Български > Политика

за казуса с главния мюфтия, нужни ли са законови промен

(1/1)

Силвия:

Октай: Доган и Генджев са комбина, готвят етнорелигиозен конфликт

"Кабинетът на ГЕРБ не трябва да подценява ситуацията, а да се търси средно решение – избор на духовно ръководство, независимо от мафията на ДПС и възродителя Генджев, съветва Октай. Той дава за пример действията на властта при управлението на Иван Костов. Тогава вицепрмиерът Веселин Методиев намери механизми чрез съда да не се признаят исканията на крайните общности около ДПС и Генджев, а чрез независима организация самите мюсюлмани да си излъчат водач, който да не бъде политически зависим и обвързан. Така за главен мюфтия бе излъчен Селим Мехмед. Тогава страстите в мюсюлманската общност се успокоиха за няколко години, но с връщането на ДПС във властта с правителството на НДСВ Селим Мехмед беше премахнат, както и независимите районни мюфтии, и на техните места сложиха подставени лица, зависими от партийните структури на ДПС, които реално контролираха вероизповеданието, казва Октай.

Според него много съмнения витаят и около последното решение на независимия съд, но по-наложително е прокуратурата да се активизира и да довърши делото срещу Недим Генджев за откраднатите пари. Освен това Октай препоръчва депутатите да предприемат спешни инициативи за поправки в Закона за вероизповеданията, който в този си вид дава възможности за манипулации и политически намеси."

You are not allowed to view links. Register or LoginSvetlina:
Главният мюфтия Мустафа Хаджи е свързан с бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №299 от 17 януари 2012 г.) при проверката за принадлежност към комунистическите тайни служби на висшите ръководители на мюсюлманското изповедание в страната.

Мустафа Хаджи (1962), който е главен мюфтия от 2006 г. е привлечен към сътрудничество като агент под псевдонима „Андрей” четири дни след оттеглянето на Живков от властта на 10 ноември 1989 г.

Според изнесените от комисията данни той е регистриран на 12 декември 1989 г. Сътрудничил е на Общинско управление на МВР-ДС във Велинград. Личното му и работно досие е унищожено през 1992 г. с протокол.

Ден след обявяването му Мустафа Хаджи публично отрече, че е служил на Държавна сигурност. По думите му тази изнесе3ната от комисията по досиетата информация за него не била новина, защото за първи път бил обвинен и обявен като служител на Държавна сигурност през 2006 година.

"Оттогава насам аз съм избиран три пъти за главен мюфтия и не виждам нещо да се е променило по отношение на  мюсюлманите към мен и аз лично не отдавам значение на този въпрос", коментира той.

Мустафа Хаджи обясни, че не е служил на Държавна сигурност, но е бил викан многократно в милицията и е писал обяснения за своята нерегламентирана, според тогавашните закони, религиозна дейност. Това е станало през периода от 1986 г. до 1989 г. През това време той е бил обучаван за духовник и в същото време тайно е възпитавал деца в религиозна дейност.

"След падането на комунистическия режим обаче не съм викан, а периодът, който се посочва в медиите, е от 14 ноември 1989 г., в продължение на около два месеца. Не мога да кажа как съм попаднал в документите на Държавна сигурност, защото не съм се интересувал", добави той.

"Още като ученик в техникум по горско стопанство съм възпитаван за духовник", каза още главният мюфтия. През това време намалили поведението му и искали да го преместят в друго училище, но не се е стигнало дотам. След това в казармата също го викали на  разпити, били иззети религиозни книги, касетофон и касети от дома му. "На разпити викаха и баща ми, който не беше религиозен", заяви Хаджи.

Според Мустафа Хаджи всичко това е история, от която трябва да се извлече поука,без да се търси мъст и да се гледа напред. "Не търсим мъст, готови сме да дадем прошка на всички, които са обявени за агенти и доносници", допълни той.

Недим Генджeв (1945), назначен по времето на Живков за главен мюфтия, също се оказа свързан с ДС. Генджев, който след серия съдебни дела стана за кратко председател на Висшия мюсюлмански съвет (2010-2011), е бил щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС в Шумен от 1973 г. Впоследствие той е работил и към ОУ на МВР-ДС в Русе.

 През 1984 г. преди началото на „възродителния” процес той е привлечен за нещатен сътрудник на ДС и се е водил на отчет от зам.-началника на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия ген. Георги Силянов.

В списъка със сътрудници сред висшите ръководители на мюсюлманското изповедание в България са още имената на петима души – бивши членове на Висшия мюсюлмански съвет или районни мюфтии.

От комисията по досиетата информираха, че проверката на членовете на управителни органи на мюсюлманското изповедание продължава.

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version