Български > Помаци
Истината за Помаците !
Esmeralda:
Към abc и останалите съмишленици. Аз съм християнка, но от години имам вила в Родопите, като и в селото и околните села съм заобиколена само от помаци. С времето свикнах и започнах да ги приемам, надявам се и те мен. Старите хора са със здрав разум и морал и притежават и мъдрост и с тях може да се говори нормално......но младите....
честно да ви кажа, вгледайте се в ценностната си система, не сте объркани от никого, много добре знаете историята и произхода си, около нас има и столетници и са ми разказвали какво е преживял този край в последните 100 и повече години. Проблемът, приятели, не сме ви ние, християните, ние не се интересуваме от вас /не съм политик, разберете ме правилно/- проблемът си е чисто ваш. Пред християните, и като дойденте при нас в градовете се представяте с християнски имена, което е много неприемливо, защото аз ви чувам помежду си гори по селата, че си говорите с мюсюлманските. Не е по икономически причини, вие това го правите от 20 и повече години. Ниско образовани сте, знаете си го, и това, което работите, едва ли някой ще се подразни от мохамеданското ви име. Турчеете се зорлем, а турците не се ешат с вас, през всичките конфликти между българи и турци сте вземали страната на турците, сега тук плачете, че не ми приемаме. Вгледайте се първо в себе си! Защо хулите отец Боян Саръев, ами вие го правите същото, не се гаврете с религията ни и да носите християнски имена, бъдете себе си! Тогава и ние ще ви гледаме с други очи! Давате вид на много лицемерна общост! каква е тази ваша гордост ДА СИ ПОМАК, като в града се криете и даже не казвате от кое точно село или край сте, защото тези които живеят в близост до Родопите, знаем къде са християнските, и къде помашките махали и села.
Като се определяте за тюрки, араби и не знам какви още, не ни сквернете имената на светците!
Esmeralda:
и там на нас, българите ни казват КАУРИ, от гяури....ние ли сме тези, които не ви приемаме, но не съм тук за да се нараняваме, просто имайте повече доблест
Hadj:
Есмералда,
Честита коледа и нова година.Поздравявям те за много точната оценка за голяма част от помаците.Аз съм помак,опредулям се като вярващ мюсюлманин.Нося хубаво мюсюлманско име. По-голяма част от приятелите ми са християни от почти всички краища на
България.Аз уважавам тяхната религия но почитам своята.За всички байрями получавам поздравления от тях.Разбира се аз също ги поздравявам са християнските празници.Мното време съм ръководил хора и ми се е случвало некадърни помаци да ми се уплакват че са имали проблем заради произхода си.Разбира се имал съм случай и християнка да ми казва че и правя забележки защото не е помакиня-а си бе просто недостатъчно подготвена за работата.Още по фрапиращ случай:
Иван ми казва че имал етнически проблем с един друг Иван/първия е помак/Аз му отговорих че аз нямам проблем с християните а те двамана Ивановци да се попитат какъв етнически проблем могат да имат.
Винаги съм казвал,че който не уважава себе си не може да е уважаван от другите!
БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА
Kaplan:
Намерих нещо интересно, само че е на английски език. С мойте скромни познания разбирам, че е нещо за историята на помаците, но ако някой преведе ще съм много благодарен!
A specific DNA mutation which emerged about 2,000 years ago on a rare haplotype is characteristic of the Pomaks. Its frequency increased as a consequence of high genetic drift within this population. This indicates that the Pomaks are an isolated population with limited contacts with their neighbours. The DNA tree line of Pomaks suggests the hypothesis that Pomaks are descendants of ancient Thracian tribes.
According some historians some of the Pomaks in the Rhodope Mountains are successors of the Cumans that converted to Islam in the end of the 11th or the beginning of the 12th century after establishing contact with missionaries from North Africa and the Middle East. This theory is further backed by the fact that in the 9th century many Muslims moved from Bulgaria to Hungary and were ordered expelled by Pope Nicholas I in 866, yet enjoyed many freedoms and were even allowed to serve in the military and in border guard units during the 11th and 12th century. Many researchers are of the opinion that these were Cumans or Pechenegs.
Another view, especially popular among the Pomaks themselves, is that they are descendants of Thraco-Slavs or pre-Islamic Arab migrants to the Balkans who were converted to Islam by Arab missionaries. This theory is supported by comments of 9th century Christian missionaries in the area about occasional distribution of religious literature by some Islamic missionaries. There are also reports of Muslims migrating from medieval Bulgaria to Hungary, and there is evidence of Arab raids into the peninsula from the 7th century on
PETER:
Сюлейман,
то превод си не треба. :)
Публикацията е от уикипедията. Виж тук.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pomaks
"Alternative origin theories"
Написана е от един бивш тукашен форумец - "Чечлия".
Вече не пише тук и май си направи свой частен форум.
Ако те интересува мога да го издиря и да ти пратя адреса.
Разбира се това за хаплогрупите са глупости на търкалета, но всеки има право да си вярва в каквото си иска.
Ово е демокрация. :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version