Български > История
Куман съм !!!
kumanturk:
добър ден или вечер както и да е !
аз съм тюрк ! от кумански раса !!!
и според мен помаците не са турци ! те са някакви мелези народ !!! и плус !!! куманците са дошли в балканите с авари хуни !
според вас ако човек е с руса коса и светни очи , той само може да е булгарин или славянин така ли ?
открих този сахт чрез гоогле ! и видях че сте писали глупави неща за куманите !!!
куманите са били част на западна тюркиски кханат ! визанците ни наричали с различни имена ( ку , комани , огуриди ) !
първо дума на куман се вижда в византски и в арменски епика ! когаро александер македонски срещнали с кумани в иточна европа и северна кафказия ! а след това ни виждат с хуни !а с сдруго ни име он-огурски клан на тюрките ! след хуни идва ред на авари . и после кумани върнали са кум днешни украйна и там са обидинели с маджарски кланове под команда на Арпад Кхан . това станало през 6 век ! и след това куманите пак са дошли към балканите , които са избягали от монголи ! наричаме им саръ ( жълт ) къпчаци а това станало през 1290 год!
а до идваме какаво означава дума cumans в стара латински езика!
cu = руса
mans = мъже
демек куман означава човек с руса коса в латинска езика
а древни славяни ни наричали Polovtsy ! и това ппак означава човек с руса коса ! дори арабите ни записали като слвяни в итория !
искам да кажа че турците имат руса коса и светни очи ! като мой баща и моя родители . имам уйгурка приятелка , и тя ми каза също имат тюрки с руса коса и светни очи в азиа . дори тя ми каза че китайци им показали че старо тюрките били с руса коса и светни очи . както и да е !
помаците да си вярват както им се иска !
но турците бяха в балканите преди българи ! гордея че съм тюрк от кумански бодун ! и престанете да говорете глупости за куманите !
не ни смесвайте с помаци или с османски турци ... корен ни е същ с османски тюрки , но ние сме кумани . не сме от кайък или кънък бодуни . наш бодун е кумани ( огур ) ...
Rahmie:
--- Quote from: kumanturk on December 28, 2008, 03:13 ---добър ден или вечер както и да е !
аз съм тюрк ! от кумански раса !!!
и според мен помаците не са турци ! те са някакви мелези народ !!! и плус !!! куманците са дошли в балканите с авари хуни !
според вас ако човек е с руса коса и светни очи , той само може да е булгарин или славянин така ли ?
открих този сахт чрез гоогле ! и видях че сте писали глупави неща за куманите !!!
куманите са били част на западна тюркиски кханат ! визанците ни наричали с различни имена ( ку , комани , огуриди ) !
първо дума на куман се вижда в византски и в арменски епика ! когаро александер македонски срещнали с кумани в иточна европа и северна кафказия ! а след това ни виждат с хуни !а с сдруго ни име он-огурски клан на тюрките ! след хуни идва ред на авари . и после кумани върнали са кум днешни украйна и там са обидинели с маджарски кланове под команда на Арпад Кхан . това станало през 6 век ! и след това куманите пак са дошли към балканите , които са избягали от монголи ! наричаме им саръ ( жълт ) къпчаци а това станало през 1290 год!
а до идваме какаво означава дума cumans в стара латински езика!
cu = руса
mans = мъже
демек куман означава човек с руса коса в латинска езика
а древни славяни ни наричали Polovtsy ! и това ппак означава човек с руса коса ! дори арабите ни записали като слвяни в итория !
искам да кажа че турците имат руса коса и светни очи ! като мой баща и моя родители . имам уйгурка приятелка , и тя ми каза също имат тюрки с руса коса и светни очи в азиа . дори тя ми каза че китайци им показали че старо тюрките били с руса коса и светни очи . както и да е !
помаците да си вярват както им се иска !
но турците бяха в балканите преди българи ! гордея че съм тюрк от кумански бодун ! и престанете да говорете глупости за куманите !
не ни смесвайте с помаци или с османски турци ... корен ни е същ с османски тюрки , но ние сме кумани . не сме от кайък или кънък бодуни . наш бодун е кумани ( огур ) ...
--- End quote ---
Lichno az ne sam dostatachno kompetentna sas istoriyata, zatova iskam da pomolya nashite saforumtsi, kato Pomak BG, Plamen Paskov, Teo, Chechliya, Shaban, Gugu... Za koito az mislya, che sa dostatachno kompetentni po temata i shte mogat da dadat svoeto profesionalno mneneie po tozi vapros..?
