Български > Дискусии

Помаци от Велинградско!

<< < (5/130) > >>

Сидхарта:
Виж Салих в тоя край тези фамилии не са променяни със столетия тук става въпрос за фамилии изконно помашки  те.тези фамилии са непроменени те са от преди възродителният процес- много преди това-г-ца Рохлева може да го потвърди - фамилии като тези и още-Орцеви-Парови-Тарови-Вранчеви-Кадьови-Пилеви-Старкови-Марекови-Алендарови-Емилови-Аврамови-и мн. други са изконни фамилии в този край те. те са от преди не само възродителният процес но и от преди освобождението на Б-я и много преди това - ние трябва да не забравяме и да не допуснем да забравим тома богатство нещо непроменено със столетия не бива да го губим с лека ръка.

sema_rohleva:
Това , което мога да потвърдя със сигурност , че когато съм се родила поредното "Възраждане " на помаците 1973 е било приключило и аз като чедо на баща помак е трябвало да бъда с българско име.Избрали са ми звучно българско име , но фамилията си е останала Рохлева , така беше и със всички помаци изселници по Търговищкия , Разградския край - Името и Бащиното име бяхасменени но фамилиите си останаха същите , явно са им звучали български.

Сидхарта:
Нямам много време да пиша камоли за пасажи от книгата- може би друг път - но познавам(х-лично хора с фамилии-Манушев-Паров-Старков-виж за фамилията Радков не знам за Сърница също но тези фамилии по горе (паров-манушев-старков-трончев ако щеш§ са от преди 1912г. а по сведения на стари хора и от преди освобождението ето защо ми се струва че няма за какво да се съмнявам в достоверноста на изложените данни.

husein:
iskam da popitam koga velingradsko popada po osmansko upravlenie i, kak da ka4vam snimki?i az poznavam hora s takiva familii,starkovi sa ot edna mahala do selo ilansko(qkoruda)parovi,tron4evi sa vyv velingradsko,no mislq 4e sa imena sled 1912 g,te sa davani na hora v otdelni mahali,a i prez osmansko nadali e imalo familii s ov,ev i t.n.

Сидхарта:
Виж Хюсеин имената на тези а и на много други родове-В с.Корова-Драгиново Белчеви Есеви Бурови Галюви Мазълови Перчинкови Цанкови и др. в с.Света Петка Шондрови Везьови Гегови Грахови и тн.махали     от отделни родове Дъбеви Чолакови и тн.са от преди 1912г.Вярно в о-та империя не е имало ов - ев но хората са знаели от кой род са-да ли са от Старковите дали са от Бараковите дали са от Дъбевите и тн.Дано си ме разбрал какво искам да кажа-

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version