Български > Дискусии

Помаци от Велинградско!

<< < (6/130) > >>

Ayshe Shukri:
Прав си ves.K, фамилните имена наистина отговарят на рода и всички, които са от един род носят една и съща фамилия, поне в Света Петка е така и със сигурност е било така и преди 1912г.Има и нови фамилии, които се появиха след връщането на имената, но повечето големи родове, като Мандраджиеви, Бухови, Шондрови си запазиха фамилните имена.Доколкото до Радкови, наистина има в Драгиново, аз имам приятелка с такава фамилия, но незнам от къде и кога е произлязла.

husein:
a ot kyde idvat tezi imena?tova moje li da se proveri?primer:moita biv6a familiq e sviriovi,no vsi4ki ni znaqt sherifovi,az mislq, 4e kato sa zapisvali(vyzrajdali) horata v nqkoq mahala sa davali edna familiq na vsi4ki ot tazi mahala.i tezi famili sa slojeni ot nqkoi koito e imal interes!primer moita familiq,a i drugi gi nqma nikade drugade ako e mnogo stara,tq trqbva da se e prenesla i na drugi mesta,a ne da esamo na 50 semeistva v moito selo!

Сидхарта:
виж Хюсеине преди всякакви записвания хората са знаели как да се наричат -тези хора независимо от всички превратности на съдбата пак така са си се наричали помежду си в продължение на векове такава е истината но това  е хубаво така се запазва родовата памет независимо дали на някой му харесва или не.

mustafa_b:
И като стана дума за фамилните имена и връзката им с религиозната принадлежност на притежателите им, се сетих за една случка :

"Отишъл нашенеца в Неврокоп да търси адвокат. Обикалял от кантора на кантора докато стигнал до офис с надпис "адвокат Шабанов". Човечецът се ухилил до ушите. Почукал на врата и влезал с думите :

- Ей, аго Шабан, колко време са мотах до де та найда!

Адвакатът му отвърнал:

- Марш навън, бе! На кого ще викаш ти аго Шабан?"

Шабанови е християнска фамилия в гр.Гоце Делчев.

husein:
ami toi 4oveka e zabravil roda si sigurno,ili sa zabravili da mu q pripomnqt! ;D razveseli me!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version