Author Topic: с.Богутево. Най-старата джамия - 1681 г.  (Read 4563 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bogutevolu

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1000
 • Gender: Male
Със средства на Американския фонд за развитие е възстановена джамия на над 120 години в с.Богутево, община Чепеларе
 
19 май 2009 | 13:25 | Агенция "Фокус" 
 
 
 
с.Богутево. Най-старата джамия в община Чепеларе се намира във високопланинското село Богутево. Пред радио „Фокус” – Смолян кметът Стефан Терзийски каза, че джамията е на повече от 120 години. Кметът допълни, че мюсюлманското настоятелство в Богутево работи съвместно с Американски фонд за развитие. Негов зам.-председател е пакистанец, който преди години посещава селото. Именно той разчита надпис, написан на арабски език и намиращ се върху камък в местният гробищен парк. На него е издълбано име и годината 1681 г. Предполага се, че камъкът е положен на гроб на неизвестен за сега човек. От там се съди и за датировката на молитвения дом. Терзийски каза още, че преди години джамията е била опожарявана, но бързо е възстановена. Средствата за ремонта са разделени по равно с Американския фонд за развитие. Терзийски обясни, че колкото средства се съберат от джамийското настоятелство, още толкова се предоставят и от Фонда за развитие. По тази схема са осъществени общо три проекта в Богутево – ремонт на читалището, изградени са около четири заслона с чешми и ремонт на джамията. “Има какво още да се прави по нея, но засега мога да кажа, че тя се намира в добро състояние, каза още кметът. Той допълни, че джамията е изградена в традиционния за мюсюлманите архитектурен стил. Тя е на два етажа, като на първия е разположено мъжкото помещение, а на втория- женското помещение. “Изградена е така както го изисква религията”, добави Терзийски.
Велина КАЦАРОВА
 
 
You are not allowed to view links. Register or Login

Ismet DRAMSKY

 • Guest
Ей, браво, браво на "братята" американци за доброто дело, но това не означава непременно, че ми се ще да се "поамериканча"!   ;D Айде, ся е ред и на "братята" руснаци да помогнат да възстановят някой друга джамия - я, старата в Гоце Делчев, я старата в с.Осиково (близо до Тъмръш), я в с.Селча, (Девинско), или някъде другаде по техно желание.  ;) Е, и, кво пречи един малък жест от няколко варела петрол да заделят по някое левче и да спомогнат да заличат лошите спомени за онези моменти, когато преди много години са разрушили стотици такива храмове в БГ.  ;D Това, изобщо не би трябвало да означава ислямизация, а обикновена "човешщина" на другия и различния към съвсем другите! Доброто си е Добро!  ;)  :)

река_Въча

 • Guest
Винаги когато става въпрос за джамии, аз съм ги възприемал като сгради с обществено значение..или по-скоро с архитектурно такова..Ся, джамията в село Селча няма нужда от ремонт защото така или иначе всеки момент ще падне..а и без това никой не влиза в нея.
По-добре да се дадат парите за книги,курбан или нещо което ще донесе усмивки на хората...

Ismet DRAMSKY

 • Guest
"ВЪЧКА", та, за джамията в Селча ми е думата!  ??? Наистина няма нужда от ремонт, щото е най-добре да се събори и да се направи нова, и точно затова, че е сграда с обществено значение, както ти думаш!  ::) А като се направи нова, трябва да знаеш, че там могат да се съхраняват и книги и да се поставят компютри , както става това в повечето нови джамии по районите, но не и в Селча, щото, ако си от Селча, явно се подразбира от коментара ти, тези сгради не са ти много приятни и ще ти е трудно да влезнеш дори и в нова джамия, дори от любопитство!  :P Явно затова предлагаш и горното, и то с право, защото в джамия която всеки момент може да падне, не е за препоръчване да се влиза, за да не падне някоя дъска върху главицата на някой, дето не знае къде да ходи и да стъпва!  :-[  То е ясно засега, че повечето селчанци си дават парите за ядене и чат-пат по-малко за курбани и за повече усмивки на ората, иначе щеше да си направят нова джамия, или поне да ползват опита на съседните Стомановци, които впрегнаха дори австрийците, които пък са християни, да им направят дарение и с помоща на местните хора, ще си направят една нова джамия, но в Селча няма да има още дълго време такава!  :'( Там още дълго време ще има ракия и джанги, а колкото до усмивките, те ще са по-скоро от опиянение!  :-\ Вижда се, че си от тоя район и някъде наш Боянчо в сайта спомена, че и той е от същия район, та се чудя, нещо дали не сте братовчеди или роднинки, не само заради онова презрително отношение към джамиите, ами просто ей така, щото донякъде познавам некои ора от Селча, което със сигурност не-много дълго ще се обезлюди и поради подобни причини, от много усмивки и правене подобия на курбани, но по кръчмите! Хай, наздраве на всичке Селчане!  ;D  :D

