Български > Музика

Песен за помаците - Румен Родопски

(1/8) > >>

Rahmie:
Predi nyakade 3 godini byah poluchila pesenta ot avtora i lichno na poshtata mi ot USA, imahme ya vav stariyat sayt na mp3, kakto i da e tova ne e tolkova vajno. Iskam samo da popravya che pesenta ne e pravena tolkova ottdavna. I iskrenno jelaya tezi, koito znayat poveche da spodelyat tuka, znam che ima znaeshti. Neka se izyasni istinata za pesenta ot znaeshtite... :)

Nazmi:
  Истината за автора на песента след малко с факти!

Nazmi:
От година все се каня да я кача,понеже истинският автор на песента е тук моя дайчо Мехмед Касапов,който е неизменно още от създаването на стария и сега този сайт.По обективни причини не иска да участва активно.За песента" Песен за помашкото племе" идеята възниква през 1991 година когато Хасан Бялков от Корница- един от основателите  на Независимото дружество за защита правата на човека  е принуден да напусне семейно България.Така става,че роднина на дайчо ми от с.Долно Изворово-Казанлъшко моли да посрещне семейството в САЩ.Това е на 15 март два дни преди това на 13 март имаше сюнет,нещо като митинг в с.Корница където много хора събираха и дариха пари дарение за някаква кауза в Румъния. Хасан Бялков има големи заслуги за връщането на имената на помаците ,беше в затвора,и след като излезе през 1989 година има голям принос за връщането на имената.Помагаха му много,знам че има  амижа Рамадан Рунтов известен в Корница,сега мисля е в Турция..След като го посреща  дайчо ми Касапов и му дава подслон,храна,работа идва идеята от двамата да се рег тук в САЩ" Мюсюлманска лига за защита на мюсюлманите на Балканите".Устава се пише 6 месеца в Kasas pizza-East Stroudsburg в офиса ,аз също помагах понеже по това време бях семейно тук.Дайчо ми предложи наред с тази нова Лига която ще се ръководи от тук за защита мюсюлманите на Балканите да се роди песен,която да те грабне с текста и хората да си повярват.Така че Автора на песента" Песен за помаците е дайчо ми и Х. Бялков-разбирай за Авторството дайчо ми се захвана,а Бялков за целите на лигата,които със песента ще са сила! Трябваше да се работи.Написа се устава,направи се запис на касета мп 3 и на 26 декември 1991 година аз се прибрах в БГ със идейте от тук. за мен бе ясно че ме чака много работа.На 28 декември или след 2 дни гостувах на един човек от Корница- Байрам Гетов,на когото предадох устава и записа за целите на Лигата ,а аз се заех с песента/Продължение..

Nazmi:
 .....  Кой да я изпълни и най-важното-Текста на песента.Първоначално ми се искаше да е Феим Джигов/ Джигата/,но нямах контакти с него.В същото време се познавах с Родопски от 1990 година когато се запознахме на една свадба в село Туховище,повода беше че един от състава му   е мой кум и първи братовчед.Състава"Родопски извори" на Румен Родопски дето изпълни песента е бил винаги ди сърцето ми.Така избора беше той да е.Срещнахме се в дома на Румен Родопски в с.Христо Даново- Карловско,иначе корена му е от с.Баните Смолянско.Обясних му да направи текст на песента и изпълнение да грабне помаците.Той се съгласи и ме помоли за търпение.От тогава почти всяка седмица той ме държеше в течение за текста "...хареса ми Ой ти племе прокълнато корен имаш ти,корена е общ в земята клоните сме ние....Хей хей славни помаци подайте си ръка......!  За  изпълнението и музиката на песента състава се събираше в Карлово в Младежкия дом.Основно тежеста падна на Родопски за тежката песен и съпровода с Йоника,нетипично за родопската музика но се получи страхотно.Песента бе записана в студиото на Радио Веселина гр.Пловдив.преди да се запише обаче бе изпратен запис копие до дайчо ми тук и след като и на него много му хареса стана факт.Така през април 1994 година песента бе пусната на пазара.Това е рождената дата. Ето и хората- Оркестър "Родопски извори" с ръководител Румен Родопски солист,бас китара Илиан Събев,акордеон Камен Моллов,кларинет Б.Моллов,йоника Лютвито от Крън,ударни инструменти Милко Чалъкски. От радио Веселина пуснаха хиляди бройки по Пловдивско,Смолянско,По Родопите.. Беше ми приятно да гледам по сергиите/ битака как се слуша :). Впоследствие някои хора намериха предтекст в песента,че се приканва за едно обединение на помаците в Албания,Югославия,Гърция,Македония.Родопски бе  привикан и имаше 45 минути предаване по Националната телевизия.Това е истината за автора на песента,самите автори са тук в САЩ,живея наблизо 10 минути до тях дайчо ми, а Хасан Бялков,него можете да го попитата когато си дойде на гости в Корница,а и всички тук помаклъка в щата Пенсилвания / а те са около 2000 семйства/ знаят за това още през 2004 година,беше им подарен на доста от тях песента за помаците. Благодаря ви!

Rahmie:
Blagodarya za izyasnenieto za rajdaneto na tazi unikalna pesen... Nazmi :'( :'(

Jiv i zdrav i daycho ti Mehmed  i vsichki vzeli uchastie za sazdavaneto i...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version