Български > Политика

Вестник" Zaman"- Заман.

(1/4) > >>

Nazmi:
  Един от най-обичаните вестници не само в Турция,България,но и по света!
Темите са актуални за нашите съфорумници впредвит обективноста на вестника.
Преди време тук живях с един от основателите на вестника,казваше се Али- журналист!
Има прекрасно семейство,дойде от Турция,минал през Германия емигрант.
Надявам се,публикациите от вестника да са интересни за нашите съфорумници.
Не всеки може да си позволи да има място за тема в сайта ни,но Заман е вестник заслужаващ внимание и обективност в полза .


You are not allowed to view links. Register or Login

Nazmi:
  
Задълбочаване на стратегическите взаимоотношения с Турция.

Между България и Турция ще бъде създадена стратегическа група на високо равнище за енергийната сигурност, съобщи министър Николай Младенов. Групата ще се събира период
лично, като ще обсъди всички въпроси в енергийния пакет.

1Задълбочаване на стратегическите взаимоотношения и цели с много важен партньор и съсед. Така може да се определи официалното посещение на турския външен министър Ахмет Давутоглу в България през изминалата седмица. По думите на българския домакин Николай Младенов, “това е посещение на добър приятел, външен министър на страна, с която ние имаме доста общи стратегически интереси”. Българският външен министър Николай Младенов изтъкна, че “с Турция нямаме политически проблеми, а двустранни въпроси, които трябва да разгледаме в рамките на създадените работни групи”. Именно такова е първото от основните направления на турската външна политика спрямо България, очертани от автора на “Стратегически дълбочини” Ахмет Давутоглу - “Политика на нулеви проблеми” със съседите.

1Второто направление включва взаимните икономически отношения, като гостът Давутоглу заяви, че инвестициите от турска страна в България са над 1 млрд. долара, но стремежът е те да са много повече. Давутоглу каза, че една от темите на разговор с министър Младенов е била свързана с общите икономически проекти, като посочи, че проектът „Набуко” е от първостепенна стратегическа важност за Турция. Външният министър на Турция каза, че държи отношенията между двете страни да се развиват на още по-високо ниво и да се организират по-чести срещи между външните министри. Друга тема на разговор е била енергийната сигурност. Външният министър Младенов съобщи, че България и Турция имат много общи интереси - „по отношение на енергийната сигурност, диверсификацията на енергийните доставки, относно сътрудничеството в региона на Черно море - за сигурност, свобода на икономическо движение и развитие, общи интереси в региона на Балканите, където двете страни оценяват значението на европейската перспектива както за Западните Балкани, така и за Турция, като изключително важна за развитието и стабилизирането на целия регион”. „Общи интереси означава и общи проекти като „Набуко”, който е от изключително значение както за България, така и за Турция, а и за всички европейски страни”, подчерта министър Младенов. Между България и Турция ще бъде създадена стратегиче­ска група на високо равнище за енергийната сигурност, съобщи външният министър Младенов, цитиран от агенция “Фокус”. В нея ще участват Николай Младенов и Ахмет Давутоглу, както и техните двама колеги - министри на икономиката и енергетиката. Групата ще се събира периодично, като ще обсъди вси­чки въпроси в енергийния пакет. „Разбираме, че за да може да решим въпросите, които стоят между нас, трябва да имаме една общност на идеи и на проекти, по които работим заедно. Когато започнем с позитивните послания и с общите инициативи, когато започнем движение по тези въпроси, тогава ще създадем и средата, в която всички открити въпроси, които има в нашите отношения, постепенно ще намерят своето решение в интерес, както на българските граждани, така и в интерес на турските”, каза Младенов.

Културното наследство - мост между България и Турция .

 По отношение на културното наследство турският външен министър каза, че то трябва да се разглежда като мост между България и Турция. Това е третото направление на външната политика на Турция, като “българските граждани с турски произход са живият мост между двете държави”, посочи Давутоглу. Според министър Младенов общите проекти означават и повече сътрудничество в различни области като културата, науката, които осигуряват ежедневния контакт между гражданите на двете страни по най-добрия начин. България и Турция трябва да работят заедно църквата “Св. Стефан” в Истанбул и “Джумая джамия” в Пловдив да станат част от глобалното културно историческо наследство на ЮНЕСКО, посочи Младенов. “По този начин искаме да покажем не само добрите си отношения, но и перспективата пред тях, защото между двете правителства има много неща, които може да направим заедно и да ги направим, единствено работейки директно един с друг”, допълни Младенов.

