Author Topic: Раждането!  (Read 9360 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tralala

 • Guest
Раждането!
« on: May 15, 2009, 22:14 »
В темата моля да споделите дали се практикува домашно раждане (в близкото минало и днес) и да разкажете за традициите в този акт. Ако има интерес към темата ще задавам и доконкретизиращи въпроси в следващите постове :D

Преди да бъда обвинена в провокации и "съмнителен интерес" или обида към членовете тук, моля първо прочетете You are not allowed to view links. Register or Login и  това You are not allowed to view links. Register or Login . Може би така ще ви убедя в подбудите си и ще обясня заинтересоваността си!


Естествено раждане

Естественото раждане - така, както Природата го е измислила, в днешно време е отживелица за някои жени и непостижима мечта за други. За много съвременни жени по света обаче естественото, активно раждане  в домашни условия е сбъдната мечта, за която са се преборили и извоювали предните поколения; мечта, която им дава неочаквани сили, увереност в собствените им тела и огромно удовлетворение. В България все още няма нужните условия за активно раждане, но пък все повече стават възможностите, които се отварят пред раждащите жени.


Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Ynt: Раждането!
« Reply #1 on: May 15, 2009, 22:33 »
Tralala, радвам се, че събра сили да пуснеш още веднъж своята първа тема ;) Бях обещал, че ще ти отговоря затова ще напиша как стоят нещата в моето село Корница.

При нас израждането на децата става в общинската болница гр. Гоце Делчев /на 13 км от с.Корница/. До 1973 година обаче, всички деца са се раждали в селото ни, а повечето дори по домовете им. Следва "съдбоносното решение за възраждане на народностното самосъзнание" /ВП/, според което всички помаци от околието, в това число и "корничани", трябва да се израждат в гр.Гоце Делчев, с цел да бъдат заличени единствените непроменяеми лични данни в документите за самоличност - тези за месторождението. Така "новият българин" лицето Димитър, корничанин, но роден в гр.Гоце Делчев вече губи следа и когато заживее в големите градове ще показва своя паспорт без да се притеснява, че някой ще разпознае неговите корени...

ПС- Знам, че ще ме упрекнеш, че развалям темата ти като и придавам друга насоченост, но бях обещал , че ще ти отговоря, а това е единственото, което можах да се сетя :(


 

Tralala

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #2 on: May 15, 2009, 22:46 »
You are not allowed to view links. Register or Login
...Знам, че ще ме упрекнеш, че развалям темата ти като и придавам друга насоченост, но бях обещал , че ще ти отговоря, а това е единственото, което можах да се сетя :(
 

Отчитам стойността на мъжката ти дума ;)
Аз си мисля, че и днес в някои райони естественото раждане се случва като най-нормалното за една жена, без излишните му "медицински" намеси. Може би някой да подкрепи вярването ми. В София има 5 такива случая за последните 2 години, но предполагам тези в селата не са толкова високопарни и едва ли статистиките или медиите ги отразяват гръмко.

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Ynt: Раждането!
« Reply #3 on: May 15, 2009, 22:56 »
Благодаря  ;) Сестра ми е родена в селото /1969г/, но не знам дали в здравната служба или в домашни условия. Мога да поразпитам за конкретни естествени раждания и ще пиша пак.

Надявам се и някои други потребители, особено жени, да изразят мнения в тази тема.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Ynt: Раждането!
« Reply #4 on: May 16, 2009, 10:30 »
Az vinagi se uchudvam zashto nyakoy iskat da zastrashat zhivota na deteto ili maikata, makar che dnes imame profesionalna pomosht na razpolozhenie, dori v trudni situatsii!

Zashto da ne se sazdade takava veroyatnost za rajdane v bolnitsite. Tam nablizo vse pak shte ima opitni hora i shte e pod nabludenie prez tsyaloto vreme i maikata i bebeto. Zashto da se riskuva naprazno, pa makar i riskat da e mnogo malak.

Bih predpochela da ne poemam pa makar i malak tozi risk dnes. Kogato meditsinata dnes e naprednala tolkova mnogo i pravi tolkova mnogo za spasyavaneto na choveshkiyat jivot. No razbira se podkrepyam izbora na vseki da mu bade dadena vazmojnost da izbira nachina, po koito bi jelal da rodi, po tochno izborat na vsyaka jena...


 :)

You are not allowed to view links. Register or Login

Tralala

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #5 on: May 16, 2009, 11:26 »
За и против домашно раждане има много изписано из други форуми и изговорено по тв. В момента в Бг има инициатива за обучение на "дули", което понятие вероятно е познато на живеещите извън България. В Норвегия 80% от ражданията се извършват точно по този начин - домашно асистирано раждане. Но тъй като у нас  модерното е криворазбрано и изродено, то подобните актове се квалифицират първосигнално като етикет за нисък социален и икономически статус.
Ще положа старание темата ми да не се превръща в някаква агитация за вредите и ползите от начина на израждане,а и аз самата да не се отклонявам в тенденциите сред определена група майки, които все още са квалифицирани като "алтернативни" и доста по-грубо "луди".

Може би в някои села са се съхранили вярвания, традиции, символика и изобщо изцяло различен поглед върху този свят акт. Ако само по една дама от село списва тук, то ще се овенчае с успех поставената ми цел :)


Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Раждането!
« Reply #6 on: May 16, 2009, 15:06 »
Според мен две мнения по въпроса не би трябвало да има.  При тази напреднала медицина би било грехота, ако не се направи всичко възможно за да се избегнат евентуални фатални последствия за майката и детето и в този смисъл раждането би следвало да се извършва в специализираните АГ болници и клиники.

Tralala

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #7 on: May 16, 2009, 16:07 »
PNK2003,

не е толкова просто и не може отговорът да е еднозначен. Всякакъв избор има своите преимущества и недостатъци, а и те са плод на субективна оценка. Въпрос на приоритети и ценности.

Аз съм ЗА свободния и информиран избор на всяка жена.

Темата е информативна!

Offline PNK2003

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
 • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Раждането!
« Reply #8 on: May 16, 2009, 16:40 »
Тралала,

Аз по-горе посочих, че това е лично мое мнение, което не е задължаващо.

Понякога свободният и информиран избор на всеки може да доведе до фатални последствия.  А после обвиняваме държавата, че не е направила еди какво си за да ни предпази от еди какво си...

PETER

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #9 on: May 16, 2009, 23:25 »
Против домашното раждане.
Свободен избор всяка жена може да прави само за себе си.
За детето си няма право.

Tralala

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #10 on: May 16, 2009, 23:40 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Против домашното раждане.
Свободен избор всяка жена може да прави само за себе си.
За детето си няма право.

А ти как ще мотивираш кое е по-добро за детето? Ако действително те интересува, нет-а бъка от инфо!

PETER

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #11 on: May 17, 2009, 00:21 »
Има инфо и професионално инфо.
Предпочитам медицината пред знахарството.

Tralala

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #12 on: May 17, 2009, 16:44 »
Медицината мнооогоооо отдавна е бизнес и в по-малка степен хуманна наука. Ако имаш близка приятелка акушерка (от старата школа най- добре) може и да те открехне. След няколко години и в България мисленето по въпроса ще еволюира. Тогава (много след мен във времето) жените ще се обърнат към корените си и ще потърсят извора на Природата.
Аз питам тук за традиции, за символи, кой участва, как се възпитават момичетата от  детство за това, което им предстои, обичаи за посрещането на новия човек, символика, някакви тайни за обезболяване (за болката имам друго обяснение аз, различно от конвенционалната медицина и вярвам, че е пряко свързана с психическата нагласа на жената) и т.н.. Дали политиката на псевдолекарите по всяване на страх от болката, усложнения и т.н. е пуснала пипала и в тези райони.

Не ме подхлъзвай, моля те, да изваждам тонове доказателства и то ЛЕКАРСКИ за печалбарството от най-естественото за жената действие. Съжалявам, но разглеждам този акт на ментално ниво (и е в раздел "Традиции", а не "Медицина")!

Имаш ли представа какво означава жената да е активната страна в израждането на собственото си дете и какво се случва днес в "болниците", къдете е един зрител. А за травматизирането на бебето с болничното раждане въобще няма място за съмнение!

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Раждането!
« Reply #13 on: May 17, 2009, 18:24 »
Тралала пишеш глупости. Ако ти раждаш сигурно няма да си така склонен на импровизация. Традиция, естественост, глупости на търкалета. Ако всичко е наред, ако детето е с нормално протекла бременност, ако майката няма проблеми или рискови фактори и ако съпруга и е достатъчно луд да експериментира да, но ако нещата тръгнат и се обърка нещо къде ще търсиш реанимационен екип за бебето или майката? Или тогава ще се намеси универсалното оправдание - Бог така е решил!

Медицината е на пътя на бизнеса, но не сравнявай толкова лекомислено и нагло един подготвен медик, учил първоначално 6 години и после цял живот с някаква полуграмотна баба или шаман.

Tralala

 • Guest
Ynt: Раждането!
« Reply #14 on: May 17, 2009, 18:36 »
Моля администраторите да заключат или изтрият темата ми.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42