Author Topic: Оповестиха агентите на ДС в частните електронни медии  (Read 5285 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2345
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK
102-ма журналисти от електронни медии от общо проверени 2366 са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Един не е оповестен, тъй като е починал миналата година. Това съобщи Комисията по досиетата.

Общо 2366 журналисти от 273 електронни медии са проверени от комисията. 127 лица не подлежат на проверка на основание чл. 26 ал.4 от Закона за досиетата на основание на това, че са родени след 1973 г. 102-та журналисти са сътрудничили най-вече на 6-то управление на ДС, както и на Първо главно управление - външното разузнаване, и Второ главно управление - контраразузнаването.

Сред оповестените имена са: Петър Манджуков, собственик на телевизия BBT, сътрудник на Първо главно управление на ДС, Тома Спространов, сътрудник на Второ главно управление на ДС, Владимир Береану, агент на 6-то управление, Красимир Гергов, щатен служител на УБО, Константин Тилев, секретен сътрудник на 6-то управление и на Първо главно управление на ДС, Петър Пунчев, щатен служител на РУ-ГЩ, който през 1986 г. е вербуван като агент на Второ главно управление на ДС от Петко Сертов, Георги Коритаров, сътрудник на 6-то управление и на Първо главно управление на ДС, Борислав Джамджиев, Виктор Ангелоев, Николай Конакчиев, Велизар Енчев, Веселин Дремджиев, Красимир Узунов, Георги Агафонов.

Сред оповестените от комисията е и Радосвет Радев, изпълнителен директор на "Дарик радио" АД. Комисията вече обяви сътрудниците на ДС в ръководствата на държавните БНТ, БНР, БТА и СЕМ. Предстои проверка на агентите в печатните издания.

Ето как коментира огласения списък председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов: Изненадах се от името на Владимир Береану, Веско Дремджиев. Като цяло изненадата е, че се запазва традицията водещи имена в началото на демократичния преход са били съпричастни към бившите служби на ДС.

Дали има такива, които все още са реактивирани или действащи сътрудници на сегашните служби, поради което да не се оповестяват?

Този момент за реактивирани, който имаше възможност в предния закон "Андреев", вече в нашия закон няма такава практична възможност. Ние обявяваме всички, независимо дали това лице продължава активната си дейност след 1989 година.

А колко журналисти останаха необявени заради това, че са били на такива постове до 2006 година и законът не позволява оповестяването им?

Има голям процент от имена, които не можахме да проверим, не защото не можем, а защото законът не ни позволява да извършим тази проверка преди създаването на закона през 2006 година.

Ето какво каза по този повод изпълнителният директор на "Дарик радио" Радосвет Радев.

Г-н Радев, вие има те ли спомен - разговарял ли е някой с вас, подписвал ли сте нещо доброволно за сътрудничество? Дали са достатъчно категорични тези документи или става въпрос за опит за вербовка, недостатъчно успешен?

Опитах се да се върна назад във времето, 21 години. За мен случаят е повече от ясен. Това беше неуспешен опит за вербоване, защото аз отказвах да давам информация за това, за което настояваха тогава службите, най-малкото заради това, че като достатъчно информирани хора, журналистите отпреди `88 година знаеха какво се случва, а и заради невъзможността или неспособността на част от хората, които бяха вербовани, да изпълняват каквито и да било задачи. Куриозното в тази работа е, че един от аргументите, с които отказах сътрудничество, е, че съм голям карък и не мога да доноснича за никого, се е превърнало в мое агентурно име. От друга гледна точка, по начина, по който е създаден законът, комисията, спазвайки го, е била принудена да оповести, за съжаление, за мен - тези позорящи факти, които са позорящи не заради това, че аз съм свършил нещо, тоест, аз за първи път в живота си трябва да нося отговорност за нещо, което не съм свършил.

Вие писал ли сте някакви рапорти или доноси за колеги журналисти или за когото и да е?

Това е най-голямата мистерия, че в действителност няма никакъв материал, нито съм давал съгласие, нито съм получавал пари, нито съм писал каквито и да било неща. Независимо от всичко, в редакцията на закона, наличието на картон е достатъчно доказателство за това оповестяване. След като законът в този си вид е квалифицирал наличието на картон в активно действие, мен не ми остава нищо друго, освен да си посипя главата с пепел, да стоя в ъгъла. 

За съжаление, според мен, нашият закон вместо да подаде стълб на позора, на който трябва да бъдат всички онези, които са били доносници, вместо в стълб на позора се превръща в една коледна елха, на която всеки според нуждите си може да намери различна коледна играчка. Ако трябва да говоря за себе си какво чувствам в момента, има да плащам висока цена за това, но не съжалявам, защото този закон даде възможност хората да разберат кои са истинските доносници. Времето в последните години може да бъде проверка на това кой наистина е бил доносник, и кой не. Защото те бяха същите тези служби в последните 20 години, които, ако аз бих бил такъв, можеха да извлекат чудовищна полза за всичките си структури, мероприятия, проблеми, които създадоха на България. Те ги нямаше през това време, затова ги е нямало и тогава.

Точно затова много често са употребявани досиетата и информацията, която е имало за сътрудници - за политически натиск, за извършване на каквито и да е далавери. Спрямо вас имало ли е опит за такъв натиск?