Посещението на добрия приятел на България

“Човекът ни уважи, такива дър­жавници ни трябват.” Така си говореха двама мъже на изли­зане от софийската джамия “Баня баши”, които успяха да се видят с турския външен министър Ахмет Давутоглу. Той бе на петъчна молитва по време на двудневното си посещение по покана на своя български колега Николай Младенов. Българският гост Давутоглу бе съпровождан дълго време на излизане и посрещнат много топло и с голям интерес от богомолците в джамията. С такива искрени чувства бе посрещнат Давутоглу навсякъде по време на своята визита, която е и първата на турски министър в България след 7 години. Министър Младенов определи посещението след разговор на четири очи във Външно министерство като „посещение на добър приятел на България”. Младенов изтъкна, че “разговорът ми с Ахмет продължи малко повече от предвиденото”, за което се изви­ни на чакащите ги журналисти. Също толкова любезен бе и Давутоглу, който нарече външния ни министър “скъпия ми приятел Николай Младенов”. Други­те спирки по време на визитата на турския дипломат номер 1 бяха при президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, както и в Главно мюфтийство. Черешката на тортата бе оставена накрая, когато двамата външни министри Николай Младенов и Ахмет Давутоглу посетиха заедно “Джумая джамия” в Пловдив. Давутоглу оцени високо поканата на Младенов заедно да посетят “Джумая джамия”, като от своя страна го покани в скоро време да посетят заедно българската църквата „Св. Стефан” в Истанбул. Двамата министри ще работят за включването на тези два обекта в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, като Младенов изтъкна, че общи интереси означава общи проекти, както и че двете страни имат какво да направят заедно, и то по-ефективно от миналото.

Общи стратегии в регионалната политика


“По отношение на регионалните взаимоотношения са необходими и трябва да се развиват стратегии. Като партньори в НАТО, България и Турция трябва да работят за реализиране на общите им интереси и да се координират в името на сигурността на региона”, посочи турският гост. Оттук нататък остава да видим какви ще са резултатите от тази среща по отношение на регионалната политика на двете страни на Балканите. Известно е вече желанието на България да бъде европейски координатор за Балканите, изказана преди месец от министър Младенов при среща с върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. От своя страна Турция също води активна политика в този регион. На пръв поглед дипломатите на две не толкова приятелски, но съседни на България страни, отдавна станаха много близки. Турция и Сърбия вече работят заедно, което е показателно за настъпилите промени на Балканите. Само през изминалите 6 месеца външните министри на двете страни Ахмет Давутоглу и Вук Йеремич се срещнаха 11 пъти. Само тази внушителна цифра е показателна за добрата координация на двете страни, които само преди 2 г. бяха с обтегнати отношения заради обявяването на независимостта на Косово. Тайфур Хюсеинов

22 March 2010, MondayNazmi:
        Сблъсъкът на цивилизациите.

Досега сблъсъкът винаги е бил желан от страна на някои сили. Тоест в обществата е била предизвикана тревога срещу враг, който е бил повече въображаем, отколкото истински, за когото често се е твърдяло, че съществува, който е бил показван като голяма заплаха и по този начин масите са били подготвени за всички видове конфликти.

Фетхуллах Гюлен

Както в миналото, така и днес се правят прогнози за бъдещето. Една от тях е твърдението, че бъдещето ще бъде векът на информацията. В съвремието ни бъдещето се дискутира предимно от някои футуристи. Броят на онези, които свързват подобни прогнози с чудесата около 2000-та или 2012-та години, също не е малък. Твърденията, изтъквани във връзка с бъдещето през различни минали епохи, са били по-скоро усилия, насочени към формиране на представи, продиктувани от определени амбиции и предпочитания, отколкото обективни оценки. Те нямат никаква стойност и не надхвърлят рамките на елементарни предположения. Смятам, че очакванията на хората не се влияят от такива твърдения. Да, подобни прогнози пораждат усилия и старания с очакването, че „в бъдеще това ще се случи”, но постепенно се превръщат в стремеж и мечтана цел. След като веднъж целта е набелязана, ще бъдат изработени различни стратегии и политики за постигането й и ще има стремеж за нейното осъществяване. Мисля, че в същността на въпроса се крие именно това.

