Български > Религия и мистика

Жената в Исляма- символ на уважение или...!

(1/29) > >>

Nazmi:
You are not allowed to view links. Register or Login

..Съвременната жена в Ислямския свят и технологии е подложена между реалноста на живота и Корана.
Между дома на семейството и правата и като личност,като майка и опазване на ценности,морал.
Как се справя в днешния свят,и дали ценим ролята и труда на жената в Исляма в различните държави е различно......?

Nazmi:
You are not allowed to view links. Register or Login
 

Seiko:

И жени въртят ислямските финанси
Съпруга на Пророка - експерт във финансовото право

Съпротивата срещу по-голяма роля на жените в бизнеса идва от консервативните духовници, които се опасяват, че те биха разрушили традиционните семейни структури. Въпреки че няма религиозно предписание срещу жени, практикуващи като юристи, във финансовата индустрия.

Ислямският юрист от XIII в. Ибн ал Кайим aл Джаузия казва в един от своите трактати, че една от съпругите на пророка Мохамед - Айша, е била смятана за един от най-видните юристи сред своите съвременници.

Много от решенията на Айша по въпроси на Шериата са станали част от съвременните ислямски финанси, коментира шейх Мудасир Сидики, ислямски учен и партньор в юридическата фирма Denton, Wilde Sapte.

"Няма ограничения по Шериата жени да заемат важни постове в развитието на ислямските финанси на всички нива," твърди той.

Според експерти сега е моментът арабските жени да получат обучение като ислямски учени, като се има предвид очаквания недостиг на квалифицирани специалисти, който би могъл да спъне растежа на ислямската финансова индустрия.

В момента има 132 учени, всичките мъже, действащи в т.нар. Gulf Cooperation Council - икономически блок, включващ шестте арабски страни от региона на Персийския залив, съобщава немската консултантска фирма Funds at Work. Дори сред тази група едни и същи 10 учени заемат почти половината от всички постове в бордове по Шериата - и опитът им е разпръснат сред твърде много области.

Според експертите, въпросните 10 основни учени са в голямата си част първото поколение учени, които са спомогнали за утвърждаването на религиозните основи на ислямската финансова индустрия. Но именно следващото поколение ще е това, което ще определя бъдещето й.

Нов шанс за жените

Шейха Халима Краузен, известен ислямски учен, който се концентрира върху консултации по семейни въпроси, казва, че вариантът за обучение по ислямски финанси не е бил достъпен, когато тя е навлизала в ислямските си изследвания преди 50 години. В наши дни обаче жените би трябвало да се възползват от увеличените възможности.

"Ако погледнем практиката на ранните мюсюлмански поколения, жените са се наслаждавали на живота у дома, но също така активно са участвали в бизнеса," казва Краузен - германка, приела исляма.

Доказателство за това: първата жена на пророка Мохамед - Хадидже, е била успешна бизнесдама за онези времена. И тя е била ръководител на Мохамед, преди да стане негова съпруга (след като овдовява - бел.р.).
И съпруга на Пророка - финансист
Съпротивата срещу по-голяма роля на жените в бизнеса идва от консервативните духовници, които се опасяват, че те биха разрушили традиционните семейни структури.

Въпреки че няма религиозно предписание срещу жени, практикуващи като юристи, във финансовата индустрия.
Ислямският юрист от XIII в. Ибн ал Кайим aл Джаузия казва в един от своите трактати, че една от съпругите на пророка Мохамед - Айша, е била смятана за един от най-видните юристи сред своите съвременници.You are not allowed to view links. Register or Login

nik1:
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login
 


--- End quote ---
Fastest growing Religion in the world is..atheism..
Stark (2008) отрича значителния спад в религиозността в нагласите и практиките в САЩ, противно на резултатите на водещите световни организации и анализатори (Barrett, 2001, Bruce, 2002, Kosmin and Keysar, 2009, Norris and Inglehart 2004, Pual and Zuckrman 2005, Pew 2008, Smith and Kim 2004, Taylor 2003, Times/Harris 2006). Единственото световнозначимо изследване на теизъма-нетеизма след ВСВ, класическият въпрос дали хората вярват в Бог или в някоя висша сила, проведено от Gallup и по-късно от Pew (2008), показва нарастване с почти една трета на невярващите и загубата на теизъм. Pew разкрива, че само половината американци вярват абсолютно в персонален Бог (2008), и че само половината американци са толкова религиозни, както населението от страните от третия свят. Редица либерални и умерени деноминации от много време търпят сериозни загуби, но косервативните църкви и библейският литерализъм в САЩ също запада (Reiner 2005, Gallup 2005b).

