Български > Религия и мистика

Голямото четене

<< < (3/14) > >>

shaban:
Да ,и аз съм съгласен със теб Беглик.Жалко е ,че Йовков отсъства и вместо него в класацията са влезнали казионни писатели като И.В. и А. Д. и на всичко отгоре ,на първо и на второ място.За мене това е срамно,защото народа народа пак гласува ,без да може да даде оценка на стойностите.

mustafa_b:
Първите четири говорят за състоянието на обществото ни, което изглежда все още не се е събудило от 500-годишния сън. Класацията не бива да ни учудва. Така се получава, когато подобни произведения се изучават безкритично в училище. Липсват литературни критици от рода на Мари Врина-Николов, които да ни "отворят очите" и оттърсят от закостенялото възрожденско мислене. 

shaban:

--- Quote from: mustafa_b on March 24, 2009, 13:27 --- Мари Врина-Николов, които да ни "отворят очите"  

--- End quote ---
Мустафа,благодаря ти за добрата находка. Доста е ценна.

Сидхарта:
Моят фаворит е Железният светилник- цялата поредица на Талев за мен е много завладяваща потапя в една атмосвера  пресъздадена по невероятен начин.

gugu:
Моите предпочитания бяха за Железния светилник, Майсторът и Маргарита и Тютюн.
Но не сте прави за Време разделно.  Вие смесвате веднъж филма с романа, а втори път романа с някакво историческо съчинение. Прочетете книгата, особено края. Това не е историческо съчинение а РОМАН, като идеята е, как историческите превратности могат да изправят пред разделяне брат с брата. И как нищо не трябва да се прави с насилие. За да има равновесие, трябва един друг Антон Дончев да напише роман за същите места и хора през 20 век. Но поуката винаги ще е същата.
Между другото и Железния светилник е много поучителна книга. Написана от един български емигрант от Македония в най-мрачните години - 1942-1950 г.  И там има много исторически превратности. Но поуката е същата. Добротата винаги трябва да е над всичко.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version