Български > Кои сме ?

Писаните булки на торбешите в Косово

<< < (5/6) > >>

pomak BG:
I az poznavam gorani, koito ne bqha v Brum a v Sofiq i vipreki tova ne spomenaha ce sa bilgari. Ediniq se kazvase Qhq Maznikqr a drugiq Nazif Dokle.

osoitza:

--- Quote from: pomak BG on October 04, 2009, 10:56 ---I az poznavam gorani, koito ne bqha v Brum a v Sofiq i vipreki tova ne spomenaha ce sa bilgari. Ediniq se kazvase Qhq Maznikqr a drugiq Nazif Dokle.

--- End quote ---

преди време бях на една среща в София организирана точно на тема "Горани" имаше и няколко горани естествено. По мое мнение и те са объркани и нямат ясно изградена идентичност. Има такива които  се сърбеят, други наблягат на "нашенския" трети имат уклон към македоксата идентичност, а на последък се появиха и такива които имат и българско съмосъзнание (разбира да не се забравя че за някои това единствения начин да добият европейски паспорт ;) )

Далеч по лошото е че тази общност в косово е подложена на тормоз и мнозинството горани бягат. Вероятно до 50 години почти няма да са останали.. Някога са били 20 - 30 хил сега са не повече от 5-6. В Албания положението им е малко по-добре но пък там са по малко.

Svetla:
Кой пък сега тормози гораните? Нали Косово ще стане самостоятелна държава, нали албанците са мюсюлмани, а сърбите в Косово са малцинство? Да не говорим, че за гораните е толкова "модно" да се приказва в Западна Европа... Проучват ги, даваха им убежище.

Torbes iz zupa:
selam i pozdrav od torbesa iz kosovo...potacno iz prizren...ce pokusam da pisem nasinski ka sto zborimo doma mada uticaj od srpski jezik ucinav svue take da mje dnaski u pisana forma samo na gramticki ispraven srpski jezik pisemo....mlogo zanimljive teme....da se nadje poreklo svue....mje dnaski vise ne se vikamo torbesi vec smo dobilje novokompovano ime bosnjaci.....bi ocav da razmenim saznanje i iskustva oz torbesi iz makedonija imam utisak da svo ista krv narocite mje torbesi pored prizren

Torbes iz zupa:
one sljike od nosnja i ukrasavanje nusa sa naprene u dovnjo ljubinje pored prizren inace selo do mene mi se cini u period negde oko 2004 godina....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version