Author Topic: Комунистическия режим е виновен за Възродителния проц  (Read 4636 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mirvam

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 327
 • Gender: Male
 • Помакът си е помак!
  • Ислям
Комунистическия режим е виновен за Възродителния процес
       

Възродителният процес е едно от най-големите престъпления на комунистическия режим срещу българския народ и България, каза в речта си по повод 20 годишнината от събитията, бившият президент Жельо Желев, която беше отбелязана в Бурса.

"Има много и различни основания да се чества 20-годишнината от отхвърлянето на Възродителния процес", отбелязва той.

Според него целта не е и не може да бъде да се коригира историята. Честването по думите му може да бъде повод да се премислят и осмислят нещата от дистанцията на времето и да се даде по-обективна оценка на събитията.

"Ние трябваше дълги години след това да се разграничаваме, да обясняваме, че той е дело на БКП и режима на Тодор Живков, а не на българския народ, най-малко пък на българската демокрация", смята д-р Желев.

"Актуално"

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Чистия камунизъм е против такива мероприятия и заради това аз смятам, че единствения виновник за ВП от 1912 да 1985 г. е българският национализъм без значение цвета му -кафяв,червен ,син ,зелен или розов.

Така ,че не е коректно сичкия чамур да се хвърля върху главите на камунистите ,както от години това  прави веселиновския еркеч Ж.Ж.

Offline dim56

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 558
You are not allowed to view links. Register or Login
Чистия камунизъм е против такива мероприятия и заради това аз смятам, че единствения виновник за ВП от 1912 да 1985 г. е българският национализъм без значение цвета му -кафяв,червен ,син ,зелен или розов.


Напълно съм съгласен, макар че много хора ги устройва да споменават само комунистическия период. Като визират ВП само над турското население.
Само че не знам защо трябваше да се отваря нова тема, за да се съобщи част от някаква новина, дори без линк  ???

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
dim56, авторът на темата е преценил, че новината би могла да представлява интерес в този форум и затова е решил да отвори тази тема. Нека да не омаловажаваме неговия труд. Право на всеки член тук е да отваря нови теми. А и не виждам нужда от линк след като е отбелязан източника - "Актуално".

По отношение на виновника за Възродителния процес - мнението ми се припокрива с това на Шабан - You are not allowed to view links. Register or Login (думата е в кавички).  

Offline dim56

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 558
mustafa_b, много назидателно почна да звучиш, или се лъжа?
Или се явяваш адвокат на автора на темата?
Линковете се дават, за да се прави сравнение на постнатия материал с източника.
Нищо лично  ;)

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Ами да, крайно време е и аз да стана адвокат, няма само да ме обвиняват в опити за прогонване на други - нека и аз да се опитам да задържа някого :)  Съжалявам ако съм ти прозвучал назидателно, но на мен пък твоя постинг по-горе ми прозвуча грубо.

А за проверка на инфото, става и без линкове - има си You are not allowed to view links. Register or Login за тази цел.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
mirvam,комунистическия режим е виновен за смяната на помаците-да но след 1944 година когато на 3 пъти ни сменяха помаците.Аме преди 9 пак ли комунистите ни бяха виновни,та нали още от 1912 до 1944 година на три пъти пак имаше асимилация и смяна на имената.Истината е-виновен е българският национализъм.Ако вникнеш в думите на Шабан и Mustafa_b има много истина и виновници за това!

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Може би Мирвам има идея да дефинира термина -"Възродителен процес", като всъщност това понятие става актуално и публично особено след смяна на имената през 1972 г.
Моито впечатление е че през болшевишкия режим в България бе направен опит България да стане - една хомогенна нация,един народ , един вожд.
В този зловещ социален инжинеринг бяха инвестирани десетки милиони левове от обикновения български данъкоплатец.Разбира се обикновените средностатистически българи нямаха вина за това.
На практика в онези времена социализъма , които на практика се провали, просто се трансформира в ерозивната форма - социалистически национализъм.
Имайте напредвид че преди 09.09.1944 на практика нещата бяха същите само че с обратна политическа окраска - организацията "Родина" и ВМРО.
На практика тези организации след 1944 година се трансформираха и инплантираха в новия управленски елит.
Те станаха комунистическият авангард едва ли не.Бих дал примера с Николай Хайтов.Той е христоматиен пример за това което аналзаторите на национализма наричат - "Обърната ръкавица", тоест ръкавицата е ръкавица независимо че е обърната/в политически смисъл/.

