Български > Автентични народни дрехи и носий

Родопски носии

(1/20) > >>

eron:
You are not allowed to view links. Register or Login


Облеклото на родопската жена спада към сукманената носия. Върху ризата се облича "вълненик" - дреха от типа на сукманите от черен или тъмно син шаяк, богато извезан със сърма и гайтани. Върху вълненика обличат "мерсжан" - елече с ръкави. Предницата и ръкавите на елечето са извезани със сърма, а на около са обшити с черни или кафяви кожени ивици. Вълненика се препасва през кръста с цветен пояс, широк 15-20см., в който преобладава червеният цвят и хармонира на кърпата и престилката. Престилката се препасва върху пояса, така че възелът да остане отпред и от ляво. Престилката е по-дълга от вълненика с 4-5см. Десенът на родопските престилки е еднакъв почти навсякъде, в тях преобладават жълтия, оранжевия и керемиденочервения цвят, втакани в квадрати. Към вълненика правят надгърдник от бяло платно, а в по-долния му край от вътрешната страна зашиват бяла ивица със ситна дантела. Ризата е от бяло платно и изцяло се покрива от вълненика. На главата си носят винено-червена кърпа, която забраждат така, че половината от челото и почти цялата кося са покрити. Обуват шарени вълнени чорапи, шаячни терлици, извезани със сърма и кожени кондури.
Мъжката родопска носия спада към чернодрешната. Потурите са бозави на цвят, шаечни и прибрани към тялото. Дъната им са средно дълбоки или плитки с черна гайтанена бродерия около джобовете и по шевовете. Носят бяла риза от домашно платно или тънко сукно без бродерия, с тясна правоъгълна яка, обшита от края със цветен гайтан или ширит. Над ризата се облича елек "джамадан" - който се закопчава отпред и вдясно по цялата си дължина. Джамаданът е обточен с черни гайтани около врата, раменете, задните шевове и по краищата на предницата. Гърбът и предницата са обшити с гайтани. Върху потурите и елека се навива широк керемидено-червен вълнен пояс. Върху елека се облича връхна дреха - доланма. Тя е с тесни дълги ръкави и отпред не се закопчава. По краищата е обшита с гайтани, а на гърба с гайтанена бродерия. На краката си навиват навой - от бяло платно на което навиват черни козиняни върви в установени фигури. Такива навои мъжете навиват през студените дни и в делнични дни. В празнични дни обуват подколенници обшити с гайтан. Потколенниците се изработват от бял шаяк и се завиват отзат по цялата дължина с телени копчета. Когато увиват навоя, на краката си обуват цървули от сурова говежда кожа, а когато са с подколенници, носят кожени кондури. На главата си носят кожен калпак - гугла - или плетена шапка с геврен на темето. Като връхна дреха употребяват червен вълнен шал с дълги ресни по долния край.
Българомохамеданската женска носия включва: бяла бродирана риза, бродирана атлазена дреха - салтица, шарена триъгълна кърпа и престилка на квадрати, опасани на кръста. Слага се и шарен колан с пафти. На главата се носи фесче от атлас с нанизани парици (треперушки) върху него се слага дълга бяла кърпа, наречена тестемел. На някои места се носи и друга носия, която включва: риза, дълги гащи, шалвари, пояс, връхно елече, дълга престилка и покривало за лицето, което днес не се носи, а е заменено с кърпа за глава.
Мъжката българомохамеданска носия спада към чернодрешната. Костюмът включва: риза, потури, червен пояс, къса връхна дреха, навои или калчеци от бяло платно, върху крачолите на потурите се обуват шарени чорапи, цървули или обувки. Употребява се и шал намотан на врата и прехвърлен през рамо. На главата си поставят таке и навита кърпа (чалма) или червени фесове.
Същесвуващите в миналото различия са оказали влияние върху цвета и кройката на дрехите. Агите и чорбаджийте носят облеклото в син или зелен цвят кроени широко. Кехаите са носели потури с черен цвят, богато обшити с гайтани. Малоимотните стопани и аргатите са носели дрехи с бозав цвят с бедна украса, дълги и широки длоланми и плитки гугли.

mustafa_b:
Салих, снимките в отговор №2 са от началото на миналия век (от сп. National geographic).

mustafa_b:
Мда, на фона на мъжките цървули това си е направо революция  :)

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Diskriminacia kym majete.

Rahmie:
 :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version