След ясен и категоричен мой отказ да им сътруднича, оттогава не съм им видял очите. Наистина е било голямо изкушението, ако съм бил техен агент, поне два-три пъти да попречат особено на мисията на демократичното Дарик радио в защита на демократичните ценности на нова България. Голямо беше изкушението. Отлично си го спомнят и хората, и слушателите ни, и цяла България.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Това отваряне на досиетата на всички граждани в България трябваше да се състой веднага след 1989 г, като го направиха в цивилизованите държави , които отхвърлиха болшевизма като обществен строй.
Българската Държавна Сигурност тогава  не бе изобщо българска.
Комунистическият блок, представляващ конгломерат от послушни съветски сателити, на практика наследи
завоюваното от Третия райх като наследсвто - архиви от ГЕСТАПО, СС и устройство на военната администрация на Хитлер.
Именно в този дух българският десидент тогава -  Жельо Желев написа забранената книга - "Фашизъмът".
Ако след нежната революция през 1989 г бяха отворени всички досиета, България щеше да изживее този психологически проблем и катарзис.
Но това не се случи.
Защото вместо това в България стартира след това злокобен корупционен модел контролиран от агенти на бившата служба за сигурност.
И за това днес България е плацдарм на корупционните практики невиждани в Европейският съюз.

Разбира се по хубаво късно от колкото никога, но аз привтствам отварянето на досиетата.
Може би в скоро време  те ще бъдат качени в интернет, дори и манипулирани..

И тъй като горната статия от даркнюз показва агентите в медийте, замисляте ли се че всъщност и наша сайт е медия...
Какво мислите, има ли и тука спотаили се агенти , регистрирали се като обикновени форумни членове ?

Може би един ден ще разбереме .. Иншаллах... ;)


B1iB2

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Какво мислите, има ли и тука спотаили се агенти , регистрирали се като обикновени форумни членове ?

Може би един ден ще разбереме .. Иншаллах... ;)


Не се и съмнявам Метка.............Сигорен съм.Някой хора си копират мнения и ще ги използуват кой знай къде....................Затова и не пиша само чета...........

B1iB2

 • Guest
Вече получи заплаха,но не ми пука            ;)

Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
Ченге до ченгето, мила моя майно ле ...

Метка, най сетне да се съглася с тебе.  :)

B1iB2

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Ченге до ченгето, мила моя майно ле ...

Метка, най сетне да се съглася с тебе.  :)
Пепи от атака форум е тука.Пасков също.................и др. знаини и незнайни кръстоносци.
Братя помаци .Мислете преди да пишите...............Аз вече бера плодовете     със заплахи за семейството ми             :-[ :-X

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Çoooookkkkkk korktum çoooooooooookkkk.

Offline Teres

 • Member
 • **
 • Posts: 22
 Ало, бананите 1 и 2 , ако има заплахи, не сме на Тамбукту - огласявайте ги! Това е най-сигурният начин на защита! Иначе бързият Метка или някой друг бягащ заек, ще каже  нещо светкачно на тема дискриминация, десари , мъченичество , житейски несгоди и т.н. (от тихата си хралупка)
 Ми, бъдете мъже, търсете конкретна отговорност, не се таете по метковски в пустата, тежка чужбина !

Offline Snake

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 501
  Яне Янев ,Долен Сидеров, Бойко Борисов,те ни заплашват ,вземи мерки Терес,ето оповестихме ги.Тези ни заплашват .

Offline Teres

 • Member
 • **
 • Posts: 22
 
 Снаке, търсете отговорност! Ние сме  Европа! Как Ви заплашват Снаке???
 С какво точно Ви заплашват споменатите лица?(някои с псевдоними).Бъдете конкретни! По какъв начин?  
 Сезирайте прокуратурата на Р.България!
 Обърнете се съм медиите! Направете петиция до Европарламента! До Европейската партия , до Барак Обама! ( ако щете и до Путин, и турския президент, и също изявление до "Ал Джазира")  
 Иначе какво правите?  Правите само "бла-бла " -  "да става лафа"!  Щото така сте си свикнали. По социалиситически !  
  "Евалла на такъви момчета", би рекъл Ганьо Балкански:"Бравос!Голем тюрлюгювеч забъркахте! Е, сега ми дайте .... митница, пък, тогаз да видите !"  

Offline Snake

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 501
  Oтговорност от възродители -?.Как мислиш ти,аз ли искам да руша джамии или Болен Сидеров.Аз ли съм у4аствал във Възродителния процес и съм налагал терор на хората в Лудогорието или Бойко Борисов.Аз ли си измислям ислямски фондации в Рибново или ония откачен от Сандански Яне Янев .На кой да се оплачеш ,като всички са" хайдути майко разбойници".

Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
"Възродители" на които министър председателят се извини официално на "възродените", със съответните материални компенсации ...

Барем поне едно евала кажете.


 

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
You are not allowed to view links. Register or Login

 Снаке, търсете отговорност! Ние сме  Европа! Как Ви заплашват Снаке???
 С какво точно Ви заплашват споменатите лица?(някои с псевдоними).Бъдете конкретни! По какъв начин? 
 Сезирайте прокуратурата на Р.България!
 Обърнете се съм медиите! Направете петиция до Европарламента! До Европейската партия , до Барак Обама! ( ако щете и до Путин, и турския президент, и също изявление до "Ал Джазира") 
Ще почакаме да видим докъде достига простотията ,чак тогава ще се жалваме.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything