Български > Eзик

Стремеж към съвършенство - правилен българ�ски език

<< < (2/16) > >>

shaban:
Времето ще покаже. Но ,според мен след време не само кирилската азбука ще се затрие, но ще се затрият и езиците на малките народи. На мен лично не ми се иска ,но за съжаление такива са тенденциите, и те не зависят от нашето желание  , възпитание и образование, а зависят от новите генерации след нас на които въобще не им пука за формата на писмената опаковка на езика която според тях трябва да е универсална.Те по какви езици и писмености са се загубили, та какво толкова е станало.Та ,в тая връзка най големия радетел и забележкар за правопис и граматикав  сайта -авс  постоянно се дъни.Така ,че нема смисъл да се вземат нещата на сериозно по отношение на правилния писмен език.

PETER:
За да се затрие официален език на държава, трябва да се затрие първо самата държава.
Дори тогава затриването не е сигурно и може да протече с векове.
За кирилицата няма опасност,заради това че се ползва от Русия, Украйна и още много други държави .

А вече има домейни и на кирилица. ;)
You are not allowed to view links. Register or Login

shaban:
Факт е ,че доста страни до към определен  период от време са ползвали кирилица и след това са разбрали ,че латиницата е много по добра . Само закостенелите народи си държат на своето ,макар и да виждат ,че вече е морално и физически остарял продукт.
А държавата не зависи от езика и писменоста ,тя си зависи от съвсем различни фактори.

dim56:
Благодаря, Незир, добре си го написал!
Макар че ще си остане май само пожелание...
В почти всички форуми на български едно от основните правила е да се пише на кирилица. В този форум това е неприложимо, а и не трябва, защото не пишат само българоезични участници.
Но... Аз съм против шльокавицата, използвана от хора, които в живота пишат и се изразяват на български език! Особено при дълги постове е отегчително за четене.
Не ми пречи, че много от участниците допускат правописни грешки - толкова са научили, толкова могат. По-важното е какво иска да каже такъв човек - образован, не означава задължително умен  ;)
Лошото е, когато към някого се направи добронамерена забележка на тема правопис, той вместо да се стреми да отстранява тези грешки - започва едва ли не да се пъчи, да парадира с тях! Има голяяяма разлика между прост (необразован) човек и простак! Особено дразнещи са фрапиращите правописни грешки на хора с някакви претенции за знания в различни области - те би трябвало да си дават сметка, че така повече се излагат, отколкото да защитават претенциите си. И не се излагат само за себе си - излагат и целия сайт и снижават нивото му, а това е по-жалко!
Колкото до скорошната кончина на кирилицата - смятам, че слуховете са силно преувеличени  ;)

sunny:
You are not allowed to view links. Register or LoginФакт е ,че доста страни до към определен  период от време са ползвали кирилица и след това са разбрали ,че латиницата е много по добра . Само закостенелите народи си държат на своето ,макар и да виждат ,че вече е морално и физически остарял продукт.
А държавата не зависи от езика и писменоста ,тя си зависи от съвсем различни фактори.

--- End quote ---
Не си прав shaban.Тия които са се отказали от кирилицата не са го направили заради аргументите които ти казваш.Ако попиташ който си искаш филолог ще ти каже друго.Всъщност разлика като структура между латиница и кирилицата почти няма.Разликата идва от това че има букви които ги няма в латинската азбука или в еднакви букви но със различно произношение.Ако вземем турския език където латиницата е наложена от Ататюрк ще видиш че не всички букви са латински а са приспособени към латиницата.Например ş,ğ,ç.
Смешно е да казваш че само закостенели народи не ползват латиница.Японци или китайци за такива ли ги смяташ?
Всъщност латиницата и английския са се превърнали в универсални за момента азбука и език за общуване по света за да общуват хората по лесно.

И по темата:Мисля че когато се пише по български е добре да се ползва кирилица.Ако някой не е съгласен с мен да погледне от другата страна - Как ще изглежда ако напишете нещо на английски или турски но на ....кирилица.Направо ще падне от стола англичанина или турчина от подобни писания.По същия начин изглежда и написаното на български но с латински букви.Не е тайна че така пишат обикновено хора които не са добре с граматиката.Аз лично призовавам когато се пише да се ползва азбуката на който е и съответния език.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version