Author Topic: Кюрдите  (Read 24443 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

feggaria

 • Guest
Кюрдите
« on: July 17, 2012, 14:02 »
Ето я темата! Разкажете ми играта!

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #1 on: July 17, 2012, 14:12 »
Какво е това Кюрт.
Кажи си болката хайде давам ти възможност.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Ynt: Кюрдите
« Reply #2 on: July 17, 2012, 14:32 »
Quote
Ето я темата! Разкажете ми играта!

İbrahim65 v goreposo4eniq tekst na  feggaria  ima zadni celi ne se poddavai. :) ;) :D

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #3 on: July 17, 2012, 14:40 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ето я темата! Разкажете ми играта!

Кюрдите в ТР имат повече свобода и права отколкото който и да е етнос в БГ.
Имат си легална партия, другата е терористична за да упражнява натиск на правителството, имат си кюрдска телевизия на държавни износки, учат си езика и културата, не се глобява никой когато говори на кюрдски,живеят предимно в големите градове. Най-много кюрди на едно място в Истанбул - най-красивия град на света. Всичките са доволни с исключение на малък брой които опипват дали има възможност за автономия. Тези сепаратори обикновенно са подкупвани от Европейските държави и Америка, но стабилността на Турската нация е пречка за всякакви сепаративни планове. Именно поради тази стабилност, Турция бележи висок ръст на развиване във всички аспекти и се посочва за пример от държавите по света. Добре че още не са я приели в ЕЦ, иначе щяха да изпаднат в положението на БГ, Гърция, Румъния и др. Бог да ги пази от такива сыузи, дето едни им берат ягоди и домати а те си чешат пъпа с пура на уста. 

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #4 on: July 17, 2012, 15:36 »
Quote
Ревнив кюрд плаши Благо със смърт

Наркобосът Махмуд Йозджан готви кървава разплата с футболиста Благо Георгиев заради любовната му афера с певицата Лиана.

Попфолк изпълнителката има дете от турчина с кюрдски произход, който в момента се укрива в Турция, тъй като в България го очаква 15-годишна присъда за разпространение на дрога. След като заряза бременната си приятелка Христина Благо Георгиев завърза гореща любовна връзка с Лиана, което никак не било по вкуса на Махмуд, пише вестник "Засада".

Сред кюрдската общност в България се говори, че наркобосът бил заслепен от ревност и готвел атентат срещу Благо Георгиев.

Лиана неведнъж е признавала, че се страхува от Махмуд. Нейната връзка с кюрда започва през 2002-а година, когато той е арестуван за трафик на дрога. След като Махмуд бяга в Турция от българското правосъдие, Лиана отгръща нова страница в живота си и внимава да не се обвърже пак с фигура от подземния свят.

Но надали аферата й с Благо Георгиев й носи необходимото спокойствие, тъй като познава жестокия нрав на ревнивия си бивш мъж.

Лиана явно е запознала и Благо с притесненията си от ревнивеца, защото в последно време футболистът се движи с бодигард.

Близки до фолкаджийката напомнят, че тя често е попадала под ударите на ревнивия си съпруг, с когото имаше дълга бракоразводна сага.

Бившето й гадже Галин Георгиев също е бил обект на преследване от кюрда. Бившият лекоатлет, с който Лиана движеше след като Махмуд забегна в Турция е бил заплашван неведнъж, довериха запознати.

 „Лиана е жената на живота ми. Съжалявам, че нараних Христина, ще се грижа за детето ни, когато се роди” – заяви Георгиев, когато попадна в обятията на певицата.

Kakto gledam 6te im se naradvate na общноствoтo .

feggaria

 • Guest
Re: Кюрдите
« Reply #5 on: July 17, 2012, 15:48 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kakto gledam 6te im se naradvate.

Кюрдите обитават земите между реките Тигър и Ефрат от 2 хилядолетие пр.н.е.. Проблемът с тяхната държавност добива международно значение след Първата световна война, когато се разпада Османската империя и на нейната територия се образуват нови държави.

След 1923 година в Турция започват гонения, предизвикали най-масовото кюрдско преселение към Северен Ирак. Турското правителство води политика на непризнаване на етническите групи и претопяване на техните езици и култури. В духа на тази политика всяка проява на кюрдска етническа идентичност е жестоко репресирана. До 1991 година използването на кюрдски език и дори на името Кюрдистан е било забранено. Кюрдските въстания са потушавани със сила. През 1926 година Турция и Ирак подписват договор, който дава право на армията на всяка от двете страни да навлиза в дълбочина до 75 километра на територията на съседната държава, за да противодейства на потенциални „въоръжени разбойници“. Този договор е осъвременен с допълнителен протокол през 1946 година, валидността на който е била безсрочна. С падане режима на Саддам Хюсеин споразумението е прекратено.

