Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
Hashashin:
--- Quote from: hat on March 15, 2010, 10:57 ---Благодаря ти много за изчерпателната информация,която ме зарадва и то много.Между другото много са малко селата с изцяло помашко население в Бьлгария,които са намалели като население в повечето места помашките села цьфтят и на това трябва да обьрне внимание управата ни.Привьрзаноста кьм род и роден край при помаците е много силно изразена.
--- End quote ---
До колкото знам помашки села с намаляващо население са тези е Еленския Балкан и то поради близостта на цигански поселения, които с кражби непрекъснато тормозят помаците, християните и турците от района и ги карат да напуснат родните села. В момента е Еленско с увеличаващо се население са предимно селата населени с цигани. Тези села са 3- Майско-100% цигани, Константин-70% цигани, по 15% българи и турци и Каменари- горе долу като в Константин. От тези села единственото циганско е било Майско. Константин някога е бил 90% българи и 10% турци, едно от най големите и хубави села в региона. Каменари някога си е било турско село с няколко малки български махали около него.
yusu:
Едно клипче което случайно открих, негов автор е marin4ogalata, благодарности за хубавия клип.
Помаци от село Галата
ibriiana:
Tyka sa abslolytno samo pomaci jiveiat,ako niakoi ciganin re6i da doide na diskoteka tyka,zna4i moje i da go o6liapat samo za tova 4e e niakauv ''pri6alec''Bila sum svidetelka na podobno ne6to.Na men sa mi idvali na gosti moi suy4enici bulgari,i se me pitat 'Da ne bi da im napraviat ne6to'.Takava slava im se nosi.Razbirase horata sa mnogo razbrani,no ima i takiva deto kato si piinat i se 4ydiat kakvo da praviat.To ciganin nemoje da ocelee tyka,za tova sa samo pomaci.
Беглик:
Ibriana, а какъв е главния поминък на тези села, как се справяте в кризата?
ibriiana:
Obiknovenno,mujete hodiat po stroitestvo ili se zanimavat s dobiv na durva,po Troian,v Pirdop,Aprilci,Love4 i t.n.Jenite hodiat na Loze,loziata krai Love4,kopane,brane,rezitba,brane na malini.Neznam dali znaete no na babinci ima dosta dekari s malini,cialo babinci se zanimavat s tova.i glogovo.Niakoi hodiat na gorska rabota,kudeto po4istvat i zasajdat druv4eta.Ima i mnogo 6iva4ki v koito 6iat v s.Glojene,Trydovec i drygi mesta.vseki gleda da se namira na rabota,nali znaete taka nemoje da se sedi i da se 4aka.Redom s rabotata si imame gradini,v koito sadim mnogo ne6ta za zimata.No su6to taka ima i bezrabotni,no se spaviat niakaksi. s poma6t ot tyk tam i taka.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version