Български > Религия и мистика
Молитвата
abc:
--- Quote from: muti6 on November 18, 2009, 12:28 --- Той може да се моли на Аллах всяка една минута, всяка една секунда и навсякъде, където пожелае.
--- End quote ---
А Кодекса на труда?Кога ще работи?
isa71:
Ilayka (Bulgarian, Arabic) - Muhammad Ubayd
RIBNOVO:
Защо се подчиняваме
на Аллах (T)?
Защото сме получили най-доброто.
Наясно ли си въобще с това, какво съкровище притежаваш? Осъзнаваш ли го във всяка една минута? Мисля, че е така. Дълбоко в сърцето си ти знаеш, къде принадлежиш. Принадлежиш на Аллах (т), Който те е създал и те е дарил с най-доброто, което е изпратил - Коранът - с непрестанната Му любов за любимите Му създания. Тази любов, която е в действителност изпитание за хората, но пък и подготвя за най-прекрасната награда: Раят. И за да събере там вярващите Му слуги, е изпратил чрез пророците Си подходящите наставления. При това нашият пророк Мухаммед (с.а.с.) е от най-голямо значение, тъй като той получил последните и окончателните истини, за да ги предаде на хората:
[…] Днес онези, които не повярваха, се отчаяха пред вашата религия. Не се плашете от тях, а се плашете от Мен! Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия. […] (Сура 5:3)
СубанаАллах, Алхамдулиллах, Аллах-у Акбар! Ние сме едни от тях! Нас е избрал Аллах (с.у.т.), за да следваме истинната Му религия. Избрал ни е да разпознаем цялата Му универсална сила; избрал – за да Му служим. Затова нашите задължения са: засвидетелствуването на вярата, моленето по пет пъти на ден, даването на милостиня за нуждаещите се, постенето през месеца Рамадан и при възможност поклонението в Мекка веднъж в живота.
Имаме възможността да се подчиняваме на Аллах (т)!” Защото Той ни е дарил с милостта Си, а Милостта стои пред Правилата. Къде на този свят стойността на грешките бива изчислена чисто и просто веднъж, а на добрите дела десетократно? В повечето случай се гледат само грешките на хората, те се обсъждат и осъждат. В противоречие с това Аллах (т) иска да ни улесни: Неговата скала за оценки съдържа повече от проста справедливост, така че нека не се колебаем, да направим всичко, което би Му харесало. Това е като бумеранг: ние сме единствените, които печелят от добрите дела, всичко идва на “банковата ни сметка”.
"после ви простихме, за да сте признателни!" (Сура 2:52)
isa71:
Дуата е ибадет, който може да се извършва винаги и навсякъде. Човек се обръща към Аллах Теаля, когато изпадне в беда, има нужда от помощ или иска да Му благодари. Всеки знае най-добре кога и каква дуа да отправи към Аллах. В Свещения Коран Всевишният Аллах повелява: И когато Моите раби те питат за Мен Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме позове. Нека и те Ми откликнат, и нека вярват в Мен, за да се напътят! (Бакара, 2: 186)
Съществуват обаче места, където Аллах Теаля приема дуата. Някои от тях са:
1. на местността Арафат, когато хаджиите пребивават там;
2. в Свещената джамия в Мекка;
3. в Свещената джамия в Медина;
4. в Свещената джамия Акса и д-р.
Някои хора разбират неправилно това, като се събират на определени места като гробове и правят там дуа, като смятат, че на такива места тя ще бъде по-приета. Нещо повече, в такива случаи някои хора се обръщат не към Аллах, а към погребания в този гроб. Това е нередно и в такъв случай има даже опасност от ширк (съдружаване или изравняване на творения с Аллах Теаля).
По отношение на времената, в които Аллах Теаля приема дуата, може да се пише много, но нека се задоволим с отбелязването на някои от тях:
- в деветия ден на месец Зулхидждже (арафа). В хадис се казва: “Най-добрата дуа е в деня Арафа.” (Тирмизи)
- в нощта Кадр, за която Мухаммед (салляллаху алейхи ве селлем) бил запитан от съпругата си Айша: “О, пратенико на Аллах! Ако разбера коя е нощта Кадр, каква дуа да отправя. В отговор на това Мухаммед (салляллаху алейхи ве селлем) казал: “Кажи: Аллахумма иннака афуввун, тухиббул афуа фа`афу анни.” “О, Аллах! Наистина Ти Си опрощаващ, обичащ опрощението, прости ми!” (Тирмизи)
- в петъчен ден и нощта, която свързва четвъртъка и петъка. За този ден Мухаммед (салляллаху алейхи ве селлем) казва: “Най-добрия ден, над който слънцето изгрява е петък. В този ден е сътворен Адем, в него е свален на земята, в него е прието покаянието му, в него умира, в него ще настъпи киямет, в този ден всяко живо същество издава звук от страх от киямета, с изключение на хората и джиновете. В този ден има период от време, в което човек получава всичко, което поиска от Аллах”. (Предаден от Малик в Муватта, Абу Давуд, Тирмизи, Несаи, Хаким и Зехеби)
- в последната част на нощта. За това време се споменава в хадис: “Аллах Теаля слиза на най-близкото небе до земята в последната част на нощта, т. е. след като минат две трети от нощта и казва: “Кой прави дуа, за да му я приема, кой иска нещо, за да му го дам, кой търси прошка, за да му простя.” (Муслим, Ибни Мадже и Несаи)
- във времето между езан и камет. За това в хадис се казва: “Дуата между езан и камет не се отхвърля.” (непременно се приема)
- когато вали дъжд и когато се направи повик за намаз (езан). Доказателството за това също е хадис: “Два вида дуа не се връщат: по време на езан и при наличието на някаква опасност, поради която хората се придържат един към други.” (Абу Давуд, хаким, Ибни Хиббан и Малик)
- по време на седжде. Доказателство за това време е следния хадис: “Човек е най-близо до Аллах по време на седжде. Правете много дуа по това време.” (Муслим, Абу Давуд, Несаи)
- след изпълнението на всеки един от петкратните намази. Доказателство за това е: “Мухаммед (алейхисселям) бил запитан: “Коя дуа е най-чута? (а той отговорил:) Дуата, която се прави в последната част на нощта и след всеки петкратен намаз.” (Тирмизи и Несаи)
rhodop_girl:
super e...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version