Български > Политика

Жената на терориста - „Нюзуик Турция”

(1/6) > >>

Metka:

Жената на терориста

Адем Демир и Кристофър Дики, „Нюзуик Турция”

В ексклузивно интервю за „Нюзуик Турция”, жената на терориста самоубиец, който взриви седем служители на ЦРУ в Афганистан, говори за живота на своя съпруг и неговите убеждения.
С тих и сдържан, но непогрешимо гневен глас, жената на терориста самоубиец, който се самовзриви убивайки седем агенти на ЦРУ в Афганистан на 30 декември, казва категорично: „Съпругът ми беше антиамериканец. Такава съм и аз”.

Не се усеща разкаяние за това. В ексклузивно интервю за турското издание на „Нюзуик” в Истанбул Дефне Байрак, 31-годишна, говори повече от час за своя съпруг д-р Хумам Халил Абу-Мулал ал Балави, неговите убеждения, предложение към него от ЦРУ да работи като двоен агент по дело срещу „Ал Кайда” и какво знае за тези апостоли на джихада, които вдъхновиха съпруга й да убива. Делото „Ал Балави” е добър пример за това как един добре образован, материално осигурен човек, дисциплиниран и религиозен, може да се радикализира.

Подобни хора не се вписват в обществената представа за терорист, но за полицията и разузнаването, занимаващи се с борбата срещу тероризма, са добре познати. Много от най-успешните атаки на „Ал Кайда” от 11 септември до бомбите в Лондон през 2005 г., бяха насочвани и изпълнени от подобни интелигентни, религиозни и самоубийствено буйни мъже.

Историята на Хумам ал Балави и Дефне Байрак също преминава границите на език и култура. Дефне Байрак е туркиня и журналист и въпреки че носи забрадка, за да покаже, че е отдадена мюсюлманка, други членове на нейното семейство не го правят. Сред книгите, които тя е превела, е и “Бин Ладен: Че Гевара на Изтока”. Хумам ал Балави е 32-годишен палестинец, роден и израснал в Кувейт и Йордания, който се е обучавал за доктор в Истанбул. “Той винаги е бил консервативен, но не и екстремист”, казва Дефне Байрак. Те се запознават в интернет зала и се женят през 2001 г., когато той е последна година в медицинското училище. След това се местят обратно в Йордания, където работи като доктор в местните болници и им се раждат две момиченца.

Ал Балави “започна да се променя”, споделя неговата съпруга, след американската инвазия в Ирак през 2003 г. “През 2004 г. той започна да споделя с мен силното си убеждение, че има нуждата от насилствен джихад срещу западните окупатори на мюсюлмански земи, но не беше част от нито една организация или група, казва тя. Той следеше дейността им, но от разстояние. Постоянно четеше и пишеше. Беше луд по онлайн форумите. Влизаше в тях и пишеше тежки, изключително твърдолинейни коментари. Цитираше Корана и говореше за нуждата от джихад, след което пишеше сурови коментари, позовавайки се на Корана или на Пророка”.

Може би по това време Ал Балави привлича вниманието на йорданското разузнаване върху себе си за първи път. В тази служба е Али бин Заид, братовчед на крал Абдула, един от анализаторите, които следят джихадистките чатове и бюлетини.

Дефне Байрак споделя, че съпругът й е имал контакти с организацията “Мюсюлманско братство” в Йордания, която оперира най-вече в областта на ненасилствени политики, и той бил разочарован. Когато тя го попитала защо си прави труда да ходи на техните вечери, той отговорил: “Отивам да ям техния “мансаф” (месо и ориз), но нищо няма да излезе от тези хора и техните организации”. Ал Балави и Байрак започват все по-често да говорят за неговото желание да отиде до някое от местата с реални бойни действия, където се води истински джихад. Ирак е съвсем наблизо, а и в Афганистан борбата продължава.

Преди година Израел започна своето нападение над „Хамас” и неговата инфраструктура в ивицата Газа след многократни ракетни атаки над израелски градове. Ал Балави се записва в група лекари, които искат да помогнат на обсадените палестинци, над хиляда от които бяха убити при офанзивата. През януари той е арестуван от йорданското разузнаване.

