Български > Помаци

Обликът на помаците!

(1/2) > >>

ibrahim65:
Здравейте приятели!

Знаем много добре че фактите ще проговорят само тогава, когато им се даде гласност!
Затова моето мнение е че до сега доста неща се изписаха за произхода на помаците! Затова ми се иска да повдигнем и някой неща за нашата действителност! А именно за нашият бит и култура с който да се представим пред света и най вече пред Европа и пред Ислямската лига! Където съвместно да изискаме нашето признаване като отделен народ, както от българите, така и от турците, също така и от гърците! Знам че този път е доста болезнен и трънлив, но ако този сайт не повдигне глас, то друг няма кой да го направи! Нека да последваме пътят извървян от другите народи, като босненци, бошнаци и македонци! Позволете ми да ви пожелая на добър път мили помаци и Аллах да е с нас!

С уважение Ибрахим65

ibrahim65:
Нека да започнем с една от основните традиции за помаците, а именно сватбите!
Те са се правили с голяма любов и загриженост и разбира се с големи пари! Именно това доказва че нашите помаци никога не са се чувствали роби на когото и да е било и когато и да е било! Защото една сватба не се е състояла само от свирки и тъпани а и от борби на който са присъствали стотици гости от съседни села. Само чеизът на булката представлява едно цяло състояние! Традицията бемчене на булка се наблюдава само при нас помаците и при торбешите и гораните и при никой друг! Може би това е причината някой помаци от нас да си търсят корена именно при тях! Другата традиция която се намира само при нас помаците е когато младоженецът взима булка, на нейно място да дава за "откуп" коч овен! Следващото нещо което забелязваме при нас помаците е че най-развитият спорт който си остава е борбата "гуреша" който се практикува все още по помашките села!

ibrahim65:
Помачета на училище!
Тази снимка сами по себе си толкова много говори за нас помаците!
Стига да сме свободни, а не поробвани и възраждани, тогава  и ние като всички останали народи обичаме да се развиваме във всяко и едно отношение!

ibrahim65:
Кое всъщност като облекло е присъщ но на нас помаците? Пафти, ибадета, интирии, елеци, шалвари, димии, накичените с пулчета забрадки, интирии, кафтане ........ който са задължение след стъпването във брак .......

ibrahim65:
Винаги съм апелирал че ние помаците се нуждаем от един музей за да изложим там нашето богатство!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version