След нашия Пророк, мир нему, пророческата мисия е стигнала до наши дни в кръга на светостта със святи личности като Мухиддин ибн Араби, имам Газали, имам Раббани, Мевляна Халид и достопочтения Бедиуззаман. Надяваме се, че функцията, реализирана от тези честити личности, ще подготви почва за възраждането на пророческия дух в бъдеще и този дух и смисъл още веднъж ще се изживеят. Впрочем начело няма да стои Пророка, но чистото разбиране за исляма на сподвижниците още веднъж ще може да се възроди.

Освен всичко останало, понеже е обвързан с причините, ако човек действа, пренебрегвайки ги, ще се озове в неизбежен детерминизъм. От една страна, използвайки волята си, той трябва така да се подчинява на причините в името на бъдещето, че онези, които го наблюдават отстрани, да останат с впечатлението, че действа единствено съгласно причините и че разчита на тях. А от гледна точка на крайния резултат той трябва напълно да се покорява и уповава на Всевишния и другите да си помислят, че не приема причините. Подобно поведение разкрива значимостта на причините и човек непременно трябва да планира своите действия съгласно причините и да ги върши безупречно. От друга страна, той трябва да отдава крайния резултат и всички успехи само на Всевишния, обезпокоен от мисълта, че може да изпадне в положение на съдружаващ.

Бъдещият свят.....

Nazmi:
  
                    Бъдещият свят!

 След като вече конкретизирахме въпроса, може да обобщим идеите си за бъдещето по следния начин.
В бъдеще всичко ще се развива около науката и хоризонтите, които някога сме помрачили поради нашето пренебрежение, отново ще бъдат озарени.
 Да, през ІV-V век по хиджра ние до голяма степен сме пренебрегнали онези страни на Корана, които са свързани с природните закони, и напълно сме обърнали гръб на най-важните си опори.

Аз лично винаги съм се натъжавал и със съжаление съм наблюдавал изключването от програмите на медресетата на тасаввуфа, който може да определим като духовния живот на исляма. Намаляването на интереса към клоновете на науката, основани на „наблюдението” и „експеримента” в медресетата в по-късните епохи, дори пълното изключване на положителните науки от медресето и оставянето на тези изключително важни ценности на произвола на съдбата, са подготвили почвата за нашата нищета, потиснатост и обреченост.

 Днес последиците от това пренебрежение ясно се виждат. Един ден това ще се компенсира, без съмнение бъдещето ще се изгради върху науката и всяко нещо ще черпи сили от нея.

Тя ще заеме особено важно място в глобализиращия се с бързи темпове свят или, както гласи едно от изказванията на Пророка, когато времето и разстоянията се скъсяват. Важното в случая е дали ние сме подготвени или не за реалностите в такъв свят.

Новите поколения са длъжни да се мобилизират във всяка сфера на живота – от яслите, основните и средните училища до различните области, в които ще се утвърдят и професионализират в името на народа си.

Щом в бъдеще всяко нещо ще черпи сили от науката, изграждането на това бъдеще върху науката ще бъде възможно единствено чрез подобни усилия.

С подкрепата и помощта на Всевишния ние ще направим всичко, което е по силите ни, за да продължим полъха на толерантността и диалога, които започнаха да се разпространяват и в известна степен се наблюдава тенденция към разширяването им в световен мащаб и се надявам, че ще успеем да разкажем, че прогнозите на мнозина за бъдещето ще се окажат неверни.

Защото ние вярваме, че този полъх притежава силата да обори смъртоносните оръжия, механизираните бригади и още редица други отрицателни фактори.

           22 March 2010, Monday

Nazmi:
Приятели на сайта и гости по света на pomak.eu.

Отворих темата  с цел  полза  да си помагаме ние помаците по света.

 Разделени,обединени,търсещи корен,търсещи инфо за нас самите .

Всяка една история,всеки един документ,всеки вестник,статия намира поприще в сайта ни.

Обективен съм,реалист да се показва истиноста за нас помаците по Света!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version