Author Topic: Каскада "Горна Арда"  (Read 3671 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shaban

  • Forum fan
  • *****
  • Posts: 712
Каскада "Горна Арда"
« on: July 09, 2009, 15:51 »
You are not allowed to view links. Register or Login


EVN поиска да гради каскада Горна Арда
Публикувана: Сряда, 27-ми Май 2009, автор: Екатерина Терзиева; прочитания: 113; коментари: 0
Австрийската ЕВН иска да се включи в изграждането на каскада Горна Арда. Това става ясно от писмо, с което компанията е заявила намеренията си пред министерството на икономиката. УИмаме интерес към този проект съвместно с наши партньори. С произведената електроенергия от хидроенергийните съоръжения ще се осигури дългосрочното снабдяване на клиентите на компанията в регионаФ, коментира за "24 часа" Вернер Казагранде от централата на ЕВН във Виена.

Първата копка за каскадата бе направена още в края на 90-те г. После проектът бе замразен. Това стана повод за спиране на доставките на ток от България за Турция заради участието на УДжейлан холдингФ. Миналата година проектът отново излезе на дневен ред.

Извън инвестицията в Горна Арда, през 2009 г. ЕВН ще вложи 132 милиона лева у нас. Парите ще бъдат похарчени за подмяна на линии, кабели, трафопостове, подстанции и електромери.

Offline shaban

  • Forum fan
  • *****
  • Posts: 712
Re: Каскада "Горна Арда"
« Reply #1 on: July 09, 2009, 15:54 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Делото за “Горна Арда” спряно за четири месеца
автор: Труд, прочитания: 248, коментари: 0
 Съдебният процес, който турската фирма “Джейлан” започна срещу НЕК за обезщетение по проекта “Горна Арда”, е спрян за 4 месеца. Срокът тече от 25 май, съобщи вчера пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян в кулоарите на ядрения форум край Варна. Делото е замразено в резултат на тристранен меморандум между НЕК, “Джейлан” и австрийския консорциум “Алпине” - ЕВН. Документът предвижда австрийските компании да изкупят дела на турския холдинг в съвместната компания с НЕК за строежа на хидроенергийната каскада “Горна Арда”. През 4-месечния период трябва да се реши бъдещето на проекта. Ако времето се окаже недостатъчно, има възможност и за удължаване.

Основните възможности за размразяване на строежа на трите язовира и трите ВЕЦ от “Горна Арда” са две. Едната е каскадата да се даде на концесия чрез конкурс. Интерес към участие в такава процедура е заявен от германската компания РВЕ. Другият вариант е корпоративно развитие на проекта от страна на австрийския консорциум и НЕК. При него обаче дружеството ще трябва да изкупи земите, които ще са нужни.

На свой ред консорциумът “Алпине” - ЕВН настоявал да получи редица правителствени декларации и гаранции по проекта. При всяко положение НЕК ще настоява да има мажоритарен дял в бъдещото дружество за “Горна Арда”.


