Author Topic: Zabravenite gorani  (Read 26800 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sema_rohleva

• Senior member
Ynt: Zabravenite gorani
« Reply #15 on: November 25, 2008, 09:09 »
Blagodrya ti Snake ,
Mislya tazi prolet da napravya edna obikolka iz Rodopite ...da vidya celiya saren svyat na pomacite - smolyansko , velingradsko, goce delcevsko i da go vidya pres moite oci ....zastoto go dalja na sebe si i na basta si (koyto e pomak ot Kangyova mahala)......a po kasno prez lyatoto i da ida do Gora , do rodnoto selo na dyado mi Vranista i da vidya dali nyamam nyakoy rodnina tam .... Izobsto iskam da otkriya sebe si

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #16 on: November 25, 2008, 09:40 »
Пламене за да разбереш смисъла на постинга ми ти трябва да се слееш с нас с нашите съдби и трудности които сме преживяли. Които не са от комунизма, а които са започнали още от 1878 г., а може би и от по-рано. Да не говорим за оня период в историята ни свързан с богомилството и павликянството. Изпитания ужаст, който сме приживяли, сме го описали и в народните песни. 

Шукри паша на Стамболъ,
на Стамболъ, джанам, на стол седи
на стол седи, каве пие,
каве пие, джанам, сълзи рони,
сълзи рони, люто калне:
– Проклят да е, джанъм, кьорав да е,
кьорав да е, Енвер оджа
що продаде, джанъм, турскай земе
що продаде на йоруменбия.
Издойдоха, мори, българето,
българето, душмането,
пристигнали, джанам, душманито.
Та фърлили на жените,
на жените, леле, фереджето,
а па мъжето, горки, фесовето.
Стари йора изгубили,
изгубили, горки, потопили.
Малинки моми излюбили,
мальки моми, млади жени.
Мальки деца покърстили
покърстили, горки, поробили,
поробили, всичко потопили.
Та подунал долян вятър
издойдоха, леле, гърчотия,
престигнали в Ниврокопа,
от Ниврокопа, леле, я в Лажница,
от Лажница, я в Корница,
от Корница, леле, във Брезница.
Избягали душмането,
надянали, жени, фериджето,
а па мъжето, горки, фесовето.
Тая случка сай случилъ,
през 12-та, брей, годинъ.
И до днеска, горки, турци си са
турци си са, горки, зордан турци.

Имай предвид, че за нас това е като за евреите фашиските лагери. Тъй като едно е физическото унищожение свързано с няколко години за еврейския народ, друго е физическо + психическото, което властвало столетия наред сред нашето помашко население. Тази трагедия няма как да се забрави, колкото и да ни се иска ние да я потъпкваме в себе си. За туй и на моменти тя избликва в постингите ми. Още повече тя не може да се забрави, като днес фон за нея е Недим Генчев, Боян Саръев и не безизвсестния Волен Сидеров с неговата антиконституционна етническа партия Атака и подкрепящата го телевизия Скат от която се излъчват какви ли не противозаконни предавания с профашиска и прошувениска ориентация.   

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #17 on: November 25, 2008, 15:24 »
http://www.youtube.com/watch?v=W2JQiXH3q0Q#noexternalembed&feature=related

Oste edna pesen za Shar Planina .... malko po ozryazana :))))

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #18 on: November 25, 2008, 19:38 »
Пламене за да разбереш смисъла на постинга ми ти трябва да се слееш с нас с нашите съдби и трудности които сме преживяли. Които не са от комунизма, а които са започнали още от 1878 г., а може би и от по-рано. Да не говорим за оня период в историята ни свързан с богомилството и павликянството. Изпитания ужаст, който сме приживяли, сме го описали и в народните песни. 
.............
Г-н Хюсеин Мехмед, аз, за кой ли път, искам да ви напомня - аз никога не съм отричал страданията на помаците. Нито съм отричал неадекватната политика на българската държава през 20 век.
Но аз съм против това да се чопли и преекспонира постоянно, да се търси мъст и да се сочи обвинително останалата част от българите и на базата на политическата обида от края на 19-началото на 20 век да се търси отродяване на българите мюсюлмани от останалите българи.
Братоубийственни войни е имало не само между българи, и не само в XIX-XX век. Имало е и преди това, и от нас днес зависи, дали ще има такива и за децата и поколенията ни.
Вие нарочно или спонтанно постоянно осветявате само последният етап на тези сложни събития, само епизод 2, като упорито игнорирате корен, род, история и произход. Когато не ги игнорирате, сте в състояние не само да търсите, но и да назначите трохи и малки фрагменти в произхода на помаците като основни и структуроопределящи.
От това политизирате, а не решавате проблема, и умишленно или не, ни тласкате към Косовско-босненски сценарий на развитие на нещата.
Бошнаците, които са си чисти сърби, само че мюсюлмани, чиите предци са били богомили, се клаха и избиваха с родните си братя сърби точно така, както може да се прави само при братоубийственна война.
Това ли искате и за нас?
Не ни ли стига това, което и мюсюлмани, и не-мюсюлмани вече са платили с кръв и сълзи за изминалите десетилетия и векове?

