Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (18/255) > >>

mustafa_b:
СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ!...

Стресни се, племе закъсняло!
Живееш ли, мреш ли, ти не знаеш!
След теб потомство иде цяло,
какво ще да му завещаеш?

Това са думи на поета Вазов, цитирани от Мустафа Шарков, активен деец на "Родина" и отправени към помаците. И наистина като гледам днес много са се стреснали. Даже един "осъзнал се" от това племе изръси сумати пари за ново IP за да може да ни "стряска" и нас - "заспалите":

--- Quote ---...Една част от нашия народ, обаче, за голямо съжаление, остана още в непробудната нощ на мрака и невежеството, благодарение на пакостното си заблуждение под силата на новата вяра, наложена й от завоевателя. Това са така наречените българи мохамедани, наброяващи около сто хиляди души, заселени главно в Родопската област. От триста години те живеят в мрак и невежество, подари своята ограниченост и религиозно влияние, което не им позволява да разграничат народност от религия. По език и националност принадлежат към българския народ, обаче религиозната принадлежност изкуствено ги привързва към техните поробители, което обстоятелство и до днес ги прави да се чувстват отделни и от едните, и то другите. Обаче слънцето изгрява и истината настъпва и за тези наши братя.
От няколко години насам из полята и долините на китна Родопа - там, дето е звънтял навремето немилостивият меч, се чува пак същият зов: "Стресни се племе, племе изостанало!", и то из самите българи мохамедани. Явиха се смели и самоотвержени младежи - будители, българи мохамедани, пропити с национално съзнание и идеализъм. Те смело издигат своя глас за пробуждане на своите сънародници из непрогледната нощ на мрака и невежеството. Подвигът на тези младежи е не само смел, но и героичен, понеже се явяват между хора, които, поради силен религиозен фанатизъм, не могат да ги разберат. Но тези млади будители не се обезсърчават и с още по-голям идеализъм ще продължават подетото дело...

Стресни се и виж какво е твоето здравословно състояние. Живееш в нехигиенични жилища, храниш се с мизерна храна и се предразполагаш към заболяване и преждевременна смърт! Стресни се, племе, и виж, в какво си положение! Време е да се пробудиш и да тръгнеш в пътя на културата, наравно с твоите сънародници и братя българи, които са те далеч изпреварили. Твоят еднокръвен български народ те вика! Той те чака да те приюти под своите криле и в своите родни обятия, за да заживееш тъй, както той живее. Стресни се, осъзнай се и се гордей, че си българин.

--- End quote ---

ficinka:

--- Quote from: pomak BG on June 05, 2009, 21:41 ---Не се докачай Фици нищо лично. Моето мнение чисто историческо.
Под една шепа българи имах предвид онази групичка, която иска да ни побългари и да премахне от нас всичко автентично. Нямах предвид всички българи, комшулука между нас ще е много по добър, ако не е тази шепичка да ни ръчка един друг. Незнам как се развиват вечеринките в Градежница, но ще ми е интересно да ви посетя, тъй като скептичното в мен е останало от историчските книги, доклади и архивни документи. След всичко което съм чел не останах с добро впечетление от тях.
Ето например какво гласи един устав на дружба Родина, която през 1938-1944 г имала за цел да побългари помашкото население в Родопите:
Уставът на дружеството бил утвърден под № 8120 на 09.03.1939 г. Целите на дружеството били да работи за взаимното опознаване, сближаване и подпомагане на помаците и българите в Родопската област. Да събужда и развива националното самосъзнание у българите с мюсюлманско вероизповедание. Да подпомага всички инициативи, които целят културното, просветното и всестранното израстване на помаците от двата пола и да култивира у тях любов към род и държава. Да ги пази от всякаква външна пропаганда. Да съдейства за стопанското и икономическото издигане на Родопския край. За постигането на поставените цели дружбата щяла да си служи със следните средства: организиране на срещи, вечеринки, представления, беседи, сказки, четения, изложби и др.

На пръв поглед всичко е шест, но във всички тези точки целта е да се отдели помашкото население от общата мюсюлманска маса и да се приближи към българската с цел постепенното му асимилиране. Това в Градешница до някъде вече се случи. Често съм чувал там израза ние не сме турци за да правим това и това. Сякаш в мюсюлманската религия е само на турците. Като погледнем реално Корана е на арабски но никой не го споменава. За народните надпявания аз съм вен особенно когато става въпрос за международни и когато в тах участват самодейни групи от страната ни.

--- End quote ---
Ок това е дрруго нещо но все пак се доизказвай така може да останеш погрешно разбран както от мен в случая, аз няма какда знам какво с и имал в предвид нали така, виждам само това което си написал и така го разбрах, ок така съм съгласна с теб, а за вечеринките нали ти казах все по рядко се правят което е жалко, но ако се състои някоя вскоро време ще намеря начин да те известя ,а като каза че че си фен на народните надпявания ти си качил една снимка на две сестрички в темата за помаците от ловешко, тез две деца спечелиха първо място на балканския полуостров в някакво надпяване ,само че не си спомням с коя песен и къде по точна в коя държава на Европа беше но ще попитам и ще ти кажа , и от толкова групи и ансамбли точно тези две деца взеха първата награда с което съм горда те са помачета от село Глогово

ficinka:
C:\Documents and Settings\Rosen\Desktop\klip4eta ansambal\VIDEO_TS.BUP

pomak BG:
В Италия са взели първото място. Чух го от Керимата (Кирцата), дядото на двете дечица, който беше на гости в Българко по-българско. 

ficinka:
Точно така ,да ,не бях сигорна за държавата и затуй се въздържах да кажа

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version