Български > История

ПОМАЦИТЕ в Османската империя !

<< < (11/23) > >>

mechta:
Ахмет ага имал двама сина, които учили за субаи /офицери/. тези момчета пътували към Барутин през Батак. В онези години батачани имали много лоша слава - жив не можело да се измъкнеш, ако влезеш в селото. още повече няколко баташки чорбаджии дължали данъци на хазната,за която отговарял въпросният Ахмет ага-неща като днешният областен данъчен инспектор. момчетата знаели за пусиите, които следят покрай селото и решили да минат през билото. за беда били видени от овчар , който веднага ги предал.каква е съдбата им всеки знае- ннарязани на парчета били изпратени на Ахмет ага. Той веднага събрал няколко свои довереници, нападнал селото и отмъстил за синовете си,като не закачил нито един невинен, защото е бил мюслюманин.
дест години по-късно западен журналист търсейки сензации и не без подкрепата на Запада идва в батак събира помаци от околните села и ги снима в постановка от случилото се.за по-голяма достоверност и трагичност изравят черепи от околноститеструпват ги пред църквата да снимат. въз основа натези снимки се върти цялата история на батак.но от къде е кръвта по църквата -боя, или някоя кокошка, която още не е изсъхнала благодарение на... тази случка е разказана от Петър Фирков от Батак, който в онези години е на 14 години.така е предадена и от сина му Филип по-късно на чирака терзия, който се учи на занаят при тях и който още живее в Истанбул.помислете, ако имаше баташко клане- щеше ли да просъществува турско село на 5 километра от батак? а Ахмет ага е изтърпял своето наказание за жестоката загуба на децата си. доживял дълбоки старини сам в своите конаци, защото никой мюслюманин не може да общува с такъв като него.интересното в случая, защо никой не отмъстил на Ахмет ага? аз мисля, че днес ако някой посегне на човек от властта - какво ще му се случи?колкото до помаците от Турция- аз им завиждам -живеят без да са обезпокоени от някой и всички знаят своя майчин език никой не им казва в турция - помакизация или нещо от този род. имам много приятели там, които са се изселили преди 39-50г. на мин. век.е не са си забравили езика обичаите, фолклора и всичко свое наследство.

musov:

--- Quote from: mechta on November 15, 2009, 17:39 ---Ахмет ага имал двама сина, които учили за субаи /офицери/. тези момчета пътували към Барутин през Батак. В онези години батачани имали много лоша слава - жив не можело да се измъкнеш, ако влезеш в селото. още повече няколко баташки чорбаджии дължали данъци на хазната,за която отговарял въпросният Ахмет ага-неща като днешният областен данъчен инспектор. момчетата знаели за пусиите, които следят покрай селото и решили да минат през билото. за беда били видени от овчар , който веднага ги предал.каква е съдбата им всеки знае- ннарязани на парчета били изпратени на Ахмет ага. Той веднага събрал няколко свои довереници, нападнал селото и отмъстил за синовете си,като не закачил нито един невинен, защото е бил мюслюманин.
дест години по-късно западен журналист търсейки сензации и не без подкрепата на Запада идва в батак събира помаци от околните села и ги снима в постановка от случилото се.за по-голяма достоверност и трагичност изравят черепи от околноститеструпват ги пред църквата да снимат. въз основа натези снимки се върти цялата история на батак.но от къде е кръвта по църквата -боя, или някоя кокошка, която още не е изсъхнала благодарение на... тази случка е разказана от Петър Фирков от Батак, който в онези години е на 14 години.така е предадена и от сина му Филип по-късно на чирака терзия, който се учи на занаят при тях и който още живее в Истанбул.помислете, ако имаше баташко клане- щеше ли да просъществува турско село на 5 километра от батак? а Ахмет ага е изтърпял своето наказание за жестоката загуба на децата си. доживял дълбоки старини сам в своите конаци, защото никой мюслюманин не може да общува с такъв като него.интересното в случая, защо никой не отмъстил на Ахмет ага? аз мисля, че днес ако някой посегне на човек от властта - какво ще му се случи?колкото до помаците от Турция- аз им завиждам -живеят без да са обезпокоени от някой и всички знаят своя майчин език никой не им казва в турция - помакизация или нещо от този род. имам много приятели там, които са се изселили преди 39-50г. на мин. век.е не са си забравили езика обичаите, фолклора и всичко свое наследство.

--- End quote ---

За тия неща си имаше специална тема, която обаче беше заключена.

mechta:
аз се джижа със закъснение в сайта и не винаги навреме мога да коментирам. ех, годините миса малко над три пъти над вашите, но харесвам историята и обичам истината.

delormanli:

--- Quote from: mechta on November 15, 2009, 17:39 ---Ахмет ага имал двама сина, които учили за субаи /офицери/. тези момчета пътували към Барутин през Батак. В онези години батачани имали много лоша слава - жив не можело да се измъкнеш, ако влезеш в селото. още повече няколко баташки чорбаджии дължали данъци на хазната,за която отговарял въпросният Ахмет ага-неща като днешният областен данъчен инспектор. момчетата знаели за пусиите, които следят покрай селото и решили да минат през билото. за беда били видени от овчар , който веднага ги предал.каква е съдбата им всеки знае- ннарязани на парчета били изпратени на Ахмет ага. Той веднага събрал няколко свои довереници, нападнал селото и отмъстил за синовете си,като не закачил нито един невинен, защото е бил мюслюманин.

--- End quote ---

Има снимки  на тогавашния Руски консул Найден Геров който още през 1864 година се снима със Баташки комитаджии.Целта на Русия  е да организира един етнически сблъсък....и в резултат на това да има основание да нападне Османската Империя.И Разбира се да се види главното че,Русия идва да спасява.Затова зачестилите комитаджийски нападения над мирни мюслюмански села,са били в основата за създаването на етническа омраза и ненавист срещу мюслюманите....и най накрая идвайки като освободители ....да дадат началото на трагедиите на едно напълно мюслюманско население.Тоест убийства ,нападения,изнасилвания и принуждаване в емиграция,като се запалват къщи цели села.Само от Родопите и Рила -Пиринския край  за периода 1878-1913 година са прогонени над  1 500 000 мюслюмани.А от другите краища също са много.

abc:
mechta историята на Ахмет ага съм я чувал на парчета инедомлъвки оттук и там, но твоят разказ ми е най-пълен. Не знам дали е било така, но звучи достоверно. Но от неговата история нататък пак отидохме в отричането на клането в Батак. А това просто колкото и да се повтаря не е вярно. Преувеличено е вероятно, митологизирано както се случва с подобни истории на други места и дуги народи, но...

Едновремешните помаци - невинни колежанчета, пък българите християни - негри от гето ;) Прекалено е.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version