Nazmi:
kumanturk-Добре дошъл в Сайта ни! Хубаво е,че се гордееш че си куман,както аз се гордея че съм помак.Във Форума ни обаче никой не обижда вас куманите,както и да се говорят глупости както ти казваш,уважавам мнението ви,както и вие нашето:).........Куманите (наричани още половци и кипчаци) са изчезнал номадски тюркоезичен народ, който се е формирал в степите на Азия и е нахлул в Европа през 10 век. Първоначално те се появяват в земите на Източна Украйна, след което се разселват в Долнодунавската равнина.Многократно преминават река Дунав и извършват набези в България (тогава част от Византия), а също периодично нападат Унгария и Киевска Рус. През 1089 г. са отблъснати от унгарския крал Ласло I, а по-късно са победени и от русите. През 1241 г. войските им са разгромени от новопоявилите се в Европа татари. Много кумански племена бягат в Унгария и България, където трайно се устанояват и са асимилирани сред местното население. Онези кумани, които остават в земите на днешна Русия, са подчинени от Златната орда.През 13 век куманите от Молдова и Влашко са покръстени в римокатолическата традиция и е формиран т.нар. Кумански диоцез, който обхващал днешните Румъния и Република Молдова. Диоцезът съществува до 1523 г. Куманите и Второто българско царство-Куманите имат съществена роля във възстановяването и подема на Второто българско царство. Много от тях вземат участие в борбите срещу Византия и високи постове сред българската аристокрация. Ето как обобщава ролята на куманите историкът Пламен Павлов:-...много от събитията в историята на Второто българско царство не биха били разбрани напълно, ако игнорираме участието в тях на съюзниците или наемните отряди от кумани, татари и алани. Няма спор обаче, че сред тях най-съществен принос за българската историческа съдба през XII-XIV в. имат куманите. Този интересен, в някои отношения дори "загадъчен" народ дал на България не само своята съюзна помощ, бележити военачалници, династичните родове на Тертеровци и Шишмановци, но е оставил свои следи и в българската традиционна култура.Заселилите се кумани по нашите земи постепенно са претопени сред местното население, но въпреки това оставят доста следи в българската култура и топонимия. Пример за това е името наград Куманово, днес в Република Македония. Според някои историци и етнографи от куманите произлизат шопите в Западна България. Езикът на куманите-Куманският език спада към западния клон на кипчакските езици, които принадлежат към източната група тюркски езици. Въпреки това етническият произход на куманите не е доказан. Според средновековните сведения, те са били светлокоси и светлооки, което предполага че са имали европеиден произход. Някои историци изказват предположения, че куманите са наследници на индоевропейски или угро-фински народ, който се е оказал изолиран в тюркска културна среда и езикът му е бил тюркизиран. В подкрепа на тези хипотези е фактът, че в кипчакските езици има множество думи с угро-фински и индоевропейски произход, които не изглежда да са заемки от съседните народи.
С?що такива сведения за живота на куманит? ни дава и Робе р т ъ д е К л а р ?, който описва 4-я кръстоносенъ походъ като участникъ въ него. Той пише: „И тъй ще ви кажа, какви хора с? тиякумани. Това е едно диво племе, което нито оре, нито с?е, нито има колиби или к?щи. Т? иматъ плъстени палатки — жив?лища, въ които се криятъ; проживяватъ (хранятъ се) съ мл?ко, сирене и месо. Въ тая страна има толкова мухи и мушици, че т? не см?ятъ да изл?затъ отъ палаткит? си и дори късно презъ зимата. Зиме т? излизатъ отъ палаткит? си и отъ страната си, за да правятъ нахлувания (за грабежъ), та ще ви кажа, какво правятъ т?.
Tova sa nakratko oficialni danni ot svetovnata enciklopediq,drugoto e v spora ni da dopylnim fakti,razbira se kato hipotezi ili pod formata na komentar!