През 1978 година е създадена първата политическа организация на кюрдите - Кюрдската работническа партия /ПКК/, чиято цел е да се бори за независима кюрдска държава в обитаваните от кюрди територии - в частност Югоизточна Турция. Военният преврат в Турция през 1980 година суспендира политическите свободи за три години. Забраната върху политическите партии е вдигната в края на 1983 година, но кюрдите не намират място в новия турски парламент.

През 1984 година ПКК се транформира в паравоенна организация и започва въоръжена борба срещу турските власти. В продължилата 15 години война загиват над 35 000 души, 15 хиляди от тях са цивилни, 3000 кюрдски селища за заличени от картата, над 370 000 души са изселени. Тази война струва на турската държава над 100 милиарда долара, в нея участва 50 хилядна армия. На 16 февруари 1999 година водачът на ПКК Абдула Йоджалан е заловен в Кения. Той е предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където потърсил политическо убежище. На 25 август 1999 година Кюрдската работническа пария обявява, че започва изтеглянето на въоръжените си сили от Турция[2].


Явно и в Турция отдавна им се "радват"

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #6 on: July 17, 2012, 15:52 »
Quote
Явно и в Турция отдавна им се "радват".

6tom sa te zaradvali ve4e kvo da ti kaja .

feggaria

 • Guest
Re: Кюрдите
« Reply #7 on: July 17, 2012, 15:57 »
Виждам, че темата не ви харесва, но вие искахте да я открия, за да ми разкажете играта, но не го правите, може би ви липсват аргументи.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #8 on: July 17, 2012, 16:01 »
40-годишен кюрд е бил заловен на границата  при опит да пренеса 70 000 евро, скрити в обувки, съобщиха вчера от агенция „Митници“. Валутата била открита при проверка на автобус, пътуващ по линията Турция-Германия. Банкнотите от 50, 100, 200 и 500 евро били в шест пачки, увити във вестници и натъпкани в две обувки.
„Открихме по 34 750 евро във всяка една от тях”, обявиха от митниците. Пред инспекторите кюрдът, който имал немско гражданство, обяснил, че парите са му дадени от родителите, но не искал да ги декларира.
Проверяващите били изненадани от голямата сума, защото обикновено практиката е турски граждани да пренасят пари от Германия към Турция, а не обратно.
„Опитал се е да ги замаскира все пак, но доста аматьорски. Знаете, че някои хора си слагат вестници в обувките, за да не се сплескат. При него вестниците бяха сериозно издути”, коментираха митничарите. Те първоначално решили, че има още укрити пачки, тъй като чужденецът пътувал с няколко куфара, но впоследствие се оказало, че други няма. Засега не е ясно какво е щял да финансира с голямата сума.
От агенция „Митници” съобщиха, че е честа практика да се проверяват турски граждани, тъй като от Турция доста често идват пратките с хероин, които минават транзит през България и продължават към Западна Европа.
Един килограм от най-коварния наркотик на едро в Турция може да се купи за 5000-6000 евро. Големи количества от дрогата излизат от лаборатории в Иран.

feggaria

 • Guest
Re: Кюрдите
« Reply #9 on: July 17, 2012, 16:01 »
Ако кюрдите не са интересни, моля за коментар следния текст:

"Мидхат паша добре познава населението на тогавашната империя и разпространението на Исляма като религия по българските земи. Той е управлявал тези земи и като велик везир и висш държавен служител е имал достъп до информация, документи и факти, които понастоящем трудно може да се открият. Неговото автентично признание в статията "Турция в своето минало, настояще и бъдеще" пред френското списание "Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж", година VII, януари-юли 1878 г., стр. 1152, има особено висока достоверност и стойност.
„    ... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български    “

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #10 on: July 17, 2012, 16:09 »
Vze da se predava6 kato otklonqva6 temata , napomnqm ti 4e vse o6te ibrahim65 ne se e namesil.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #11 on: July 17, 2012, 16:13 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Той е предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където потърсил политическо убежище.


Егаси и лъжите. Всичко е пропаганда на страните които го укриваха и подкрепяха. Външният министър на Гърция си подаде оставката, защото се разбра че е укривал терориста. Първо Турция накара той да бъде екстадиран от Сирия. После отиде в Русия но и там не можа да се задържи поради натиска на ТР. Оттам за Италия, но и там стана същото. Оттам за Гърция и после в Кения. Разбраха го че е там и го сгащиха благодарение на ЦРУ и МОССАД.
Едно време и в БГ се укриваха тези терористи, даже учеха по Дървеница, но сега нещо не стиска.  ;) ПКК е призната за тер. организация от ЕC и от Америка. Тези които подкрепят тер. един ден много яко ще съжаляват. Бъдете умни за да не ви вземат акъла :D :D :D

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #12 on: July 17, 2012, 17:12 »
Кюрд превръща „Етър“ в „Диарбекир“

 
Етърци ликуват – отново са в „А“ група. Футболистите още не знаят, че може да станат диарбекирци
Миналата седмица бе историческа за старопрестолния Велико Търново.
 
