Author Topic: С митинг-курбан в Барутин, ДПС отбеляза 40-та годишнина от „възродителния“  (Read 4706 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2347
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK
С митинг-курбан в Барутин, ДПС отбеляза 40-та годишнина от „възродителния“ процес

Истината за Възродителния процес да влезе в учебниците по история, за да се помни от идващите поколения. За това призоваха в доспатското село Барутин, където с голям митинг-курбан отбелязаха 40-та годишнина от насилствената смяна на имената, съобщава „24родопи“.
 
 Над 2000 гости от цялата страна и чужбина почетоха годишнината и паметта на жертвите и пострадалите по време на Възродителния процес. Официални гости на събитието бяха зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов, главният мюфтия –Мустафа Хаджи, народните представители от ДПС Ариф Агуш, Елин Андреев, Рамзи Осман, генералният консул на Турция в Пловдив – Рамиз Шен, районите мюфтии на Смолян- Неджми Дъбов, на Пазарджик-Абдула Сали и Благоевград.Събититето уважиха и кметовете, избрани от ДПС на Рудозем, Мадан, Борино и Разград, както и председателите на две изселнически организации в Турция.
 
 Митингът продължи повече от час пред читалище „Васил Коларов“. От трибуната Разми Осман заяви, че
 
40 години след Възродителният процес все още има български политици, които се дразнят от провеждането на този митинг.
 

„Има и политици от партии, които ни прегръщат, а искат в Родопите да няма хора, които да се наричат помаци. На това трябва да се сложи край и вече, като членове на ЕС и след 20-годишен преход всеки да е свободен да се нарича както иска и да изповядва каквото си иска, защото правото на име и на религия е свято и за него по света се водят дори войни“, заяви Осман. По думите мув учебниците по история целенасочено се казва, че възродителният процес започва от 1984г., което не е вярно.Според депутата от ДПС, насилствената смяна на имената в България започва след Балканската война през 1912 г. Осман добави,че омразата и опитите за смачкване на мюсюлманите не са приключили с началото на прехода опити за нов възродителен процес има и днес, каза депутатът и посочи, че на мюсюлманско гробище в Ловешко е построен православен параклис , което кощунство. „Плюят ни, когато правим джамии, но ние помагаме и при строителството на църквите, затова очаквам тези които правят църкви да помагат и за джамиите“, заяви Осман. Той добави, че от 23 години хората с мюсюлманско име в България нямат право на работа в полицията, в съда. Няма нито един офицер с мюсюлманско име. Време е мюсюлманите да влязат на работа в държавните администрации, но не по квотен принцип, а свободно с имената си и качествата си. Така ще повярваме в българската полиция и прокуратура, защото държавата не бива да е майка за едни, а мащеха за други.“, подчерта Ремзи Осман.
 

Зам.председателят на ДПС Алиосман Имамов заяви пред хилядното мнозинство, че Възродителният процес означава насилие, омраза и лошо бъдеще за държавата ни. Според него това е причина обществото да е разединено, а това води до икономическа криза, ниски заплати и пенсии, както и висока безработица.
 
Имамов бе категоричен, че докато няма консолидация на българското общество не ни чака нищо добро. По думите му пенсиите и заплатите до няма къде зависят и от отношенията към малцинствата. Зам.-председателят на ДПС също подчерта, че в обществото има тревожни знаци, на които трябва да се въздейства. Той даде пример с гоцеделчевското село Брезница, което е населено основно с мюсюлмани в училището, в което учителите също са мюсюлмани им е доведен директор отвън, който е християнин и е практикувал осем години професията охранител.
 

Преди време пъкв Кърджалийско премиерът Бойко Борисов открил нов път, като на церемонията била отслужена литургия от свещеник. В същото време 99% от пътуващите по пътя са мюсюлмани, за това било редно водосвет да бъде извършен от хаджа. Имамов допълни, че в родопски мюсюлмански села, в който няма един християнин се строят и подържат църкви с държави пари , а за джамии не се дават нищо. „Като добавим и омразната реч срещу мюсюлманите в Интернет ще се убедим,че омразата към мюсюлманите се засилва“, заяви Имамов.
 

Смолянският депутат от ДПС Ариф Агуш запозна жителите на Барутин и гостите на митинга с текста на декларацията, която ще бъде изпратена до президента Росен Плевналиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и главният прокурор Борис Велчев.
 
 Агуш заяви, че днешните поколения не знаят нищо за Възродителният процес и насилствените събития преди 40 години в Барутин. Той припомни, че вече пет години ДПС настоява в учебниците по история да пише истината за смяната на имената, тъй като 40 години след тези събития няма никаква оценка. Младите трябва да учат по история, за да не повтарят грешките на миналото. Агуш попита и защо вече 23 години няма нито един наказан „възродител“, няма виновни и порицани. В същото време може би някои от тях ръководи държавата, добави Агуш. Той бе категоричен, че не се търси мъст, а справедливост за наказанията. След митинга бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и пострадалите от селото. Убитите жители на село Барутин по време на „Възродителния процес“ през 1972 година са Неджибе Келосманова и Емине Ибрахимова. Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча,построена в чест на двете жени застреляни заради отказа им да си сменят името. За всички бе раздаден благословен курбан.

rodopchani.eu

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676

You are not allowed to view links. Register or Login


You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42