Имай предвид, че за нас това е като за евреите фашиските лагери. Тъй като едно е физическото унищожение свързано с няколко години за еврейския народ, друго е физическо + психическото, което властвало столетия наред сред нашето помашко население. Тази трагедия няма как да се забрави, колкото и да ни се иска ние да я потъпкваме в себе си. За туй и на моменти тя избликва в постингите ми.
Кой позволете да попитам вас като автор на тематична книга, ви е тормозил, простете: "властвало столетия наред"? Само преди 130 години помаците са били привилегированата част от българското население на Балканите в качеството им на правоверни. Да ви пратя ли пак към данъчната система на османската империя, и да сравните данъчните тегоби на мюсюлмани и не-мюсюлмани, за да си поговорим после пак за не-принудата в исляма?

Още повече тя не може да се забрави, като днес фон за нея е Недим Генчев, Боян Саръев и не безизвсестния Волен Сидеров с неговата антиконституционна етническа партия Атака и подкрепящата го телевизия Скат от която се излъчват какви ли не противозаконни предавания с профашиска и прошувениска ориентация
Ако ще го обръщате пак на политика, без да съм адвокат на клетвопрестъпника и измамника Волен Сидеров, да ви попитам: по силата на кои закони неговата семейна партия е незаконна, а формацията на турската терористична организация ТНОДБ-ДПС е законна?

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #19 on: November 25, 2008, 19:45 »
Закона е еднакъв за всички, щом в конституцията пише че нямаме право, ние всички би трябвало да нямаме право.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #20 on: November 25, 2008, 20:11 »
Закона е еднакъв за всички, щом в конституцията пише че нямаме право, ние всички би трябвало да нямаме право.
Законът, позволете да ви поправя (поне на човеците) БИ ТРЯБВАЛО да е еднакъв за всички, но, за съжаление, НЕ Е.
Само Божественният закон наистина е еднакъв за всички, но това ще ни хвърли в теологичната тема, която ви готвя.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #21 on: November 25, 2008, 23:57 »
Sema,snimkite ot Shar planina sa super.Pusni nqkoq pesen ot goranskite s izgled ot planinata.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #22 on: November 26, 2008, 18:30 »
Темите щом са исторически и теологични винаги съм готов да ги дискутирам. Аз съм широкоскроен човек г-н Пасков. Такъв имам като мен надали сте срещали някога. Пълна противоположност на онея ходжи дето са ги описали в книгата Заблудата на вековете. Освен това аз съм и доста толерантен, са съжаление няма как да го знаете ако не ме познавате лично.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #23 on: November 26, 2008, 20:30 »
Темите щом са исторически и теологични винаги съм готов да ги дискутирам. Аз съм широкоскроен човек г-н Пасков. Такъв имам като мен надали сте срещали някога. Пълна противоположност на онея ходжи дето са ги описали в книгата Заблудата на вековете. Освен това аз съм и доста толерантен, са съжаление няма как да го знаете ако не ме познавате лично.
Не сте рекли, не съм дошъл да се запознаем.
Галата, Ловешко, така ли беше?

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #24 on: November 27, 2008, 00:04 »

Бошнаците, които са си чисти сърби, само че мюсюлмани, чиите предци са били богомили, се клаха и избиваха с родните си братя сърби точно така, както може да се прави само при братоубийственна война.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Bosnjacite"bile Srbi"!!? he!he!he! G. Paskov,da tvrdis oti Bosnjacite se Srbi e isto kako da tvrdis oti Bulgarite se Albanci! Razlikata vo site sveri pa i samata fizionomija pomegju Bosnjacite i Srbite e vo kontrast kako nebo i zemja. A za vojnata toa medzu nas ne bese "bratoubistvena" nego bese odbranbena tatkovinska vojna. R.Bosna i Hercegovina bese izlozena na AGRESIJA od strana na Srbija,a i od mojata Hrvatska vo eden period,a se so cel da stvorat velika Srbija i velika Hrvatska i se na racun na Bosna i bosnjackiot narod. I seto toa vo kontinuitet se povtoruva  vece 130 godini od berlinskiot kongres. Vrz bosnjackiot narod se izvrseni mnogu GENOCIDI i zlostorstva vo ovoj period,i vo ovaa anti agresorska vojna,iako ja zapocnaa goloraki so mizerno naoruzuvanje bosnjacite za prv pat posle povece od eden vek sozdadoa kolku tolku slobodna Evropska drzava. Vojnata vo Bosna ne e zavrsena,nego e zavrseno edno poluvreme od nea so potpisuvanje dogovor za prekin na borbeni dejstvija vo Dejton SAD. Seuste 49% od teritorijata na Bosna i Hercegovina se pod okupacija i cekaat da se oslobodat.
A i da znaes oti bosnjacite i torbesite(pomacite,goranite) imaat eden ist koren i se potomci na bogumilite.

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #25 on: November 27, 2008, 18:23 »
http://www.youtube.com/watch?v=KQrNsC6TVSY#noexternalembed

Eto oste malko ....peyzaji ot Sar Planina ...Specialno za Snake :))) Ce sam mu obestala

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #26 on: November 27, 2008, 19:24 »
Mersi mnogo,krasivi neshta ot Shar planina nali.

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #27 on: December 04, 2008, 16:14 »
Джурджевден в Призренска Гора
11.06.2008     

Всяка година, на Джурджевден, Шар планина се огласява от зурни, зурли и тъпани, добива мистичен вид и заприличва на Тибет. Джурджевден е най-големият горански празник, който обединява езически и християнски елементи
“Оj море, пиле шарено,
кеде си било, кеде си шетало,
кеде си било на ден ЋурЂевден,
да ли си било на самовила,
да ли га виде муа гледаница?
- Jа ти сом било на самовила
и сом га видело, сом познало
твуа гледаница;
на глава имаше црна шамиjа,
на ноге имаше врфке некитене,
тебе те чекала, тебе ти пуала
боже, ђе доjдеш за ЋурЂевден”
(Харун Хасани, Горанске народне песме, 1987, 58)

Ермина, 17-годишна хубава като картина девойка, живее между македонската столица Скопие и южния български град Петрич. Родителите й са горани от село Брод, Призренска Гора, Косово. Те са потомствени сладкари – занаят, типичен за гораните от Косово. През 2006 отварят собствена сладкарница в центъра на Петрич, преди това са работили в Скопие, където работи половината село Брод. Ермина учи задочно в Скопие и помага на родителите си в сладкарницата. Брат й Алмир е на 24 години и меси най-вкусните бюреци в Петрич.

Цяла година Ермина и Алмир с трепет чакат да дойде месец май, когато е горанският празник Джурджевден. На 3 май те пропътуват с майка си половин Македония, за да дойдат в Брод, живописно село, полегнало в красива котловина на Шар планина. Бащата Билгаип остава да работи в Петрич, давайки предимство на двете си деца, натъпкали до пръсване багажника на колата с дрехи, последен писък на модата. Три дни и нощи Емина и Алмир дефилират по “корзото” (стъргалото, централна улица в балканските градове), сменяйки по четири ката дрехи. На “корзото” започват любовни истории, които обикновено завършват със сватба. Джурджевден е!

Джурен

Най-големият горански празник обединява езически и християнски елементи. На 4, 5, 6, 7, 8 май в Призренска Гора, Косово, по стара традиция гурбетчиите се връщат в родните си села в Гора, които през зимата са празни. Всяка година на Джурджевден Шар планина се огласява от свирли и тупани (зурни, зурли и тъпани), добива мистичен вид и заприличва на Тибет. Горанките вадят от раклите ръчно ушити традиционни “ношни” (носии). Те чакат Джурджевден цяла година, за да могат да се нагиздят с красивите си носии и тежки златни дукати. Гримират се изкусно часово наред, докато лицата им заприличат на маски. Най-отдолу слагат белило, после с тънки четки рисуват с брокат очите, а на бузите “разцъфват” червени кръгове.

Donna gorana Джурен, както съкратено се нарича в Гора Джурджевден, започва на 5 май, наричан “травке”. Рано сутринта се берат билки (травке), които се слагат във вода, с която се къпят децата. На този ден тази година в село Брод имаше два годежа, които са празник за цялото село. Няколко часа вечерта зурнаджии и тупанджии от Призрен свиреха и тупаха в горната и долната махала. Цялото село се веселеше. Тесните улички бяха пълни с народ, на хорото играха млади и стари, из “корзото” пъплеше като мравуняк младостта на Брод. Млади ергени, които още не са си намерили вереница (годеница), показваха сила, плащаха пари на ромските музиканти да им тупат с тупан на главите и да им свирят със зурла в ухото.

