Türkçe > Güncel

Balkanlarda misyonerlik tehlikesi

<< < (2/3) > >>

iskeceli:
ben en nefret ettigim su misyonerliktir .hic kimsenin yararina degil .insanlari fanatik yapmak ve bos seylerle ugrastirmak .ben cok kere misyoner gördüm bizim iskecede .ta ingiltereden yol almislar batitrakyaya gelip bize tarikatcilik ögretmeye cuppeli sakalli pislik icinde cok pis kokan alimler .tabi dinleyici bulamadiklari icin gittiler .
baska dinden de misyonerlik yehova cilar da yollarda insanlari kandirmaya ugrasirlar onlarda az degil bizim yöremizde .bi yahova dediki  bana sen müslümansin dinimiz aynidir gel sen yahova ol.dedi bana .bende söyle cevap verdim madem aynidir sen niye müslüman olmuyorsun zorun ne de yollarda her rastladigina yalvariyon yahova olsun.

daylek:
Pekala Türkiye'de nedir ozaman hadi diyelim başka yerde Pomak olmak din temelli Türkiye'de ne ?

osmanozcan@ttnet:
  Yukardaki önermenin tarhsel bir perspektiften üretildiği düşünülemezse  tabii ki anlam kaymaları ya da yanlış anlamalar olacaktır.

bello:

--- Quote from: daylek on January 24, 2010, 01:49 ---Pekala Türkiye'de nedir ozaman hadi diyelim başka yerde Pomak olmak din temelli Türkiye'de ne ?

--- End quote ---

Türkiye'de Tabiki din temelli değil, dil temelli :) benim yukarıda söylemek istediğim Bulgaristan'daki asimilasyon politikaları 20 yıl aralarla uygulandığından oaradaki pomakların pomak kalmalarını sağlayan en temel etken DİNLERİDİR.

bogutevolu:
Bulgarların bir kısmı müslüman olunca zaman içinde özellikle 19.yüzyılda ayrı bir tanımlamaya tabi tutulmuş. Pomak ismini koyanlarda bulgarlar.. Hatta Pomak tanımı önce Lofça müslümanlarına verilmiş. Rodop müslümanlarına Ahriyan vesaire tanımlamalar getirilmiş. Sonra Torbeşler ve Goranlar da Pomak sayılmış. Yani Bulgarca konuşan müslümanların genel ismi Pomak olmuş.

Başta böyle bir süreç yaşanmış olsa da zaman içinde Pomak tanımı içselleştirilmiş. Başta Pomaklara hakaret için takılan bu sıfat sonra Pomakların vaz geçemediği bir isim olmuş. Bu yüzden Pomaklardan müslümanlığı çıkarınca geriye otomatikman Bulgar kalmıyor.

Bulgaristandaki Türkler Pomakları müslüman olmalarına rağmen kendilerinden saymadıkları gibi, müslümanlığı terkeden hristiyan olan, ismini değiştiren Pomakları da hristiyan papazlar kendi mezarlıklarına gömmüyorlar. Demek onlar da Pomak kökenli birini halis bulgar hristiyan kabul edemiyorlar.

Aslında bu yazı her millette bulunan ırkçı ve fanatik dinsel yaklaşımı eleştiriyor. Bir taraftan hem Bulgarlar hem de Türkler Pomakları kendilerinden sayıyorlar. Ama Bulgaristandaki hem Türkler hem de Bulgarlar gerçekte Pomakları kendilerinden ayrı tutuyorlar. Bulgar isimli bir pomakın cenazesini ne müslüman din adamları ne de Bulgar papazlar kendi mezarlıklarına kabul etmiyorlar. Gerçek bu olduğu halde politika söz konusu olunca gerçekleri çarpıtıyorlar.  

(Bu yazının maksadını anlamak isteyenler kendini cenazesi ortada kalmış Pomakların yerine koyarak okusunlar. Zaten bu işi yapanlar bilinçli olarak yapmaktadırlar. Pomaklar iki taraftan birini seçecek ama kendisi olmayacak)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version