Offline shaban

  • Forum fan
  • *****
  • Posts: 712
Re: Каскада "Горна Арда"
« Reply #2 on: July 09, 2009, 15:58 »
You are not allowed to view links. Register or Login
НЕК и австрийски консорциум ще строят каскада "Горна Арда"
Националната електрическа компания (НЕК) и австрийски консорциум ще подновят строителството на хидроенергийната каскада "Горна Арда", каза вчера заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. В консорциума влизат компаниите EVN, собственик на елмрежата в Югоизточна България и на "Топлофикация -Пловдив", и компанията Alpine Вай. Новината бе потвърдена по-късно и от Ройтерс.
Иванов обясни, че вече е постигната договореност между приемника на фалиралия "Джейлан холдинг" - турската CCG 1п-saat Sanayi Yatirim Ve Turizm, и австрийците за влизането им в ХЕК "Горна Арда".
От енергийното ведомство очакват до месец да бъде подписано и споразумението за изграждане на каскадата между НЕК и новия консорциум. Според Иванов то може да започне още през лятото на тази година.
Строителството на ХЕК "Горна Арда" се проточи повече от 10 г. Първият договор за него е от времето на премиера Иван Костов и е известен още като "ток срещу инфраструктура".
В проекта "Джейлан холдинг" държи 30% дял. Предвидено е изграждане на 3 язовира с ВЕЦ-ове - "Мадан", "Ардино "и "Сърница", а общата инсталирана мощност на каскадата ще бъде 178 мегавата. Досега е построена само половината стена на язовир "Мадан", а за проекта НЕК е вложила повече от 12 млн. евро.
Иванов добави, че за изграждането на цялата каскада ще са необходими около 600 млн. евро. Годишното производство на електроенергия се очаква да достигне 450 гвтч, а при стоителството ще бъдат осигурени работни места за 1500 души.
"Съвместно с партньори EVN AG има интерес да реализира проекта "Горна Арда", каза за "Класа" Вернер Казагранде от EVN. По думите му с произведената електроенергия от хидроенергийните съоръжения ще се осигури дългосрочното снабдяване на клиентите на компанията в региона. От дружеството отказаха повече подробности около сделката, защото нещата се доуточняват.
Очаква се НЕК да участва в новото дружество с австрийския консорциум с апортна вноска, а от EVN ще се търси финансиране на проекта. Според Ройтерс турската компания вече е дала съгласието си за продажбата на дела й в каскадата на австрийците.
Според Иванов консорциумът води преговори с "Джейлан" и за компенсация на турската компания по заведено дело в Арбитражния съд в Париж срещу НЕК. Искът на "Джейлан холдинг" е за 75 млн. евро

EVROPOMAK

  • Guest
Re: Каскада "Горна Арда"
« Reply #3 on: July 09, 2009, 17:04 »
Тъкмо, вчера по икиньдия, адин Помак дето е строел язовири ми разправяше за тея новите каскади "Арда" и "Въча". Човека се радваше, че тъкмо довършват язовира "Девин" (Цанков камък), където е работел и се строи от същите тези австриййци!   :D
Маньни, маньни, кви работи ми разправяше, за тия строежи, свет да ти се завие!   :o
Първо дума, че това, че се строи е хубаво, и чи това е , ама ми казва и другите рабути:  :(

"Да строят, ама пък да не крадат, толкува, бе, тия сичките, дету са по там. Ни, стига, че наште от НЕКу, грабдят на поразия, ам и научиха и острийците, да кродат и да ищят комисионни. Те, и затува, не искат да си отидат в Австрията, оти тук намериха такъв рахат и рай, чи там в техната родина, се чувстват кату роби! Яз, като стар строител на язовири, не съм видел никога, толку много да се граби! С тия пари, ние ако беше държавно, щеше да направим най-малку три язовира! То, от тея кражби, щу строежи са направиха не само по района, ами и по Софията и пу морету , щу пиене и щу свубодна либов са разви, нимой питай! Наш, на мочать с некви мижави заплати, а онея дембели, носят еврото с чували, ама никой ни гу интересува, щото всеки има интерес! Аку, съ разприказвам, най-много да ма удавять в по-долния язовир Антонивановци , та затова ич не ми пука, нали и яз си зимам, неква заплата да си покривам разходите и ми остава по две туби нафта на месец, без пари да си карам леката количка, та затува си трайкам! Дойдуха некви, уж да ги проверяват, и на тех напалниха гушките и си отидоха, сити и честити! Кво, да ти разправям, не ие за говорене, ти думам, но кат знам, чи сичко е на гърбза на народъ! Та, и новия язовир Арда, аку тръгне и там шъ ида, че съм бая голем специалист, ама нали и от там шъ  ми пада по неква туба нафта, за тракторчето и за косачката, поне да си изоравам без пари нивите за картофи ми стига тува! Ай, тия и тия по имена ти ги посочвам, ама нема кво да думаме, ади почерпи по адна бира, па тогава шъ ти думам по-нататък!"  :o

Ех, почерпих го, този Помак с неква бира и мезенце и ияз след кат пийнах адна, замислейки се стигнах до онува, многу сложну заключение - прави са си ората, дету мислят, чи дори и да са краде, много по-важно е да има кво, тоя местния народ да яде!  >:(  :D  ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything