Български > Кино и видео филми

ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА!

(1/34) > >>

Nazmi:
    ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА- Филм създаден 2009г ,който ще се излъчи  събота
        28.май по БНТ.
   
       Събота БНТ- 15:25 Гьоч - да прекрачиш границата /документален филм./ 

   Невероятно, но факт!
  Доживяхме: БНТ най-после ще излъчи документалния филм „Гьоч – да прекрачиш границата”
 Филмът може да се гледа на 28 май, събота от 15.25 ч българско време. Не знам дали може да се гледа и през интернет?

               ГЬОЧ – ДА ПРЕКРАЧИШ ГРАНИЦАТА-
  Aвтори:- Даниела Горчева/ Благодарност от името на сайта ни pomak.eu за предоставеното инфо/, Ирина Недева,  и Андрей Гетов.

 Музика: Карагьонеш (Kara Güneş), You are not allowed to view links. Register or Login 

  Отвъд границата – не само между територии, пространства и държави, но и отвъд границата на поносимото.

Зейнеп Ибрахимова Зафер, Сабри Искендер, Авни Велиев, Ердинч Кюпчу, Метин Сеит, Севнур Йозтюрк, Севгинар Шен, Сюлейман Тюрксьоз – това са само част от героите на едно пътуване през българо-турската граница, 20 години след принудителното изселване на етническите турци от България през лятото на 1989г.

Зейнеп Ибрахимова е родена през 1958 година в с.Корница,Гоцеделчевско, известно със съпротивата си срещу насилственото преименуване на помаците през 1964 и 1973.
 След бруталното смазване на съпротивата през март 1973,  семейството на Зейнеп е принудително заселено в с. Славовица, Плевенско, а след изтичането на 5-годишния срок – изселено в Толбухинско.........

Сабри Искендер - секретар на „Демократичната лига за защита правата на човека в България” -  легална правозащитна организация, създадена в комунистическа България през ноември 1988 г.
До пенсионирането си през май 2009 работи в Агенцията за младежта и спорта в Анкара....

    Ердинч Кюпчу (Erdinc Kupcu)  е син на големия бургаски поет Реджеп Кюпчу, който умира при странни обстоятелства преди 35 години. Написва с болка:-

                                    БЪЛГАРИЯ.
   Аз не съм чужденец,
 аз съм твой син.
 Твоето слънце,
твоето гергефено нощно небе
ме познават.
Познават ме твоите пътища,
по които вървях и вървя.
Прокуденият от България Ердинч живее със семейството си в Истанбул и пише стихове на български език.

  Метин Сейт (Metin Seyit) не успява да замине със семейството си, което е принудено да напусне България лятото на 1989г. Не му разрешават под предлог, че е длъжен да отслужи военната си служба.”  Метин е нашият водач в приключението  да откриваме значението зад думите.

      Като думата „гьочмен" - думата за изселник… (Göçmen)…


                       

  Това са само част от героите на този странен пъзел, 20 години по-късно....

 Гледайте този интересен филм  събота по БНТ 15.25ч, продължителност около час.!

Rahmie:
You are not allowed to view links. Register or Login

Nazmi:
  Нека не забравиме ДНЕС събота 28.май  по- БНТ- 15:25 Гьоч - да прекрачиш границата /документален филм. Един дългоочакван филм свързан с житието и мъките на принудителното преселение на помаци,турци....!
Сърдечна благодарност на един от авторите на филма и наша съфорумничка/ Едитор/ на сайта ни Даниела Горчева за труда и и предоставено инфо за pomak.eu
 По горе в предните 2 постинга можете да се запознаете с главните герои и тематиката на филма.
 Приятно гледане днес- БНТ 15.25ч.  ;)

ibrahim65:
Здравей, NAZMi доста са си амбицирал за този филм ,не съм го гледал ще го гледаме семейно, но не очаквам нещо кой знае какво .Това е най голямият срам за България, след възродителният процес.Аз съм един от тези които прекрачи границата, и това беше чист ужаст, една травма за цял живот, на циялото ми семеиство.За пръв път в живота плачех на глас ,три дена не бяхме сложили троха в устата, спавахме по парковете , незнаех пъкел турски ,и какво ли не още и какво ли не още...........Но...но се научихме да се борим ,и се борихме всеки ден, и успяхме в пълният смисъл на думата, успяхме, станахме за пример, спечелихме уважение, спечелихме приятели, спечелихме пари ,научихме се да живеем без майката ПАРТИЯ, койято мислеше вместо нас.За това мога да пиша с часове , но няма смисъл как то се казва които го отнесе го отнесе, но сега не искам да се вадят такива всезнаиковци, които дават акъл или да оневиняват България ,че ми се гади от тях .Аз лично познава Зеинеп Ибрахимова Зафер, коиято преди няколко месеца стана професорка в Анкара Уневирситет, с които се гордеия, но си забравил да споменеш и най главният герой Байрам Гета от село Корница.

isa71:
С интерес изгледах филма,и много ми хареса.Много истина се каза в него.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version