На 6 май гораните се събират на поляната “Влашка” край село Вранища. Почти всяко горанско село има свой ден и място да празнува Джурен. 7 май се празнува на поляната край село Рапча, на 9 май – в село Брод, на 10 май – край село Рестелица.

6 Май на “Влашка”

Самият Джурджевден е на 6 май, когато гораните се веселят на теферич (на открито) на “Влашка”. Берат се върбови клонки, играе се горанско хоро под звуците на зурли и тупани, пече се агне.

Тази година на 6 май в Призренска Гора беше дъждовно. Село Брод е високо в планината и 6 май се оказа навъсен и дъждовен ден, но въпреки това горанките облякоха приказните си носии, обуха бели, обшити с хиляди мънички мъниста и брокати обувки. Брояните заслизаха в ниското, първо към Драгаш, после към поляната “Влашка”. Там слънцето вече се показваше иззад дъждовните облаци. “Корзото на “Влашка” е най-голямото и убаво корзо в цяла Гора”, смятат гораните. По корзото дефилират облечени в традиционни ръчно тъкани горански “ношни” (носии) и нагиздени със златни дукати млади момичета и жени, задължително са придружавани от мъж – годеник или съпруг. На “Влашка” е карнавалът на Гора!

"Sul corso" По цветовете на носиите се познава коя горанка е омъжена и коя е свободна, казват сестрите Явахида от село Вранища. Омъжените ходят с черни, а девойките – със светли “ношни”. Невести са наскоро омъжени жени и те носят черен “терлик” (дълъг сукман). Верениците са годеници и те носят светли носии. По-възрастните жени като сестри Явахида носят черни по-семпли носии, младите жени украсяват със свила, брокат, сложни бродерии своя терлик, гиздят се с много златни бижута. Горанките се забраждат с “башрама” – голям красив шал, богато украсен със сърма, хиляди миниатюрни златисти мъниста. Традицията повелява цяла зима горанските момичета сами да тъкат, шият и бродират своята ношна, “за да е от убава, по-убава”. Днес малцина имат тези умения. 64-годишна Вайда до ден-днешен тъче и бродира ношни. За две седмици тя може да изтъче “терлик”. Младите днес вече не умеят да тъкат, те купуват носии от жени като Вайда. Ношната струва цяло състояние – над 1000 евро и е задължителна за девойките на Джурджевден. Както и златните дукати, които се предават от поколение на поколение.

Леля Вайда с носталгия си спомня за своята младост. Съпругът й е учител във Вранище, оженили са се преди 44 години, когато не е имало корзо, на което девойките и бекярите (ергените) да се “бендисват” (стара турска дума за харесват, която използват гораните). “Корзото се появи, когато младите започнаха да работят по градовете. Видели, че има корзо в Белград и тази мода дойде и при нас, в Гора”.

Джурджевден е свързан с печалбата, гурбета, при който горанските мъже работят из Балканите като сладкари и бюрекчии, а жените гледат децата в горанските села. Традицията повелява на Джурен мъжете да се връщат в родните си села, за да видят близките и роднините си. Ергените идват да си намерят половинка в живота.

На Джурджевден осемте кафенета на Брод са пълни с младежи. И до ден-днешен гораните пазят старата традиция женски крак да не стъпва в кафенето. Алмир като всички останали младежи си лягаше рано сутрин, ставаше по обяд, ходеше като упоен от щастие из Брод. “Имам само тези три свободни дни и искам да използвам всяка секунда, за да бъда с моите приятелите от Брод. Живеем пръснато – кой в Скопие, кой в Ниш, кой в Белград, кой в България. Джурдевден е единственото време в годината, когато можем да се съберем накуп в Гора.”

http://www.osservatoriobalcani.org/article/articleview/9698/1/316/

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #28 on: December 05, 2008, 10:09 »
Също като в нашите села,само дето ние се събираме зимата.При нас сватбите са през зимата, а запролети ли се -само на вън, по гурбет.Ако можем само да се съберем покраи Баирамите и това е.Същата картинка само дето при нас не знаят и не празнуват Гьорговден.

Offline GORANEC

• Avarage member
  • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
    • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
« Reply #29 on: December 05, 2008, 17:18 »
vo gora ne se slavi gurgovden ili bilo sto .... ...NEGO TOJ DEN ZA VREME SFRJ ...BESE SLOBODEN ...I SITE STO BEA NA GURBET DOAGAA ZA TOJ DEN DA SE VIDAT SO FAMILIJI ODAMNA NE VIDENI ...ITN ..
 ISLAM I SOJ
POMACI GORANCI TORBESI JEN SOJ .
SELAM DO SVI