e pıstra a kilima şaren. Poznavam hora i ot Jıltuşa i ot zapadnite Rodopi, taka çe manipulacii na faşistkite medii sa izlişni. Ne gi diskriminirayte i tolkoz, zorla güzellik olmaz, olsa da yakışmaz.

Isyankar

 • Guest
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #2 on: May 05, 2009, 18:19 »
Subigu kurt, kakto vijdaş edni se bulgareyat drugi gırçeyat treti turçeyat. Tova sa simptomi na faşistko upravlenie kıdeto horata deystvat spryamo pragmatikata sireç tırbuha. Sram i pozor. Ostavete kitkata da si e pıstra a kilima şaren. Poznavam hora i ot Jıltuşa i ot zapadnite Rodopi, taka çe manipulacii na faşistkite medii sa izlişni. Ne gi diskriminirayte i tolkoz, zorla güzellik olmaz, olsa da yakışmaz.

PETER

 • Guest
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #3 on: May 05, 2009, 22:55 »
Quote
Фашизмът е радикална, авторитарна, и националистическа политическа идеология.[1][2][3][4] Фашистите изповядват идеята за еднопартийна дъжрава[5] и вярват, че нациите и расите са в постоянен конфликт, поради което само силните от тях могат да оцелеят, бидейки здрави, витални и чрез отстояване на себе си в борбата срещу слабите.[6] Фашистките правителства забраняват и потискат критиката и опозицията към себе си и към фашисткото движение.[7] Те са противници на класовия конфликт и обвиняват капиталистическите либерални демокрации в създаването на такива конфликти, а комунистите — в експлоатирането им.[8] Фашистите отхвърлят индивидуализма и личния интерес в ненамесата в частни инициативи от страна на капиталистическите правителства.[9]
You are not allowed to view links. Register or Login

Или с други думи понятията на subigi kurt са тотално сбъркани. ;)

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #4 on: May 11, 2009, 16:20 »
Drugi kompetentni politolozi ni uçat çe ako v edna strana ima diskriminaciya na verska ili etniçeska osnova tam moje da se govori çe ima faşistko upravlenie. Vsiçki v BG sa ravni no nyakoi da ne sa po-ravni a  ;D

Offline celestialwish

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 471
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #5 on: May 11, 2009, 16:42 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Drugi kompetentni politolozi ni uçat çe ako v edna strana ima diskriminaciya na verska ili etniçeska osnova tam moje da se govori çe ima faşistko upravlenie. Vsiçki v BG sa ravni no nyakoi da ne sa po-ravni a  ;D

Да питам само:

Това, на което учат другите компетентни политолози,
по принцип може ли да се отнася и за Османската империя, или забраняваш?

Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #6 on: May 11, 2009, 17:21 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Drugi kompetentni politolozi ni uçat çe ako v edna strana ima diskriminaciya na verska ili etniçeska osnova tam moje da se govori çe ima faşistko upravlenie. Vsiçki v BG sa ravni no nyakoi da ne sa po-ravni a  ;D

А къде точно има дискриминация на верска или етническа основа, че не ми стана ясно?

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #7 on: May 11, 2009, 20:20 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Да питам само:

Това, на което учат другите компетентни политолози,
по принцип може ли да се отнася и за Османската империя, или забраняваш?

Po princip da, osobeno v epohata kogato evreite gi goryaha jivi v İspania a uspelite da se spasyat namiraha priyut i ubejişte sıs sultanski ferman v Osmanskata İmperia, a po-kısno Rakovski prizovavaşe nikoy bulgarin da ne napuska imperiata i da hodi po Rusiya ştoto tam gi çaka krepostno robstvo i bilo ujasno mizerable.

Offline celestialwish

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 471
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #8 on: May 11, 2009, 21:03 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Po princip da, osobeno v epohata kogato evreite gi goryaha jivi v İspania a uspelite da se spasyat namiraha priyut i ubejişte sıs sultanski ferman v Osmanskata İmperia, a po-kısno Rakovski prizovavaşe nikoy bulgarin da ne napuska imperiata i da hodi po Rusiya ştoto tam gi çaka krepostno robstvo i bilo ujasno mizerable.

Хубаво.
А според теб има ли други страни,
за които не трябва да се отнася онова
на което ни учат компетентните политолози?
Примерно България? За нея трябва ли да се отнася?

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #9 on: May 11, 2009, 23:41 »
Da beşe pitala po-konkretno, kato za dırjavata Bg, naroda, pravitelstvoto, partiite i pr. Partiyata na sidera i tazi na hitlera si sa kato dva strıka praz. Çast ot naroda ne samo e faşiziran no za sıjalenie i lumpeniziran. A pravitelstvoto si e ''rosna kitka'' bog da go pazi ot uruki.

Offline celestialwish

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 471
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #10 on: May 12, 2009, 07:35 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Da beşe pitala po-konkretno, kato za dırjavata Bg, naroda, pravitelstvoto, partiite i pr. Partiyata na sidera i tazi na hitlera si sa kato dva strıka praz. Çast ot naroda ne samo e faşiziran no za sıjalenie i lumpeniziran. A pravitelstvoto si e ''rosna kitka'' bog da go pazi ot uruki.

А всъщност според теб как може да се оправят тези неща?

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #11 on: May 12, 2009, 15:15 »
Pozitivnoto na tozi svyat vinagi naddelyava, ne se pritesnyavayte , okolnite svestni şte vi opravyat.

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Ynt: Кръстопътят на помаците
« Reply #12 on: May 12, 2009, 16:47 »
You are not allowed to view links. Register or Login
А всъщност според теб как може да се оправят тези неща?
Аз си мисля за "Раундъп"

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything