Български > Помаци

Истината за Помаците !

<< < (118/161) > >>

leilia:

--- Quote from: Svetla on December 30, 2010, 22:11 ---Лейля, има цяла тема (даже 2  - едната е за устната традиция) по този въпрос. Разрови се и ще ги намериш.

--- End quote ---
ок и Благодаря!

Mihluzin_87:
http://www.rudozemdnes.eu/akcenti/pomacci.html

yaip:

--- Quote from: malin78 on March 17, 2009, 18:17 ---Прочетох какви ли не измишльотини относно нашия произход и реших да ви кажа истината. Не сме нищо друго от българи, които са били принудени да приемат исляма. Исторически факт, който може да се провери навсякъде. Лично аз се гордея, че съм българин и обмислям скоро да се покръстя, въпреки негативното мнение на по-стари мои близки. Не се лъжете че сте турци или отделни народи, радвайте се, че сте българи!

--- End quote ---
Чувал съм няколко версии, ама такава голема простотия не бях чувал. Може да има такива, които са били българи....може да има и такива където са дошли от Турция. Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.

EvroPOMAK:

--- Quote from: yaip on January 07, 2011, 18:06 ---....... Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.
--- End quote ---
Едно е сигурно при Помаците, че приказките на старите хора са най-точни и истински приети, щото те са най-ценните извори за историята на Помаците, но и най-незаписани, а само от уста на уста предавани!  И за Траките, и за Помаките !::)
Тези предания за Помашките царства са досущ същите с традициите и вътрешните взаимоотношения съществували с Тракийските царства в които земи днес живеят днешните Помаци и са характерни с абсолютно същите белези на онова най-старото време за тях.  8)
Най-знатните, най-работните, физически най-красиви и хубави, най-добри певци, музиканти, танцоиграчи, сладкодумци, разказвачи, занаятчии, зидари, строители, златари, грънчари, ковачи, сеячи, земеделци, билкари, знахари, лечители, силни, смели, бойци безрасъдни понякога, при войни големи бахтичи, силно-любящи и силно-мразещи, силно привързани с планината, с водата, с гората,  а към онова старо време и бая големи винопиячи, а след прием исляма и от арабите, и от турките по-големи въздържачи и вервачи, и след туй най-вече всеки замогнал се с малко желтици, Тракийски (Помак) , виж го веч изтипосан със собствен храм и конак, даже и със свое царство и господарство, от които множества разединени царства и най-развити за онуй време цивилизации не останало почти нищо цяло, освен всички тези характерни черти и тук таме срещащите се като разкопки следи в днешните техни земи, все стари тракийски находки.  8)
Сред преминали през тях десетки войни, те останали с почти същите умения и черти, но само че веч, като най-бедни  и най-малолюдни, но все така разпилени в почти всички Балкански земи и най-разединени, както е било в едно техно по-старо време , макар и все така с добри емоции надарени!   ;) :) ;)

Rasate:

--- Quote from: yaip on January 07, 2011, 18:06 ---Чувал съм няколко версии, ама такава голема простотия не бях чувал. Може да има такива, които са били българи....може да има и такива където са дошли от Турция. Аз лично не знам точната истина, но от по-старите хора съм чувал, че по времето, когато са се водели войни помаците са бягали, защото са нямали цар, който да ги води, заразлика от българите и търците. Така помаците са бягали и са се крили по високите места и така се оформил Чечкия регион. Това е версията която съм чувал от старите хора, а каква е точната истина, не мога да кажа.

--- End quote ---
Всяка една приказка предавана от уста на уста с всеки свой участник взима нещо от него и се до украсява и така с времето.
Ако проследим историята на България ще видим ,че тя е разделена на различни области и не е толкова централизирана,колкото я представят историците-тя е съставено от силно централно ядро и доста автономни управители,които през различните епохи са се делили от централната власт.

Да започнем още от Кубратова България-тя е разделена  на три-Център,Западно и Източно крило(според някой историци и на повече).Аспарухова България също е разделена на няколко области-като всяка област след Тервел почти е излъчвала Кан(княз) в междуособиците до Крум.Крум също разделя България на три-Център,Запад и Изток,които се управлявали от негови роднини-тези три области също се разделят на няколко подобласти -воеводства(комитати) и по независими княжества.Свидетелство за това е въстанието за независимост на Драговичите (славянско племе в областта между Словения,Хърватско и Австрия,най вероятно прадедите на словенците и на австрийските славяни),което въстание Омуртаг потушава с кораби по Дунава.Други свидетелства е въстанието на Боилите по времето на слабото управление на Борис 1-което той потушава и практически губи Западна България(Хърватско,Сърбия,Отвъд-Дунавска България със Седмоградско(задпланинска или Трансилвания) и Великоморавия,както и Източна България.Дефакто на подчинение на Царя остава фактически само центъра.Това разделение се потвърждават и унгарски и латински източници,които споменават,че западна и част от отвъд дунавска България са били под властта на българския "цар" Салан,който вероятно е бил чичо на Симеон.

Това разделение на България продължава и през Второто българско царство-там вече размерите са много пъти по малки-според унгарските източници Влашко воеводство и Молдовското воеводство са били сюзеренни на Царство България,докато Трансилванското воеводство по принцип е била сюзеренна на България,но дефакто редица пъти е управлявана от унгарски наместник.

И сега за Чеча за неговата автономност-Чеча е бил управляван от Севастократор(воевода),Т.е за разлика от Отвъд Дунава в южна България се използва гръцкият аналог на титлата Воевода,а именно  Севастократор-след убийството на Цар Йоаница(Калоян) и възкачването на българският престол на Борил-Воевода Алексий Слав се отделя като независим владетел-а владенията са му именно Чеча,Последният владетел на Чеча,които фактически е бил напълно независим е Момчил воевода.Оттук,може би е останало в старите хора,че в миналото са били независими от центъра-в случая Търновград.

Но това разпокъсване е било характерно за късното средновековие,а за България е характерно от самото и образуване. ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version