Същестува  обратна връзка между условия на живот и висока религиозност..Тя е отдавна известна (и доказана)  на всички антрополози и културолози, заминаващи се с пробелма на религизоноста. Разбира се високата религизоност и типа на вярвания зависят (корелират) и много силно от културните особености на обществата..
Най-религиозни (и монотеисти) засега остават монуметалистките (с монументалистична култура по Хофстеде Минков) общества - Араби, САЩ..(при равни социално-икомически условия, визирам това че влиянието на социално-икономическите условия  е  отделно като влияние,  от културните причини)
Най-малко религиозни за обществата с ниска степен на "монуметализъм" (обществата с висока измерение  на гъвкавост/самокритичност). Такива са източноазиатците - при тях  религията е  политеистична, няма разграничения за добро и лошо, всичко е променливо, няма догми и докрини.. За днешните японци например религията (свързането с Бога) се осъществява в съзерзание на  цветя, дървета, могилки и други такива..
Такива за наша изненада сме и българите (да, ние сме самокритична нация, с малка национална гордост, и изобщо сромна нация почти колмото като източноазиатите; шовинизмът ни е продукт на други наши културни особености  като "колективизъм", (родовост демек),  и "висока тревожност"
Ето тук една интересна дискусия:
You are not allowed to view links. Register or Login

sirrio:
За съжаление има и друга страна, създаваща негативно отношение към исляма заради положението на жената в него. Показателен е нашумелият случай на Мукхтаран Май от Пакистан. През 2002 година тя е осъдена от съвета на старейшините на родното си село Мервала, провинция Пенджаб, Южен Пакистан, да бъде групово изнасилена като обезщетение по обвинение, че по-малкият й брат Абдул сторил същото с девойка от съседен клан. Започнатата от нея съдебна битка за намиране на истината довежда до излизането на книгата й "В името на честта" и до внасяне за законопроект, според който изнасилванията в Пакистан ще бъдат съдени според светските закони, а не според шериата Според проучване на "Хюман райтс уотч" в Пакистан на всеки два часа една жена бива изнасилвана, а на всеки осем часа се регистрира групово изнасилване, но много от инцидентите не се регистрират както заради морални предразсъдъци, така и заради действащия шериат.

You are not allowed to view links. Register or Login


Саудитски съд осъди 75-годишна вдовица на бой с камшик и затвор, защото разговаряла с племенник на починалия й съпруг.
Присъдата повелява възрастната жена да понесе 40 удара с бич, да прекара 4 месеца в затвора, след което да бъде екстрадирана от страната. Всичко това, само защото родената в Сирия Хамиса Сауади помолила 24-годишния племенник на покойния й мъж и негов приятел да й купят хляб. Престъплението било извършено на улицата пред дома на вдовицата в град Ал Хамил, а загрижени граждани веднага докладвали за него на религиозната полиция. Племенникът и неговият приятел също били арестувани и осъдени на битуване и затвор. Според законите на ше-риата саудитките не могат да общуват на публично място с мъже, които не са им близки роднини. Магистратите решили, че след като тя вече няма съпруг и е саудитка, значи попада под ударите на закона. Не били взети предвид твърденията на Хамиса, че смята 24-годишното момче за свой син, тъй като го е кърмила като бебе. Друг куриоз на шериатското правосъдие е присъдата срещу млада саудитка, която забременяла след групово изнасилване. Нещастницата била осъдена на 100 удара с камшик и година затвор за… изневяра!

You are not allowed to view links. Register or Login

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version