Author Topic: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler  (Read 49364 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

musov

 • Guest
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #30 on: August 27, 2009, 14:07 »
Такива като fotakiev е имало винаги и ще има винаги. По всевъзможни начини, истини или неистини, пак ще  стигат до едно и също заключение. По-важно е, дали г-н fotakiev иска да помогне или да навреди на "помашката" кауза!? Нали това е помашки сайт!? Такива като него под камък и над камък. Вместо да се съсредоточавате в по-важни неща, вие разпилявате енергията си в оборване на подобни теми. Не виждате ли, че тоя индивид е дошъл тука само за да пречи!?...

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #31 on: August 27, 2009, 15:39 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Цитираш мен, а се обръщаш към Метка?
Цитирам те, защото отговарям на теб.
Но питам Метка, защото превеждам френската дума за християнин: chrétienne - той е бил в Белгия с години, и, ако е научил езика, може да потвърди коректността на превода ми. Ако иска, естественно, че тя вашата мнителност няма край.

Quote
Фотакиев, ти виждал ли си османски данъчен регистър в оригинал? Ако беше виждал щеше да знаеш, че в тези регистри никъде не пише "християни".
Виждал съм. И във форума има. Трябва ли да пише християнин или българин? И аз, или проф. Гьозлер сме виновни, че османците не са ги броили за хора?
Или "Ахмед, син на Милко" не е достатъчно указание за това, че Милко е българин? И това ли искате да оспорвате?
В случая обсъждаме не османски документи, а публикацията на турски професор (направена на френски, изнесена тук от Джемал), който е работил с въпросните архиви в оригинал.
Към кого са вашите претенции?
Обсъждам строго темата и строго по публикацията.

Quote
Османската административна система дели хората на два вида "мюсюлмани" и "немюсюлмани". В случая професорът е констатирал увеличение на мюсюлманското спрямо немюсюлманско население.
Професора е констатирал количество на мюсюлмани 5 години след завладяване на региона в размер на 0.08% ислямизация - това е отправната точка.
Дебел черен кръст на теорията за тълпите мюсюлмани, очаквали правоверните османци като освободители от гадните християни.

Quote
Какви българи, какви християни ти се привиждат, не мога да разбера.
Повтарям за нарочно невиждащите и нарочно игнориращите ясните факти:
Става дума за България, която е била на Балканите от хилядолетия като народ, от 7 века като държава (ако изобщо броим Аспарух за начало на българската държавност в Европа, която всъщност започва минимум от 165 година), за хора, които са говорили тогава, говорили по-късно, говорят и днес български, и за хора, които в студията на Кемал Гьозлер са указани като християни.
Претенциите си отправяйте към него: аз само цитирам фактите такива, каквито са, и както са описани в студията. Това е и темата, която отвори bogutevolu, още веднъж ви напомням.
Quote
Остави френския вариант, в него манипулативно "гайримуслим" (немюсюлмани) е преведено на френски като "християни".
Как да го оставя, като това е темата, която отвори bogutevolu, такава е публикацията, която е указал в линка, и това са думите и термините, които са указани в публикацията?
Като искате нова тема с някакви ваши, по-оригинални, по-автентични османски регистри, дефтери, фермани и прочее, отваряйте си - тази е такава, и е отворена от уважаван помак-историк.

Quote
Eто една страница от оригинала на "Тимарския регистър" - Неврокопска каза 1498г.
...
Мустафа, и вие почнахте като Метка:
Bogutevolu отваря тема за проф.Гьозлер, който изследва ЛОВЕШКИТЕ помаци за периода 1479-1579, и държи в ръцете си дефтери.
Вие ни навирате нещо, което е през 1498 година, а не период от 100 години, който е предмет на изследването на Гьозлер.
Вие с Метка настоявате все центъра на помаклъка да е Неврокоп и никъде другаде, и все ни пращате от темата за ловешките помаци във вашата неврокопска кааза.
Кемал Гьозлер работи с дефтери, вие настоявате, че трябвало да се работи само с тимари.
Айде холан!

Quote
И превода на български. Забележи, имаме само две категории - "Мюсюлмани" и "Немюсюлмани" (в превода е предпочетена думата - "Неверници")
Превода на български, повтарям за кой ли път, е направен на база You are not allowed to view links. Register or Login, където публикацията не на френски. То ест, цитирам източника на автора на темата, който също е историк.
Вие какъв сте?

Quote
Всеки вижда в този регистър това, което му се иска да види.
Оставете ги тия общи приказки.
Има си таблица, има си цифри, има си дефтери, има си изводи. Ясно и точно формулирани.
Колкото пъти видите конкретика, веднага скачате като опарени и се правите на ощипана мома:
"това са го писали християни", "с такива тези ни възраждаха", "това е божидардимитровска история", "това не е автентично", а когато напук на капризите и котешките ви каваци ви дадеме не само османски документи, но и изследване от турски професор (помак, както твърди Тоска), с османски дефтери в ръцете, почвате пак с вашите витиевати: "тя историята и е тако, и вако", "всеки виждал, каквото искал да види", сякаш става дума да коментираме картини и литературни произведения, а не статистически архиви на османската империя и научното им изследване от професор-историк, едноверец, еднородец.