Nazmi:
Shte e interesno kakto kaza Rahmie i drugi ot Foruma ni da spodelqt,ili po skoro faktite sa nalice,edno takova emocionalno izkazvane na novoregistriraniq dnes kumanturk e tema za diskusiq ,ako si zaslujava tuk mu e mqstoto! Po gore iznesenite fakti ot men ne sa pisanici ili hipotezi,a fakti vzeti ot svetovnata istoriq,inache kazano vseki neka si kaje mnenieto,nali sme zatova tuk...
teo:
Какво да кажа?Пак ще бъда обвинен във Пантюркизъм но, днес все още има много следи,които ни водят до следите на Куманите във бита на Помаците?Но бих искал да поздравя този наш съфорумец,който смело се исказва за своя корен.Всеки има право да каже и да търси корена си.Но едно искам пак да повторя че , има един народ който сега се казва Помашки народ и този народ има правото да съществува.Този народ вече минимум 1000 г,даже повече съществува във пространството.Аз съм твърдо за признаването на Помашкия народ!!!!
1.Дали Помаците са Траки?
На този въпрос ще отговоря така....във една от махалите на моето село (Шуменско,близо до Плиска) се намира огромна тракийска могила.Селото сега е изцяло Турско.Възможно ли е да имам корени на Траките?Разбира се,че може защото, Траките са изчезнали много отдавна,но те са се асимилирали но,все пак са запазили гена си.Така че аз турчина днес,може да имам и прабългарски корен и тракийски.Затова да се каже че, Помаците са изцяло Тракийци.Абсолютно невъзможно!
2.Дали са Славяни?
Хайде сега да влезем на болната тема и да кажем че са Славяни!Но не е така,Славяните и Помашкака култура силно се отличава.Дали Смоляните са Помаци....тогава всички народи биха казали себе си че са Смоляни.Значи тогава излиза че ,да се твърди че Помаците са Славяни е погрешен път.Въпреки че езика им е славянски.Освен това има ли данни за езика на Помаците които са говорили преди 1000г.Има исказвания но,....за съжаление все са смътни и неясни за обяснение.Повечето ги приемам като хиптези.Освен това при идването на Османците тук на Блаканите заварва един народ който нито е Български,нито македонски,нито гръцки.Народ отличаващ се от тези изброените във бит и култура.И разбира се най важното кръвта вода не става и тяхната самобитност.
3.Нека сега да вземем данните които ги има навсякъде.И разбира се да погледнем към историята.За Куманите толкова малко е писано и то неизчерпателно.Аз приготвях една тема за връзката на Куманите със Помаците но все нямам време.Разбира се историците които се свързах във връзка със Куманите ме разочароваха със не достатъчните си данни.Попаднах на една много добра следа.Книгата на Иззет Гювенилир.Книгата се казва--- "Гора-скалата която се намира във Шар Планина"
Книгата му, много ми хареса,защот е съобразен със мненията на Горански учени.Тази книга ни води към следите на Куманите.Тук във тази книга ще намерите много за бита на Горанци,за фолклора им,традициите им и последователноста към която ни отвежда.Самата Планина Шар е тюркска дума.Реката Вардар, е тюркска дума,Бившето име на Мусалла е Тангра.Съществуването на местноста ЧЕЧ.... и най накрая има Византийски документи за столицата Куманово и за съюза на Кумано-Печенежкия съюз.Куманите под натиска на различни народностни групи след разпада на Кумано-Печенежкия съюз се разпръскват и бързо се асимилират.Днес във Румъния и във Молдавия можете да име се натъкнете на следите им.А и планината Карп-Ат си е чисто тюркска дума.
Освен това,нека да търсим следите на Ислама не само от Османци , от Юрюци които се преселили тук във Родопите или по точно във тези земи на западна Тракия и Македония.Нека да вземе и тази обоснованост че един от пътищата за проникването на ислама са именно Куманите които слизайки от надолу към Балканите от Украйна и по горни ширини са имали допир със Донско-Волжска Велика България които приемат във това време ислама.Следите са много и те все водят към Куманите.Защо тогава да отречем това?Напротив аз бих се гордял със богата им култура и бит и наследство.
Историте на другите народи съзнателно не говорят за Тюркските следи ...и по тоя начин един Велик народ, асимилирайки се от съседните народи напълно изчезва.Но все пак остават някои остовчета,каквито са днес Гораните и Помаците и Торбешите.Давам ви линк на книгата на Иззет Гювенилир:
http://nedengora.blogspot.com/2008/06/136.html
http://nedengora.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=35
Прочетет тази книга и моля да спорим.Аз твърдя че Помаците имат във себе си много неща от Славните Кумани.Без да отричам и другите твърдения.Тази книга ми се видя много достоверна защото се базира на дадености и съществуващи следи и данни.За съжаление е на турски език.
Ако желаете мога да направя и превод на някои страници.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version