След 14 години любимият местен футболен тим „Етър“ успя да се пребори за влизане в „А“ групата на професионалната ни лига. Радостта на болярите от нареждането на отбора им сред спортния елит на България обаче бе неочаквано вгорчена от... един кюрд.

Само ден след вълнуващото събитие, мажоритарният собственик на „лилавите“ Февзи Илханлъ сподели пред турския информационен сайт „Ажанс бг“ намеренията си да прекръсти футболната легенда от „Етър“ на „Етър-Диарбекирспор“. Вече играем в Суперлигата, искаме европейският футбол и България да знаят за Диарбекир, родния ми град – обоснова замисъла си той пред медията.

Тази новина буквално взриви турската преса, обсебвайки водещите заглавия на редица  високотиражни вестници край Босфора. Но на родна почва тя лековато беше подмината от местните газети от империята на Ирена Кръстева. Въпреки това, тя стигна до ушите на великотърновци, които в един глас заявиха, че ако това стане, ще блокират с телата си стадиона и централните улици на града, но няма да допуснат наглата гавра с отбора и подобна подигравка с националното ни достойнство.

Независимият депутат от Велико Търново Емил Василев единствен от хората във властта излезе с нарочена декларация срещу скверното намерение на кюрда. „Етър“ е не просто новият член на „А” група, а бивш шампион на България – отбор, който даде за световното първенство в САЩ през 1994 г., когато станахме четвърта футболна сила на планетата, такива   легенди като Красимир Балъков, Цанко Цветанов и Трифон Иванов.

Абсурдно и нелепо би било отборът на старата столица, символ на българщината, да носи името на турския град, където са били заточавани всички изявени дейци на национално-освободителното ни движение“, написа в декларацията си вбесеният народен представител. Неговото писмо също  бе просторно отразено в турската преса, но не и в българската.

Василев не е пропуснал да   припомни на Илханлъ, че все още е далеч от размера на инвестициите, каквито  чуждестранни бизнесмени направиха в тимове като „Челси“ и „Манчестър сити“ например. „Но дори на Абрамович и шейх Мансур през ум не им мина да сменят имената на собствените си отбори, макар че те сигурно също обичат родните си градове в Сибир и пустинните пясъци.

Като жест заради финансиране на супермодерни стадиони, отбори като германския „Байерн“ ги нарекоха на спонсорите си, но не промениха името си“, посочва още депутатът. В „Етър“ минимален дял има и самата Община Велико Търново, но реално Илханлъ е  „големият бос“ на отбора.

Бизнесът на турския кюрд е обвит в гъста мъгла. Доскоро той най-авторитетно твърдеше, че е свързан с известен спортен клуб в Истанбул и че е собственик на един от най-големите молове в града на Босфора. Но това се оказаха безцеремонни  лъжи.
Научавайки за умопомрачителните намерения на Илханлъ, старши треньорът Цанко Цветанов, останалите акционери и дори кметът на Търново побързаха да се извинят, че кюрдът не бил добре разбран от журналистите.

„Недоразумението се е получило от неправилно интерпретирани думи на Фейзи Илханлъ пред турска осведомителна агенция“ – успокоява духовете съобщение в официалния сайт на клуба.
Три дни по-късно в интернет страницата е качено и изявление, дадено лично от мажоритарния собственик, в което той обещава на лилавите фенове първото място в националното първенство.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #13 on: July 17, 2012, 17:18 »
"КЮРД"
   


Общая численность : более 17 млн.чел. (по данным 1989 г.)

Расселение: на территории Турции (6,5 млн.), Ирана (5,5 млн.), Ирака (4 млн.), Сирии (720 тыс.), Армении (56,1 тыс.), Казахстана (25,4 тыс.), Азербайджана (12,2 тыс.), Киргизии (14,3 тыс.), Узбекистана (1,8 тыс.).Численность в Российской Федерации (Краснодарский край) - 4,7 тыс.чел.

Язык: курдский (индоевропейская семья, иранская группа).

Вероисповедание: мусульмане- сунниты, мусульмане-шииты, сектанты, приверженцы зороастризма.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Кюрдите
« Reply #14 on: July 17, 2012, 17:22 »
Ostavete ya, ne i obryshtayte vnimanie. Tya chete no tatovata si istoriya. Edno si znae i go bae :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42