Quote
Българските историци казват ето, според имената това са българи.
И професор Гьозлер го казва. И Митхад паша. И още много-много други.
Или и той - български историк?

Quote
Сръбските - това са сърби, македонците - македонци, гърците - гърци... А защо не и богомили или павликяни?
Защото пак се отплеснахте, само да избягате от горещата истина: като картоф я подмятате.
Защото богомили и павликяни са религиозни ереси, а не народности! И едните, и другите са били българи!
Quote
Факт е обаче, че никъде в регистъра не са споменати вероизповеданието и народността (етноса) на това население.
Факт е обаче, че в You are not allowed to view links. Register or Login това е написано черно на бяло.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #32 on: August 27, 2009, 15:47 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Позовавайки се на регистрите от 1579 г. за Ловешко, мюсюлмани живеели в 22 села  от всички 40 населени места, но те съставлявали само 5 процента от броя на населението. Също добре е да се отбележе, че болшинството от мюсюлманите съставлявали синове и внуци на Абдуллах; в 1545г. – 71,46 процента а през 1579г. - 21,22 процента. Информацията извлечена от този регистър има две значения: от една страна, тя доказва валидността на аргумента подчертавайки бавен и постепеннен ислямизационен процес на Балканите; от друга страна тя опровергава чрез фактите на хронологията твърденията на българските историци за двете вълни на насилствено налагане на исляма....
Балканите е твърде генерализирано.
Изследването обхваща 40 села в ловешко, за периода от 1479-1579, и толкова. По Балканите този процес е протичал по различен начин в различните региони и епохи.
Че продължителността на този процес там може да предполага доброволност, е предположение на автара, но твърди доказателства няма.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #33 on: August 27, 2009, 16:10 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Правиш пореден неуспешен опит да противопоставиш Правото ни на самоопределение от една страна, и от друга страна научният труд излизащ от професорските съсловия.
Неуспешен за кого?
За мен или за професор Кемал Гьозлер, който, You are not allowed to view links. Register or Login, се оказва и помак? То ест, те ти най-накрая така дълго жадувания от тебе помашки ипрофесор. Който, угодия да има, не е от България (каква мръсна дума!) а е в Анаватан: Турция, наследницата на лелеяната от теб и групата ти Османска империя?
При това, държащ в ръцете си оригиналите: свещенните дефтери на тази империя, с които винаги се опитвахте да се "аргументирате", но никога не показахте нещо, което да противоречи на до болка предоказваната и доказуема и днес истина?

Quote
Но науката има и мрачна страна.
науката затова е наука - за да ти каже истината. А че на тебе не ти харесвала - това не е концерт по желание. Случилото се и документираното си е такова.

Quote
За това за нас си остава най достоверна устната ни традиция и фамилни имена като - Бошнакови,Маджарови,Юрукови,Арнаутинови,Бекташеви,Арапови и така натакак, и така нататак.
Метка, фамилиите на хората и родовете са давани по много различни начини: на някои: по занаятите, на други: по някоя случка в живота, на трети: за още нещо...
Знаеш ли как е дадена фамилията на Николай Хайтов, например? А на много от хората, изклани при ислямизирането в Родопите? Прочети "Лилково - богове, камъни, руни" на Личков, ако искаш, ще отворя тема и ще ти дам цитати, да видиш: как става не само смяната на религия, но и на фамилии!
Quote
Искаш име на канадския професор?
И аз искам име ама нема.Защото съм лъжец.Класически манипулатор и пропагандаторПросто ей така ми хрумна от скука да разпространя една лъжа .
Мартина Балева
.
Нищо ново и неочаквано.
You are not allowed to view links. Register or Login, получих каквото очаквах.

Quote
-Дай го де !
Дай документа в който пише че сме били българи християни!
Веднага: You are not allowed to view links. Register or Login, You are not allowed to view links. Register or Login, You are not allowed to view links. Register or Login, You are not allowed to view links. Register or Login, You are not allowed to view links. Register or Login...много са. Колко искаш? И какви ги искаш? Само османски, или може и европейски? Или, ако ти се откъсне душата, може и български?
 
Quote
По права, по сребрена, по каквато си искаш линия.
Ще ти кажа фамилните имена на някой от мойте прадядовци и  прабаби:
-  Аянови;
- Турчинови;
- Моллови;
- Феттахови
Имаме една от най богатите устни традиций.Тва ти песни, тва ти предания тва ти диалект
които никъде не си чувал .Ако почна да пиша тука на него няма да ме разбереш.
Стига се фука, за фамилиите ти казах вече.
Като каза за песни, давай да ти видим песните. Ето, и аз ще ти дам като за начало: поразгледай ей тия песни - и те са народно творчество, не само твоите са такива. Пък да ги сравняваме - кои са повече, ако толкова те дърпа към фалометрията.
Ето:
-----You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
---

Quote
Клишето -  "Има документ - има история" е много слаб аргумент които използваш. Написаната история е едно а случилата се реалност в миналото е била съвсем друго.
Само че това не е клише, а е принцип - закон! И именно този закон прави от историята наука, а не устна традиция, как си се чувствал, какво си мислиш, или как ти се иска да е било.