Но като цяло аз наричам тези неща с друмата - Асимилация.
Тя е започнала веднага след 1878 година след руско-турската война.На практика България винаги се е управлявала от колониална администрация до 1989 година.Днешната адмминистрация все още се движи по тази инерция, особено до влизането в Европейският съюз.

Та Асимилацията е започнала още  след 1878 година.После през 1912 година при нас в Родопите и Пирин, на практика политически посредници между българската държава и нас  стават организацийте ВМРО и "Родина". После идва БКП.

Но има и един друг много интересен период в българската история, това е младотурската революция през 1908 година.
В македонското революционно движение настапват раздори.
Младотурците влизат в преговори с воеводите от ВМРО и се опитват да овладеят положението.

От историческа гледна точка това е бил много важен момент за Балканите.
Жалко че България е пропуснала ползи особено след Балканската воина.
Тука ви публикувам и едни интересни снимки от периода 1908 - 1912 г

Това е снимка правена в Истанбул.
На снимката са показани воеводи от ВМРО заедно с младотурците в града.
You are not allowed to view links. Register or Login

а това е прочутия манифест  от град Солун

You are not allowed to view links. Register or Login
Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Темата подхваната от Мирвам ,според мен е фундаментална по отношение на политиката на българската държава ,както  към различните малцинства в България ,така и към съседни и несъседни държави.
Днес ,много хора  и медийни герои искат да прехвърлят вината за минали събития изцяло върху комунизма в частност българските комунисти ако въобще е имало такива някога или ако е имало ,доколко е им е било давано възможност за някаква власт .
По своята същност комунизма не прави разлики между хората по пол ,раса ,национална принадлежност и т.н., Неслучайно е ,че една от съществените черти на комунизма е интернационализма. Интернационализма е в конфликт със национализма или с други думи упражняването на репресивни и др. мерки на базата на национална принадлежност. Тоест в очите на комуниста  не е важно дали си черен,бял  ,българин ,сърбин, или др. ,а е важно твоята идейно-политическа ориентация.
Коминтерна и комунистическите партии на основание принципите на идеологията си ,би следвало  остро да се разграничат от Възродителния процес и да го осъдят .

Въпросът е : Защо след като комунистическата идеология не разрешава такива крайно националистически действия ,БКП проведе такива позорни процеси.

Според мен отговорът е ,че БКП никога не е била комунистическа партия или ако е била такава ,то тя е била управлявана от хора които са били ненаясно с декларираната си идейна принадлежност .

Национализмът  съществува във всяка една държава  и той проявава своята арогантност без значение на обществения строй , и за жалост в България национализма прояви арогантността си и през времето на така наречения социалистически строй .

Другия въпрос е : Защо след като цялата власт беше в ръцете на народа под вещото ръководство на Компартията ,в България се допусна изкривяване на комунистическите ценности  и се допуснаха крайни националистически действия в разрез с интернационализма и защо се е достигнало до там в редиците на партията връх да вземат отявлени националистически идеолози ,от които някои дори с характеристики от преди 09.09.1944 г.
/ В случая е интересен аналога с Николай Хайтов  ,понеже той е въпрос на обсъждане в друга тема.Та ,как е възможно на  бивш легионер да се дадат правомощия да бъде фактор в която и да е сфера. Същият би трябвало да кастри клони в Балкана , а се получава парадокса ,че на един бивш легионер  му е дадена възможноста да развява нациналистически карти и знамена във времето когато би трябвало комунистическата идеология да е в пълен възход благодарение на това че тя е на власт. И понеже същият Н. Х.  си е една маша ,остава третия въпрос:
-Кои отговорни кадри на БКП толерират националисти ,националистическа пропаганда и националистически действия.
Следва и четвъртия въпрос:
-Комунисти ли  са тези отговорни кадри ,след като позволяват и толерират национализъм.
Следва  петия, най интересния въпрос:
-   По силата на какви обстоятелства се позволи в БКП да съществуват отявлени националисти и те да са на ръководни постове и защо национализма в България е приемствен независимо от социално политическия строй .

Аз за себе си имам догадки за отговора на петия въпрос ,но за съжаление нямам доказателства.

Но ,до каквата и степен да поразмишляваме върху тези въпроси ,ще е интересно най накрая да си отговорим на въпроса по темата – Комунистите ли са виновни за ВП или примитивният, таен ,  обременен ,криворазбран национализъм предаващ се по линията на държавната политика и държавен апарат без значение на обществения строй и това не само в България , а в повечето национални държави.
И най накрая фундаменталния въпрос- Трябва ли да отмрат националните държави и по какъв начин и какво ще ги замести. 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything