Български > Кои сме ?
Poslanie do Sherif_Mkd
Metka:
Blagodarq ti PETER, nadqvam se 4e tezi hora na snimkata koito sa se izka4ili na tozi vrah sa se varnali jivi zdravi za razlika ot pomashkia geroi v gornata pesen - Yumer, koito e obseben i posle ubit ot tri momi samovili.
Yumer vsashtnost s pokorqvaneto si na tozi vrah e stanal jertva na nqkakvo drevno proklqtie.
No tozi vrah spored mene bi trqbvalo da izglejda po strashen , a na tvoita snimka ne e taka, koeto me samnqva 4e miti4niat vrah GOLAK v Breznishkata pesen e avtenti4en s tozi koito go ima na snimkata.
Iskreno se nadqvam nashite bratq ot Makedonia ili Kosovo da ni osvetlqt po tazi breznishka misteria.
Ako i te ne znaiat, togava ostava - Bosnja.
Pone po spomenite na starite hora ot Breznitsa sabitiata ot pesenta sa stanali nadale4e na zapad ot nasha krai, tova sam siguren.
rado:
Има ама Голак е по- близо до Брезница от Македония, а в Румъния топонимията е със силно застъпено славяно- българско присъствие както и самия румънски език и никой не спори по въпроса освен макеодонците. Ама то си е техен проблем и немойте бърка топонимията на Румъния и България, а относно БРЮР Македония то там си е .......
Metka:
Rado nagazvash v teritoriata na politi4eskoto blato.
Eto faktite kakvi sa:
Bulgaria e parvata strana v sveta koqto prizna nezavisimosta na Makedonia.
Tova ozna4ava avtomati4eski priznavaneto i na saotvetnia narod tam.Vaprosat za imeto e sporen naistina , no tova e druga tema.
Za dumite ti otnosno balgarskoto prisastvie tam, mnogo neshta bih kazal.
No tova sashto ne e po tazi tema.Imai napredvid 4e balgarsko prisastvie ima navsqkade.Osobeno sled 1989 godina, plaznahme navsqkade po sveta, razbira se nevoarajeni ;D
Imashe daje i v Antarktida.Bulgaria e strana v period na razvitie i e hubavo kato 4ast ot Evropa dnes Bulgaria da pomaga Makedonia 4rez proekti za zasilvane na Evrointegracionnite procesi.
V nastoiashtia moment nqma mqsto za Velikosrabski ili Velikobalgasrki propagandi, razbira se dori i Velikomakedonski.
No vmesto gtradivno otnoshenie sas sasedite si , vmesto da gi priemem takiva kakvito sa, na Balkanite otnovo se vihrqt strasti.
Az plediram za tova tuka foruma da ne se prevrashta v mqsto za takiva strasti.
Nau4ete se na tarpimost kam razli4ieto, koeto e evropeiska cennost.
I vzemete primer ot nas pomacite - vijta tuka v saita kak se razbirame i uvajaveme s Gorancite i Torbeshite.
Nima tova e taka mejdu balgari i makedonci?
Oprovergai me....
Serif mkd:
Selam Metka.iskreno za konkretnata pesna nemam konkretno soznanie.Ako imas nekoi usni predania- podetalni od Breznica dobro e da se razgledaat.Ne znam dali Sali znae nesto povece? Inaku planina Golak ima vo Mk,vo Kocani ,ete i vo Bg imalo i toa e normalno da ima isti ili slicni toponimi.Jas pred dva/tri dena nauciv deka imalo selo Trebiste vo bg ,ima i vo Alb. i vo Mk i toa naseleno so nasinci...
Sto se odnesuva do pesnite (baladi so epsko-lirski i epski karakter)ima mnogu vo Mk.Za zal ne socuva-
ni ,barem ne od nasi sobiraci.No ima institut vo Sk "Marko Cepenkov'kade, spored eden podatok(d.r Vojislav Jacoski)se planiralo nekade kon krajot na 70-tite god. na minatiot vek da se izdade psebna zbirka so nad stotina baladi na "Makedoncite Muslimani"-kako sto veli toj odnosno Torbesi.Takvo nesto ne mi e poznato dali e storeno.Se mislam deka ne e.Mozam da pretpostavam zosto no sega ne e prilika i mesto za takvo nesto.
Ovde -onde moze da se najde (mislam na pisan izvor -tekst)ponesto so iminja na torbeski junaci:Imer-aga,
Ibus -aga,Dzafer-aga ,nekade pasa ,bekrija Memet koj pravi cuda so tamburata...
Vo moeto Podgorci,srusko zabelezani se dve baladi -edna za junakot Shazo -mlad delija sto tri god.talkal po planinite a na cetvrtata bil faten od dzandarite..i edna za ubistvo na aramiite koi gi pljackale kiradziite..
Ima izvesna Cvetanka Organdzieva-d.r po etnologija koja ima pisuvano na tie temi "karakteristikite na epskite pesni na Makedoncite Muslimani od Delcevsko(Pijanec)no ne znam dali moze da se nabavi. De se obideme da se najde i V. K"ncov:Makedonija ,etnografija i statisyika.Sofija 1900 kako i :Nikolaj Kaufman i
Todor Todorov:Narodni Pesni-Pirinski kraj tom 1 Sofija 1967.
Zasega samo ova mozam da go kazam Metka insallah ako nesto ispadne novo ce bide napisano na pomak
kako i molba do sekoj koj moze da dade doprinos na ovaa tema.Selam .
al-fatiha:
--- Quote from: rado on May 03, 2009, 12:37 ---Има ама Голак е по- близо до Брезница от Македония, а в Румъния топонимията е със силно застъпено славяно- българско присъствие както и самия румънски език и никой не спори по въпроса освен макеодонците. Ама то си е техен проблем и немойте бърка топонимията на Румъния и България, а относно БРЮР Македония то там си е .......
--- End quote ---
Епа се сме Бугари. И Господ е Бугарин, од наj-добриве!
Да бе, румунскиот jазик е просто еден диалект на бугарскиот. Ништо дека во овоj jазик има 75% латински зборови...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version