“Мислехме, че няма да бъде освободен за дълго време, споделя Байрак. Но те го освободиха след три дни. Попитана дали може да потвърди информацията, която достигна до „Нюзуик” и от други източници, че нейният съпруг е получил предложение за сътрудничество от ЦРУ за половин милион долара и още сто хиляди от Йордания, Дефне Байрак просто каза: “Може и да е истина”.

Скоро след това Ал Балави казва на своите родители, че се връща в Турция, за да продължи образованието си, но вместо това заминава за Пакистан. На своята съпруга казва, че пътуването е заради “специално проучване” и тя трябва да се върне в Турция. След като заминава, те разговарят и си разменят имейли от време на време, но Дефне твърди, че не е знаела с какво точно се занимава или с кого работи и не го е виждала с месеци. На 30 декември тя чува за експлозия в базата на ЦРУ Чапман в Афганистан. (Сред загиналите е и йорданският офицер Али бин Заид.)

Два дни по-късно Байрак получава обаждане от номер, който според нея е бил пакистански. Съпругът й е оставил своята последна воля и завещание, казва гласът, и те ще й бъдат доставени. Също така ще може да види бащата на децата си още веднъж. “Твоят съпруг направи това в името на Аллах, казал гласът по телефона. Ние ще излъчим видеоклип на неговото славно мъченичество в интернет и ти ще го видиш”.

Превод: Славчо Гаврилов


You are not allowed to view links. Register or Login

Hashashin:
Няма оправдание за тероризма, няма причина на света, която да оправдава убиването на десетки невинни хора, ако ще за най-справедливата кауза. Религията също го осъжда. В Корана пише- Аго убиеш един човек все едно убиваш човечеството, ако спасиш един човек все едно спасяваш човечеството. В Библията- Не убивай!. Никой истински християнин или мюсюлманин не би станал терорист, никой истински патриот не би станал терорист. Ал Кайда не е лицето на мюсюлманите, а тяхната най долна прослойка, ЕТА не е лицето на баските а тяхната най долна прослойка, ИРА не е лицето на ирландците а тяхната най долна прослойка, ПКК не е лицето на кюрдите а тяхната най долна прослойка. Тероризма не е решение, той е един безкраен път застлан с труповете на невинни....

Subeyi Kurt:
Kradci obrali kıştata na Nasreddin Hodja. Pritekli se komşiite i zapoçnali da go uprekvat '' Zashto ne skri parite na po-sigurno myasto'', ''zaşto si spal tolkoz dılboko ta ne si gi çul kradcite'', Zaşto si ugasil lambata'' i t.n. İzsluşal gi hodjata i nakraya rekıl '' Abe az imam golyama vina no tozi kradec hiç li nyama vina ta samo men obvinyavate''
Nasilieto vodi do nasilie. Hristo Botev prevze Avstriyskiya korab i se provikna; ''Ot sega natatık az sım kapitan''. Tazi akciya sega navsyakade se tılkuva kato teroristiçna no za bılgarite ne taka.
Edni vodyat zavoevatelni voyni kato ne ştadat civilnite, a drugi otbranyavat baştinoto si ognişte.
Dokato ima imperializam, diskriminaciya, represirane, zavoevatelna politika ne mojem da bıdem optimisti za v bıdeşte. Çovekıt e nezadovolim po sıştestvo i vse iska poveçe ikonomiçeski blaga. Dilemata may çe e tuka.

Беглик:
Христо Ботев не е терорист, а човек отбраняващ бащиното си огнище. Това е трудно да се разбере само в страната на безбройните геноциди.

mustafa_b:
You are not allowed to view links. Register or LoginХристо Ботев не е терорист, а човек отбраняващ бащиното си огнище.
--- End quote ---

Какъвто по всяка вероятност е и мъжът на жената на терориста от Афганистан. Но това не оправдава действията му. Не целта дискутираме тук, а средствата.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version