Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 758579 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2974
 • Gender: Male
Ynt: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3375 on: August 28, 2018, 22:21 »
ДА СЕ ЗНАЕ! - ЧЕ Е КРАДЕНА!

 Истинската история на "Време разделно":
 ,,Какво Ви е казал Антон Дончев, не знам.Но, знам истината за написването на тази книга. Нейна авторка е репресираната писателка Фани Попова - Мутафова, на която беше забранено да издава книги. Тя беше много близка приятелка на моят баща / литературен критик/ и аз имах невероятния шанс да я посещавам в скромният и дом. Тя предостави две свои книги - " За свободата" на Стефан Дичев и " Време разделно" на Антон Дончев, Поръчката дойде от ЦК на БКП, книгата да бъде преработена и без знанието на Фани Попова, Дончев,действително се усамоти в Родопите в с. Маноле, където са се случили описаните събития и което носи името на един от персонажите - Манол. Там Дончев засили репресивният момент в сюжета, промени стила и вложи родопският изказ. Оригиналът на книгата се пази от наследниците на журналиста Петко Тихолов. Бяхме потресени,когато излезе първото издание на книгата. Фани Попова понесе много тежко случилото се. Баща ми и Петко Тихолов, потърсиха Дончев за разговор.....поне да поднесе своите извинения към авторката...но не би. Беше опиянен от успеха - всъщност единственият, който е получил. Ако имате случай, кажете това,което написах. Не съм анонимна."
 Росица Ножарова

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2974
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3376 on: August 28, 2018, 22:40 »
   Чуждите инвеститори все повече заобикалят България  Само за едно десетилетие преките чуждестранни инвестиции в страната са спаднали 14 пъти като процент от БВП, става ясно от анализ на БСК     14  Препоръчай (0)
[size=1px !important]in[/size]
Share        
Чуждите инвеститори все повече заобикалят България Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев (вдясно). Снимка: БСК
 
Май само управляващите не искат да признаят – чуждестранните инвестиции продължават все така трайно да заобикалят България. Тенденцията се вижда съвсем ясно, но години наред нито една политическа сила, която е на власт не желае да изрече публично и официално този факт.
Дори от Българската агенция за инвестиции, които пряко комуникират с желаещите да разкриват тук чужди фирми често се оправдават с това, че данните на Българска народна банка (БНБ) не са съвсем изчерпателни и обикновено се ревизират в посока нагоре. Факт е, ревизират се, но въпреки това обемът на чуждестранните капиталовложения у нас остава далеч от желаното, а потенциалните инвеститори сякаш все по-трудно се „лъжат“ да дойдат тук. Данните се неглижират и от Министерство на финансите, които всяка година в доклада за държавния бюджет (в частта за състоянието на българската икономика) добавят едно-две изречения по въпроса. И толкова.
Но да представим някои цифри. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен -около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв., но това е предимно благодарение на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач. Това каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев на пресконференция днес, по време на която бяха представени резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции в България в периода 2007-2017 г. Анализът е разработен от експертен екип на БСК, с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата.

Данните показват, че само за десет години преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. те падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП - от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. „Вече дори средствата от емигрантите са повече от чуждите инвестиции“, каза Радосвет Радев. И е съвсем прав.
Investor.bg редовно публикува данни на БНБ, според които тази тенденция е факт от поне една петилетка. За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, You are not allowed to view links. Register or Login над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро. За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро.
Според бизнеса атрактивната данъчна среда у нас не е достатъчен стимул за чужди капиталовложения. „До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“, каза още Радосвет Радев.
Нещо повече, за периода 2007-2017 г. всички страни на Балканите са влошили показателите си и привлекателността си за чуждестранни инвестиции, което е резултат от световната финансова криза и международната конюнктура, но спадът в България е най-осезаем, коментираха от БСК. Докато в Турция, Румъния и Хърватия намаляването на обема инвестиции е наполовина спрямо обемите от 2007 г., то в нашата страна спадът на инвестициите е 12 пъти спрямо 2007 г. Страната ни е на последно място от изследваните съседни страни по обем инвестиции и след Сърбия и Хърватия по интензитет на инвестициите.

„Страната не използва в достатъчна степен външен инвестиционен ресурс за ускоряване на растежа в икономиката в сравнение с другите страни в региона. Показателен е примерът с Гърция, която изпитваше финансови и икономически затруднения в разглеждания период, бе подложена на специфични мерки на ограничения, но инвестициите в нея нарастват над три пъти от 0,6% от БВП през 2007 г. на 2% от БВП през 2017 г. Сръбската икономика, сравнима по размер с българската, привлича почти двукратно по-голям обем външни инвестиции“, пише в анализа.
Камен Колев припомни, че оптималното ниво на преките чуждестранни инвестиции за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Според зам.-председателя на БСК най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства, категоричен е Колев.
Добрата инфраструктура също е от съществено значение за всеки един потенциален инвеститор, коментираха още от БСК. Ще припомним, че лоши примери в този контекст, за съжаление, не липсват. Само преди няколко месеца германският холдинг Multivac Group, специализиран в производството на вакуумни опаковки, етикетиращи машини, системи за контрол и инспекция, както и роботизирани опаковъчни линии, You are not allowed to view links. Register or Login. По време на церемонията от висшия мениджмънт на дружеството се оплакаха пред медиите, че в обекта има често прекъсване на тока, а откриването на завода се е забавило с близо 8 месеца заради инфраструктурни проблеми с газифицирането и захранването с електроенергия.

