Author Topic: Шефкет Чападжиев разкрива тайните на успеха  (Read 11574 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
"Искам да ви кажа една новина. Вече не съм най-богатият българин? в Америка". С тези думи Шефкет Чападжиев посрещна десетките гости, дошли за премиерата на биографичната му книга в четвъртък вечерта. Емигрантът дълго време даваше автографи в книжарница "Хеликон" в столичния хотел "България" и впечатли приятно с пълната липса на снобизъм и охрана - запазени марки за родните тузари.

Всъщност за повечето хора понятието "честен бизнесмен" звучи толкова невероятно, колкото, например "любезен контрольор в градския транспорт". След 46 години в Америка обаче Чападжиев е живото доказателство, че можеш да успееш дори ако си почтен и плащаш редовно данъците си. "В САЩ системата е направена така, че може да се издигнеш, без да се налага да крадеш, стига да имаш способности - сподели той пред "Монитор". - В началото си мислех, че успелите хора винаги експлоатират работниците си, но се убедих, че не е така." Шефкет допълни, че най-важните качества за успех са точността и откровеността. "Трябва да си честен с всички свои служители и най-вече - да си плащаш редовно данъците, защото глобите в САЩ са много високи." Какви са перипетиите към триумфа, които преживява като бедно момче от Мадан, избягало нелегално през 1963-а и пристигнало в Чикаго, разкрива биографията "Чападжиев" (ИК "Сиела") от Орлин Крумов, която от днес е на книжния пазар.

You are not allowed to view links. Register or Login


Шефкет Чападжиев дълго време раздаваше автографи в столичната книжарница "Хеликон"

Offline Nazmi

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 3895
  • Gender: Male
  • Да почива в мир!
                              РОДНИНИ-  Филм за фамилия Чападжиеви. 

   "Спокоен съм, защото всеки долар, който съм спечелил, съм придобил по честен начин". Шефкет Чападжиев.
  Да засадиш картофи, да се грижиш за тях, докато растат, цъфтят, връзват и после да ги обереш… Това се случва всяка година, а междувременно тече и животът на едно семейство. Роднините се опитват да живеят в мир със себе си и вярата си, да се обичат, да си прощават и дори да летят. Такъв е животът във фамилията Чападжиеви – и в България, и отвъд океана.

  Шефкет е преуспял бизнесмен в Чикаго, а неговият брат е останал в България.

 Филмът е за техния твърде различен свят и живот - отвъд окена в Чикаго, САЩ и тук в Мадан, днешна България.

Сценарий: Нели Терзиева, Иглика Трифонова.

Участват: фамилия Чападжиеви - Шефкет, Мехмедамин, Пембе, Маги, София, Сабрина.

           *Шефкет Чападжиев е български емигрант в САЩ, бизнесмен и мултимилионер. Роден в Мадан, в семейството на дребен търговец, през 1949-1954г. цялата фамилия е изселена в с. Боринци, Котелско, През 1963г. Шефкет успява да премине гръцката граница. През 1964г. пристига в САЩ със 75 цента в джоба и рекламира олио за 1,25$ на час, после е сервитьор в ресторанта на МВФ, след неуспешен опит сам да отвори ресторант работи в печатница. През 1976г. изтегля  заем от 10 000 долара, купува 3 машини на старо и започва собствен бизнес. През 1979г. купува първата си фабрика. В печатниците му се сглобяват над 25 млн. рекламни брошури на ден. През 1993г. продава бизнеса си и решава да управлява спечеленото от 50-годишния си емигрантски живот. Притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, столицата на Еквадор - Кито. Почетен гражданин е на щата Илинойс. От началото на демократичните промени се среща с български политици и общественици, включително с Тодор Живков, докато е в домашен арест, с президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, с политиците Надежда Михайлова-Неински, Бойко Борисов и др. Със съпругата си Маргарита имат три деца - София, Сабрина и Сам. 

  You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42