Български > Музика
Песен за помаците - Румен Родопски
Nazmi:
--- Quote from: Rahmie on July 30, 2009, 12:24 ---Spetsialno za tezi, koito obichat pesenta. Nai-veche za tezi, koito ya sazdadoha... :)
Песен за помаците - Румен Родопски
Untitled
--- End quote ---
С гордост се чувствам и аз мъничко че тичах 2 години за създаването и благодарение на автора и признат Емигрант помак - от дълги години в САЩ. Тази песен по горе-"ПЕСЕН за Помаците" и Рофинкината която е над сто години са в сърцето на помака.След разкритията за гроба на Рофинка и това че не е било мит или легенда ,а истинска случка на обич между Асан Кичуков и Рафие се ражда Рофинкината. Случаи много по такива поводи,пресен пример за Зелвера и аго Асан/ Цанио/ от Сатовча-самата истина. Знам и друга една песен много обичана от нас помаците" Аго Сюлеимане"- Тая съм вечер сама самичка,ти ела аго Сюлеймане ти ела...! Основата на песента е в село Туховища Сюлейман Чаушев/ Бореца/ и първата му жена от съседното село Слащен.По онова време е имало нескрита завист и Слащенци не са давали момата защото Чауша е борец и бие всички наред,случката е истинска впоследствие се ражда песента!
Nazmi:
Постинга е на Свилен цитирам ...Da ste jivi i zdravi za taq hubava pesen, neznaeh za Rumen Rodopski 4e e pomak ... mnogo hubavi pesni ima no taq za nas i na6 narod e unikalna ...BLAGODARQ NA VSI4KI SAZDATELI I NAI VE4E NA NAZMI ...
sedef52:
Песента е наистина много добра.Браво.
Сидхарта:
Срещал съм Румен Родопски скромен човек и велик глас -да е жив и здрав да радва народа с хубави песни.
Nazmi:
--- Quote from: ves.K on September 04, 2009, 14:33 ---Срещал съм Румен Родопски скромен човек и велик глас -да е жив и здрав да радва народа с хубави песни.
--- End quote ---
Познавам го от над 20 години,знам семеиството му-майка,братя и сестрата Савка Сариева.Само ще допълня малко- Родопски ходи да пее в Израел и в Мека стана Хаджи,и друг един случай.По време на един концерт в Лондон с бай Дафо гайдаря в зала с 5000 англичани иззпява песента" Рофинка е болна легнала". След като свършва за миг никой не аплодира понеже не разбират текста на песента,но се чувства че е за мъка..след сек цялата зала става на крака и ръкопляска.Това е спомен разказан ми от него,вика ми Назми страхотна апаратура,техника,дадох гласа си,през тези 30 сек когато чаках аплодисменти се изпотих много.. И един факт- Родопски беше тук в Америка в щата Сиатъл.Организира група от деца на българи и американци и ги обучаваше на народни танци.След 6 месеца лично кмета на Сиатъл и тогавашната посланичка Елена Поптодорова връчиха почетен ключ на града завинаги на Р.Родопски,това е истината..
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version