река_Въча

 • Guest
Благодаря на аго Исмет за коментара - винаги са ми харесвали коментарите с ирония..Жалко, че някои от модераторите не виждат , красотата на подобен род писания.
Та за Селча и народа .. Комшията ,ходжа дето се правеше ,псуваше на поразия и лакомо ядеше сланина и кюфтета и препиваше редовно с ракия.Никой 2 стинки не му е казал или на някой да му е направило впечатление.Изобщо при нас както се е изразил Боян, в една публикация, религията има само "номинално значение" - т.е да се види все пак, че не сме християни и че ни погребват по мюсюлманските традиции.Като изключиш това, нищо от светския живот и в най-уродливите му форми не липсва в селото. А колкото до твоите симпатяги от Стоманово (тях ги коментирах в един пост - безобразно изтрит разбира се). Там са потурчени помаци вече - или помаци които говорят помежду си на турски..До преди 2 поколения нито един от стоманово не е знаел турски език..Ха, прави си изводите. Като изключиш Стоманово, в района на Девин цялото положение е като в Селча, да не говорим за Настан където...Червените фенери на Амстердам биха се изчервили до още по-червено, ако знаеха що става там. :)
Тебе, Исмете май те бех мернал да коментираш некаде и "Скрития живот на една помакиня". ама забравих къде  - та и там ти отговорих - ей , така с ракийно настроение..
Ай жив и здрав и си кажи селото

Ismet DRAMSKY

 • Guest
Сигурно си ма мернал, некаде по ентерната, може е с друго имя, щото ние Помаките имаме по неколко имена, та е вазможно тва!  ;D А, колкуту за стомановците си си направо млогу правичък!  :o Потурчени Помаци, знаещи неква турска или османска дума и кат идат в Туркията, местните турки кат говорят с тех си умират от смех, но в тва нема нищо лошу!  :D Дет, думаш за сланината и салама - му казуват "Бен ни ем салам пърджеладжан", "Бен го боли главандан" и т.н., тва е от местния фолклор!  :P  Та па зай идна част от настенцех сам слушел, че там Помките са бин-башка, щот са с повече тракийски гени, нали по-големата част са техни далечни чеда, а па налей са попийвале повечк траките, и пиенето и разединеването и либовта е била млогу-млогу, ама, яця млогу!  8) То, налей и онзи горския орманджията Хайтавия, дет написа убавите "Дивачки сказки" , ги ей писал от тамошнете случки и раздумки! Ам, ей налий и той сие о настанска рачийка и сланинка си е апвал, ам и налей и той е бел чиляк, та и затва е пруписвал така убаве разказе за Помачките айдуте!  Наздорове, наздарове, че дойдя икендьия! :D  ;D  ;)

река_Въча

 • Guest
А иначе най-старата джамия(и най-красивата) е Джумая Джамия в Пловдив...

Offline Snake

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 501
Ма още ли несте я разрушили,ех какъв голям пропуск сте направили да не разрушите наѝ-голямата джамия.Щеше да получите даже и пенсия за активен борец против фашизма.Само ви е спирало .че е на централно място иначе колко ли сте я мерили и сте преценявали с колко кила взрив ще хвръкне във въздуха. Или с колко верижни трактора ще я смачкате до основи.На вас само това ви се върти в главите като видите минаре.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42