Author Topic: Телефонният тероризъм взима жертви в Смолянска област  (Read 3742 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

eron

• Guest
Изгледайте материала и вижте за какво става на въпрос!  :(

http://www.novatv.bg/bg/news/view/892

Въпреки десетките полицейски предупреждения и хилядите разлепени брошури по всички населени места, възрастни хора от цялата Смолянска област продължават да стават жертви на телефонни измами.

Само за два дни в региона петима пенсионери изгоряха със суми от над 1000 лева.

Измамниците действат по утвърдена схема - представят се за близки роднини на жертвите и през сълзи убеждават, най-вече възрастни хора, че трябва да платят на адвокат или на полицията гаранцията им в брой за това, че убили дете с автомобила си.

Според полицията телефоните терористи се обаждали най-вече на стационарни телефони.

Само за един ден в село Бостина не останало и едно семейство, което да не получило обаждане от фалшиви роднина в беда. Молба да спаси сина си дори получила майката на директора на полицията в Смолян. За щастие никой не им повярвал.

Повярвала им обаче възрастна двойка от село Гръдът. Направили всичко, което мнимият зет поискал от тях.

Измамниците знаели имената на цялото семейство. Не се усъмнили дори, когато им казали, че ще ги застрелят, ако има хора на мястото на предаване на откупа. Сумата, която поискали от името на гръцките власти, възлизала на 10 000 лева.

След получени указания от страна на измамниците, нищо неподозиращите възрастни хора оставили 1200 лева под камък до табела. Те обаче видели микробуса, с който престъпниците се движили. Така полицията ги заловила.

Лицата са от ромски произход. При задържането им в тях са открити и парите на всичките жертви. За по-малко от година от местната полиция е разкрила 12 подобни случая.

Въпреки това припомнят, че няма полицейска практика, при която да се искат пари в брой и предупреждават при подобни случаи хората веднага да се свържат както с тях така и с близките си.

Eron

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Правя в момента едно разследване по тази тема, но ще го публикувам в "ТЕМА" две-три седмици след изборите, че дотогава няма място в списанието от политическия бълвоч. Наблюдавам една от най-големите групи в Шоплука, които се занимават с телефонни измами. Оказва се, че 95% от дознанията за подобни престъпления в София се поемат от една и съща районна прокурорка. И няма нито едно образувано дело от нея в продължение на години. Просто още малко ще я изчакам и ще я закова на стената... >:( >:( >:(

Голяма напаст са тия измамници. Най-известните в Северна България са едни иначе много симпатични роми от гр. Ветово, Русенско. Те са пословични с тия номера.  :-\

Offline PETER

• Forum fan
Виж и циганите от с.Камен до Стражица (Великотърновски окръг)

Offline Българин

• Advanced member
И за тях съм чувал. Много често карат хората да си оставят парите до някой камък около Севлиево, на главния път София-Варна.

Offline PETER

• Forum fan
Другият им "специалитет" е да се нанасят по празните къщи в околните села.
Продават дялания камък и керемидите . Измъкват кабелите и контактите.
Изгарят дървената конструкция и накрая остава купчина кирпич.
После следващата къща.

Една от купчините кирпич беше къщата на дядо ми.

Offline Българин

• Advanced member
В къщата на дядо ми в село Раковски, Разградско, в момента живее един турски циганин. Аз съм го пуснал там преди 7 години, за да има някой в имота, който е над 3 дка. Циганинът е добро момче, но е много мързелив, дворът е заприличал на джунгла, а къщата, която е на два етажа от камък и от тухли е много занемарена. Последният път като ходих в селото, трябваше да отида с един бензинов трион, та да поочистя малко батака. Иначе, всички комшии наоколо са турци - хубави хора са, по-добре щеше да бъде на някой от тях да я дам да я наглежда и да ползва земята.