Според анализа на БСК водещ инвеститор в България през 2017 година е Холандия (885 млн. евро), следвана от Германия и Швейцария – с около 130 млн. евро всяка. С добри позиции са и съседните ни страни – Турция и Гърция – с по около 80 млн. евро всяка. Нестабилната икономическа ситуация в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до допълнително нарастване на турските инвестиции у нас.
Значителен е делът на отрицателните инвестиционни потоци от Чехия (-301 млн. евро), Австрия (-142 млн. евро) и Норвегия (-70 млн. евро) през 2017 г.
За първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. спадът на инвестициите се задълбочава 2 пъти (от 487,2 млн. евро на 246,2 млн. евро), посочват още от камарата.
Сривът се дължи предимно на отрицателния поток на дяловия капитал в капитала и резервите на българските дружества, коментираха още от работодателската организация.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2974
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3377 on: October 01, 2018, 21:18 »
За 50-60 милиона на лобното място на Илия Павлов се строи 100 (сто) метров паметник – небостъргач

Небостъргач ще заеме лобното място на Илия Павлов точно 15 години след показното и неразкрито до днес убийство на най-богатия българин в самото начало на 21-ия век.[/size
При това проектът е на неговия заместник в групировката Николай Вълканов.
След застрелването той стана собственик на Минстрой – холдингът за природни ресурси, който беше на Павлов и неговата Мултигруп.

Напомняме, че фирмата построи Сарая на Доган в Бояна, плати му прочутия хидроложки хонорар, а от друга страна Вълканов е много близък с премиера Борисов.


Снаха на бившия зам. на Илия Павлов е фолкпевицата Лия, любовницата на убития в също неразкрит атентат генерал в борческата групировка ВИС – Маймунека. Дамата е изпълнител на парчета като Митничарю, митничарю и Мъж като магия, има и дуети с осъдения ромски славей Кондьо.
„50-60 милиона”, както пише иронично Капитал, е предвиденото вложение в небостъргача: „Офис кулата на Вълканов ще е малко над 100 метра, а големият жилищен блок на Артекс ще е 75 м – срещу друг негов висок проект – до Маринела, текат протести в Лозенец.В момента най-високата сграда в близост до метростанция Г. М. Димитров е част от комплекса Софарма тауърс на друг олигарх – Огнян Донев, с височина 85 метра.Инвеститор в проекта е Бългериън еко проджектс, в което акционери с равни дялове са Николай Вълканов и двете му възрастни деца. Общата разгъната площ на небостъргача NV Tower (вероятно по името на собственика) е 46.5 хил. кв.м, а височината – 75 метра. Реално това са 19 етажа, но над тях ще има архитектурни елементи, например покривни градини, до 106 м. Проектът е на А&A архитекти, строител е Минстрой холдинг.Разчистването на терена започна през септември, а по план сградата ще бъде завършена в срок от 2 години. Пред Капитал Николай Вълканов коментира, че инвестицията в сградата е в порядъка на 50 – 60 млн. лв.В NV Tower 13 от етажите ще са заети с 24.6 хил. кв.м офис площи, като по думите на инвеститора част от тях ще се използват от собствените фирми, а останалото ще се отдава под наем. На последните три етажа от сградата проектът предвижда жилища, разположени върху 2600 кв.м, заедно с общи части и складови помещения. На партера ще има заведения за хранене и търговски обекти, вторият етаж ще разполага със СПА, спортен център и конферентен блок, а третият ще бъде технически етаж. Триетажен паркинг с РЗП 11.2 хил. кв.м. и капацитет 252 паркоместа ще бъде изграден под земята. По документи има предвидени и 66 места за паркиране в съседния парцел при централата на Минстрой.You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 2974
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3378 on: January 19, 2020, 21:38 »
Селям братя и сестри помаци. През тази година от 20 до 28 юни ще се проведе европейското първенство по футбол за малцинства. Първенството носи името Европеада и ще се проведе в южна Австрия, където като домакин ще бъде тамошното словенско малцинство. Ние, няколко човека, решихме да се заемем с организиране участието на помашки отбор, който да представи нас помаците. За тази цел са необходими финансови средства. Нашият многоуважаван брат - аго Али Качан откри банкова сметка. Средствата са необходими за закупуване на футболни екипи, транспорт до Австрия и обратно, преспиване и храна за 8 дни. Драги братя и сестри, нека да направим тази прекрасна идея реалност. Участвайте в набиране на необходимите финансови средства. Аллах да ви дари с благодат.

УниКредит Булбанк
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG48UNCR70001523868624За повече информация относно Европеада вижте тук: You are not allowed to view links. Register or LoginEuropeada 2020 - together uniqueThe European football championship of the autochthonous, national minorities organised by the Federal Union of European Nationalities (FUEN) will take place for the fourth time already.europeada.eu

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything