Author Topic: Бъдеще за Богутево  (Read 4294 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bogutevolu

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1000
 • Gender: Male
Бъдеще за Богутево
« on: October 28, 2008, 08:06 »
Бъдеще за Богутево

Родопско селце е пример как се събужда старата българска традиция да се дарява за общата полза

Константин Караджов

За пътуващите това е просто един от многото опасни родопски завои на шосето към Чепеларе, Пампорово и Смолян. От външната му страна излиза тесен път и води към село на име Богутево.
Прясно изкърпеният асфалт се вие между боровете към километър, преди да прелее в централната улица на селото, за чиито дупки общинският асфалт не е стигнал. Чакат обещаната втора партида. Така, на дупки, върви пътят още няколко неколкостотин метра между къщите, строени по извивките на баира. "Навремето са бягали от турците, затова тука са се по деретата заселили", извиняват прадедите си гостолюбивите богутевци. Във въпросното дере

долу тънко тече един от притоците на река Чая

От едната му страна са стотината къщи. На отсрещния склон, под дърветата, на почти отвесните ливади пасат магарета, кон и две-три крави. В планинската тишина се чуват само мученето на добитъка и жужене на невидими моторни резачки в гората. Този звук и мирисът на смола подсказват кой е основният поминък на тристата жители. Дърводобивът. Почти всички мъжете работят в гората. Възрастните са на петъчна молитва в малката джамия с ново, недовършено още минаре. Само жените нямат категорична заетост. Чакат пловдивския предприемач, който купил три къщи тук, да преустрои бившия обор във винарна и да даде работа на повечето от тях.
С две думи - нищо революционно няма.
Но не така мислят 83-годишната леля Мария и Джеймс Пардю.
Леля Мария е родом от Хасково, държи една от петте туристически "къщи за отдих" в селото. Годините и изобщо не й личат. Енергично редува спомени от следвоенния период, рецепти на родопски гозби и модни думи от сорта на "инфраструктура" и "инвестиции".
Пардю пък е Н.П. посланикът на САЩ и чепеларското село едва ли е в мислите му целодневно. Той обаче много пъти споменава Богутево като пример за успешен обществен дарителски фонд. Става дума за фонд, в който хората събират ресурси, за да решат свои градски (или селски) проблеми.
Апатията и липсващото гражданско участие са основната черта на този тип села. Затова у нас е равно на сензация, ако хората повярват, че могат да решат общите си проблеми, като мобилизират собствените си сили, а не като чакат държавата или кой знае кой друг да го направи вместо тях. Похвала, която кара богутевци да се гордеят.
В родината на Пардю има 400 такива фонда, те оперират с 6 милиарда долара от дарения. В Богутево сумата е милион пъти по-дребна и дори не е сред най-големите в България. Но успехът на обществената акция, продължаваща в селото вече втора година, надхвърля паричното си изражение.
Ето накратко фабулата на богутевската "success story"*.
Заразени от успеха на един от първите обществени фондове у нас - в Чепеларска община, жителите на селото подеха преди година своя инициатива.

За два месеца намериха от различни източници 6520 лв.

за своя проект, кръстен "Бъдеще за Богутево". На общо събрание решили работещите да даряват между 1 и 10 лв., а пенсионерите по 50 ст. (Кметът Стефан Терзийски вади и показва дарителска тетрадка с 241 имена на хора. Всяко семейство в селото е отделило от залъка си или е дарило дървен материал.) Голям дял поели местните бизнесмени, дърводелската кооперация, общината в Чепеларе.
След това Американската агенция за международно развитие удвоила парите по схема за насрещно финансиране. Изпълнител на програмата е "Каунтърпарт" - щатска неправителствена организация, която помага за развитието на общностите и гражданското общество в над 60 страни по света.
С 14-те хиляди лева боядисали общината, пощата, детската градина. Нов дървен навес с маса и пейки сменил изпочупената автобусна спирка. Заслон за отдих е скован и над чешмата в памет на местния герой на социалистическия миньорски труд - Читака. Елементарна, но стройна дървена ограда опасва цялото село. Оградено е и старото гробище зад джамията (надгробните плочи на Шабан, Фатма, Байрам подсказват, че 95% от хората тук са българомохамедани-мохамедани).
Улицата станала по-приветлива, след като разкарали от нея куповете тор. Монтирали пейки. Те са без екстри - две бетонни блокчета и три дъски, ала предлагат отмора по целия път от шосето до центъра на Богутево. 80% от работата свършили доброволци.
Идеята е проста: ако се подобрят условията за туризъм, ще се подобри животът в селото и по-малко хора в трудоспособна възраст ще мигрират към града. "Най-лошото е, че хората и младото поколение изгубиха вяра от тези преустройства на държавата и много трудно се вдигат на инициативи. Навремето тук сами са си построили и читалище, и вода са си прекарали. И до ден-днешен тези мероприятия им служат", анализира леля Мария. Според нея да се даде приветлив вид на селото не е много работа, но се иска повдигане на ентусиазма на хората. Сред тези, които го правят най-активно, е местният бизнесмен Съби Маданков. И той е човек с правилни разбирания за днешното време, представя го Мария. Маданков членува в управителния съвет на чепеларския обществен фонд.
Докато разговаряме, майстор клечи на покрива на едноетажното Г-образното читалище и реди нови керемиди. Това е първата част от новия проект -

"Бъдеще за Богутево II"

Тази година хората се съгласили, че ще е добре да си направят основен ремонт на читалището. Събрахме 7299 лв. и още толкова ни дават американците, казва Маданков.
"Като оправим покрива, започваме да освежаваме вътре. Искаме една кухничка да има, защото го ползваме за много кръщенета и сватби. Голям курбан правим в него за 6 май - празника на селото. Ще има и стая на занаятите, където туристите да купуват и да се пробват да правят родопските черги, терлици, халища, препаски", обяснява кметът Терзийски. Предвидена е и зала с два компютъра за младежите от селото.
"Щом хората продължават да дават, значи са доволни", разсъждава Стефан Терзийски. Идеите им за догодина са да започнат да си оправят канализацията, да сложат лампи по стълбовете до шосето, да направят рибарник на реката, да оправят уличната настилка, да маркират туристическите пътеки...
Селото светнало в буквалния смисъл, след като кметът на Чепеларе, впечатлен от обществения ентусиазъм, отпуснал 10 000 лв. за енергоспестяващи крушки. "По-напред бяха 35 лампи. Сега светят 84 и плащаме наполовина - 130 лв. месечно, което е нищо", доволен е кметът.
Именно в осветлението бил заразителният пример на Чепеларе. Общественият фонд в града е сред първите, основани със западна помощ у нас. Подобни фондове действат вече в Габрово, Благоевград и Стара Загора. В тях са събрани над 210 000 долара. След обширна анкета чепеларци си набелязали три приоритета - инфраструктура, култура и образование, спорт и туризъм. Най-първо граждани, бизнес и община дарили заедно пари, за да осветят града. Срещу 70 000 лв. грейнали 460 енергоспестяващи крушки, разказва д-р Пламен Бързашки, шеф на управата на обществения фонд.
Този видим ефект убедил хората в ползата от фонда. А дарителството не е новина за Чепеларе. Още през Възраждането така са построени читалища, училища и дори първата ВЕЦ в България. Разликата е само в модерните методи - анкети, форуми, кампании, сайтове и т. н. Контролът върху парите от страна на американците е строг и разсейва съмненията, че даренията може да не отидат там, където са предвидени. Текущата инициатива е за строеж на многофункционално спортно игрище с изкуствено покритие за 90 000 лв., защото Чепеларе е единственият град в България без стадион.
Междувременно клонът в Богутево набира смелост и скоро ще се отдели от чепеларския фонд. Тук знаят, че за разлика от демонстрационните проекти на правителството няма риск парите им да се вградят в сухи чешмички. Дарилите се чувстват собственици на изграденото. И си правят сметката за все повече туристи покрай новите писти в Чепеларе.
Впрочем "излишъкът" от бюджета няма да подмине и Богутево. Той ще се материализира под формата на 12 пейки. Едва ли ще са излишни на бъдещите гости, за които все повече богутевци подготвят къщите си.

* Англ. - история на успеха, успешна практика.    28.10.2004 г.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline yusu

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 602
 • Gender: Male
Ynt: Бъдеще за Богутево
« Reply #1 on: October 30, 2008, 20:57 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline havallar

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 308
Ynt: Бъдеще за Богутево
« Reply #2 on: April 29, 2009, 13:38 »
Тъй като няма отворена тема за с.Забърдо,но е близо до с.Богутево,реших тук да ви предоставя една статия.
Утре светва холивудския надпис в Забърдо, откриват го с 30 курбана 
Сряда, 29 Април 2009 11:15 
Забърдо. 30 курбана и народно веселие с Румен Родопски и Росица Пейчева. Това очаква утре гостите на празника в чепеларското село Забърдо. В 14 часа ще бъде официално открита новата придобивка на селото, което вече се прочу с виенското си колело и пеещата статуя на гостоприемството. Холивудски надпис "Добре дошли в Забърдо" ще посреща вече туристите в селото. Надписът е разположен в местността "Камъка", точно на входа на Забърдо и е с внушителни размери. Нощем ще свети. Всяка от буквите е висока 4 метра. За монтирането им бяха наети алпинисти. Конструкцията е финансирана с 44 хил. лв. собствени приходи на кметството в Забърдо. Идеята е на кмета Валентин Черпоков.  Според него Забърдо е първото село в България, сдобило се с такъв огромен светещ надпис за приветствие и реклама. Заедно с атрактивния надпис утре в селото ще бъде открит и нов туристически кът с голям навес, чешма с 4 чучура и детска площадка. Кътът е разположен непосредствено под приветствения надпис. Парите за изграждането му - около 100 хил. лв. са дарени от бизнесмена Георги Тучев, собственик на фирма "Готмар" - Съеднинение, който е жител на селото. Кметството се включило с труд, техника и работна ръка. "Изключително сме благодарни на Тучев, вижда че се стараем да направим селото привлекателно за туристите и направи голям жест", казва Черпоков.
 

Ismet DRAMSKY

 • Guest
Ynt: Бъдеще за Богутево
« Reply #3 on: April 29, 2009, 13:46 »
От първоначални впечатления, зная че людете от Богутево са едни от много арните и хубави Помаци. С такива се срещнах около фериботите на Чанаккале. Доколкото разбрах, малки помашки селца с прселници от Богутево има в този район. Много свестни и съвестни Помаци.  :)

Offline havallar

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 308
Ynt: Бъдеще за Богутево
« Reply #4 on: April 29, 2009, 13:52 »
You are not allowed to view links. Register or Login
От първоначални впечатления, зная че людете от Богутево са едни от много арните и хубави Помаци. С такива се срещнах около фериботите на Чанаккале. Доколкото разбрах, малки помашки селца с прселници от Богутево има в този район. Много свестни и съвестни Помаци.  :)
  Да не си ходил и ти на екскурзията организирана от Джамиите в южна БГ с 16 автобуса.Вчера се върнаха?Хубави хора са,имам много верни приятели от там.

Offline havallar

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 308
Ynt: Бъдеще за Богутево
« Reply #5 on: May 07, 2009, 08:25 »
You are not allowed to view links. Register or Login
От първоначални впечатления, зная че людете от Богутево са едни от много арните и хубави Помаци. С такива се срещнах около фериботите на Чанаккале. Доколкото разбрах, малки помашки селца с прселници от Богутево има в този район. Много свестни и съвестни Помаци.  :)
You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42