Български > Дискусии
Възродителният процес - Горчиви Спомени !
Nazmi:
Дилмана,все още търсим ,снимката говори много и малко.Налице са хора изселвани насила от комунистическия режим!
В момента проверявам,все ми се струва от Гоцеделчевско са хората.Казвам това обосновавайке са на спомените ми от разкази на баба ми ,когато нашите хора помаци са насилвано изселвани през периода след войната в годините 50- 70 по Северна България.Дядо ми Ибрахим Балков,бащата на жена ми Къдрие/ родом от с.Туховища,изселен насила/ ми е разказвал за с.Гигент Плевенско,и други наши помаци насила изселени по Северна България.!В Русенско също е имало десетки семейства изселени,познавам такива от с.Слащен,Кочан...
yusu:
Искам да ви припомня едно предаване на БНТ канал1 от преди десетина години в което хората от Брезница си спомнят с горчивина за времето на визродителния процес, както и коментарите на Харалан Александров,който в Брезница е наричан от хората просто Хари.
Дано да имате търпение да го изгледате!
kanal1- chast1Try our new player
yusu:
kanal1- chast2Try our new player
Nazmi:
Парламентът осъжда възродителния процес.!
12.02.2010
Проект за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, прие вчера парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Това съобщи пред „Монитор" нейният председател Йордан Бакалов. В документа, предложен от Синята коалиция, се обявява прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим. Депутатите призовават българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за възродителния процес. Проектът бе приет с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и ДПС. Представителите на „Атака" и РЗС отсъстваха, а от БСП се въздържаха. Очаква се до 10 дни решението да се гласува и в пленарната зала.
Източник- http://www.monitor.bg/article?id=232369
Seiko:
The Summer of 89 - Лятото на 89
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version