Author Topic: Podpisano e sporazumenieto za " Nabuko"!  (Read 6408 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 3895
  • Gender: Male
  • Да почива в мир!
Podpisano e sporazumenieto za " Nabuko"!
« on: July 13, 2009, 18:28 »
Подписано е споразумението за "Набуко"                                                                                
13.07.2009 13:39        Четири страни от ЕС - Австрия, България, Унгария и Румъния - и Турция подписаха проекта за газопровода, който ще намали зависимостта на Европа от Русия !        Четири страни от Европейския съюз - Австрия, България, Унгария и Румъния - и Турция подписаха днес в турската столица Анкара споразумението за изграждането на газопровода "Набуко" ( nabucco-pipeline.com), който ще намали зависимостта на Европа от Русия, предадоха информационните агенции.

Проектът "Набуко", който се подкрепя от САЩ, е за газопровод с дължина 3300 километра. Ще доставя газ до Европа от Каспийския регион и Централна Азия, преминавайки през Турция и Югоизточна Европа и намалявайки зависимостта на Европейския съюз от руския природен газ. Обемът на пренасяния газ постепенно трябва да нарасне до 31 милиарда кубични метра годишно.

Проектът бе обявен през 2002 г., а се очаква да заработи през 2014-а. Стойността му се оценява на 7,9 млрд. евро.

Една четвърт от природния газ, който Европа използва, в момента, идва от Русия. Спор между Русия и Украйна, която е основно звено за транзита, вече сериозно засегна снабдяването към Европа, напомнят агенциите.

САЩ не се противопоставят Русия да се включи в проекта "Набуко", но Иран не бива да участва, докато не подобри отношенията си със Запада, предаде Асошиейтед прес.                

Специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар присъства на подписването и заяви, че САЩ опитват да ангажират Русия по енергийните въпроси. Русия би могла да участва в проекта като клиент или като доставчик.

"Иран трябва да остане извън проекта, докато не подобри отношенията си с Европа и САЩ. Вашингтон протегна ръка на Техеран, но все още не е получил "положителен отговор", посочи Морнингстар.

"Набуко" ще гарантира енергийната сигурност на Турция, на Югоизточна Европа и на Централна Европа. Поради това е един истински европейски проект", заяви председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

"Мога спокойно да заявя, че това е постижение, с което всички ние можем да сме горди, тъй като ЕС и Турция работиха, заедно, по общо предизвикателство, тоест по сигурността и диверсификацията на енергийните доставки.

Това споразумение може да отвори вратите на нова ера в отношенията между ЕС и Турция", отбеляза той.

Министър-председателят Сергей Станишев подписа от името на България Междуправителственото споразумение, съобщи правителствената информационна служба.

В изказването си Станишев подчертал, че подписването на споразумението за "Набуко" е „реален и отчетлив принос към диверсификацията на енергийните източници, която е в основата на европейската енергийна сигурност".

Според министър-председателя се постига обща законова рамка, която стимулира частната инициатива и предприемачество и подкрепя възможностите за инвестиции в газовия сектор.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подписването на Междуправителственото споразумение представлява исторически момент за енергийната сигурност в Европа. Проектът "Набуко" показва, че Турция трябва да стане член на ЕС поне заради снабдяването с енергийни ресурси, каза той.

Ердоган заяви, че Турция би искала ирански газ да се транспортира по тръбопровода и изрази надежда с времето по газопровода да може да се транспортира и руски газ.          You are not allowed to view links. Register or Login                                                                                    

Offline Nazmi

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 3895
  • Gender: Male
  • Да почива в мир!
Re: Podpisano e sporazumenieto za " Nabuko"!
« Reply #1 on: July 13, 2009, 18:35 »
Турция премисли за "Набуко"
   Predi da podpishe 12.07.2009 15:26        Страната се отказа от искането си да заделя 15% от дебита на газопровода, но не се отказва от своите права в рамките на проекта .            Турция не се отказва от своите права в рамките на проекта "Набуко", заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз във връзка с информацията, че Анкара се отказва от искането да заделя 15% от дебита на газопровода, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ.

По думите му преговорите с Азербайджан относно добиването и транспорта на газ на територията на Турция са завършили, което удовлетворява важни потребности на страната от природен газ.

По-рано в интервю за телевизионния канал НТВ Йълдъз потвърди, че Турция е преразгледала своето искане за задържане на 15 на сто от горивото за вътрешни нужди, но продължава да настоява да си остави правото да купува част от газа от транзитната тръба.

В текста на споразумението има пункт, според който членовете на консорциума при наличие на съответно искане могат да получат 50% от целия обем на горивото, което преминава през "Набуко".

По този начин ние можем от предвидените 31 млрд. куб.м газ да получаваме 15-16 млрд., изчислява Йълдъз.  

Според него обаче вътрешните потребности от газ Турция може да удовлетвори както с помощта на "Набуко", така и сключвайки споразумения с други страни, които изнасят гориво.

Анкара може да купува минимум 4,5 млрд. куб.м газ, а при необходимост да се стреми да увеличи своята квота, отбеляза министърът.

Турция смята проекта "Набуко" за стратегически, а фактът, че по-голямата част от тръбопровода преминава през нейна територия е изгоден от гледна точка на  окончателната цена на газа за потребителите.

Технически Анкара е основен партньор на проекта и възнамерява да използва този коз в процеса на определянето на размера на квотите на транспортирания газ.
                  You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42