Quote
Кемал Гьозлер е едно а съвсем  друго са "Джавкащите палета" .
Почна да се отричаш от думите си.
Прочети си внимателно предишния постинг - сам си го писал.

Quote
Това твоето е класическа форма на манипулация в която има лъжа и истина.
Аз наричам "Джавкащи палета", неовъзродителите тука и в реалния свят които все живеят още в мрачното средновековие
.
Хората имат право на самоопределение, нали така беше?
Кой си ти да ги определеяш като неовъзродители? Докажи, къде и в какво лъжат, ако си толкова сигурен! Стига само клишета и оскърбления, че и в мрачното средновековие ги натири.

Quote
Всеки има право да изледва каквото си поиска.
Ако ти не си съгласен този професор да дойде в Брезница, нека да иде при Хусейн Мехмед
от село Галата което е там някъде близо до Ловешко.
Аз съм съгласен с професора, и нямам проблем с предоказаните му тези. Ако ти имаш проблем, оправяй се ти с него: кани го, посрещай го, промивай му главата като на този твой измислен канадски професор, прави каквото можеш - белким ти повярва на твоята форма на "теренни изследвания".
Quote
Но с науката изобщо не трябва да се злоупотребява противопоставяйки се срещу правото на самоопределение.
Няма по-голяма религия от истината.
Когато фактите и цифрите говорят, и боговете мълчат, за Метка да не говорим.
Не си ти този, който ще дава насоки на историческата наука: как трябвало тя да работи, какво и как трябвало да доказва, и кой и как щял после да използва фактите от нея.
Нали се сещаш, че си твърде малък и съвсем никой, за да ги определяш тези правила?

Offline Serif mkd

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 337
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #34 on: August 27, 2009, 16:18 »
Остави френския вариант, в него манипулативно "гайримуслим" (немюсюлмани) е преведено на френски като "християни".
                    cit.od Mustafa_b ;odg.23.


              Samo sakam da go potvrdam ova koga stanuva zbor za prevodite? I ne samo od francuskiot jazik vo site prevodi ima takvi previdi osobeno koga stanuva zbor za termimologija od islamskiot kultirno-istoriski krug i se preveduva so "soodvetna " -uslovno kazano -hristijanska terminologija. Pr namaz = molitva ;saum=post ; abdest ,gusul=kapenje ;raja =hristijani ; pejgamber=prorok i tn
              Vtoro ; non sens e da se zboruva za nekakvi nacionalnosti i dr.balkanski gluposti koga stanuva zbor za osmanskoit period i dokumenti od toi period, zatoa sto  miletskiot sistem vo Osmanskoto carsvo "poznava " samo tri "nacii"-turk milet (muslimanite) ,grk milet (pravoslavnite)  i latin milet (katolicite) ;se drugo e manipulacija!!
              Po temata ce se vklucam pokasno koga ce go procitam materijalot .

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #35 on: August 27, 2009, 16:45 »
İzvestno ni e koga sa se poyavili terminite narod i naciya i do koga se e jiveelo na plemenni naçala.
V Osmanskata İmperiya ima dva vida podannici 1.Muslim( musulmani) 2.Gayrimuslim ( nemusulmani)
Armenci,gırci,evrei,bulgari,sırbi, asiriyci, gruzinci i dr. sa gayrimuslim. Termina Türk ne se e izpolzval vıpreki çe go ima oşte ot 6 vek.Termina Osmanliya oşte se izpolzva s gordost mejdu vnucite na starite Osmanlii osobenno v Rumeliya.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #36 on: August 27, 2009, 16:53 »
След като не ви изнася преводът на английски и френски, защо не погледнете турския вариант? По този начин няма да намесвате "християнските грешки в превода".
От сума време го имаме тук във форума, но кой да чете ....
Човекът ви е писал, че са християнски семейства. Освен това посочва, че в Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler  се опоменават богомили, но за ловешките помаци професорът изрично е писал, че са християни. И доколкото разбирам от турски, има много референции за богомили в Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler, но въз основа на османските дефтери, тезата за произход на ловчанските помаци от богомили не може да бъде доказана.You are not allowed to view links. Register or Login

İzvor köyü bugünkü Bălgarski İzvor’dur. Bu köyün, Osmanlı resmî kayıtlarındaki ismi “İzvor-i Müslim”; halk arasındaki ismi ise, “Turski İzvor” idi. Bu isim 1934’te “Bălgarski İzvor” olarak değiştirildi. Bu köy, 1873 Salnamesinde (hicrî 1290 senesi Salname-i Vilayet-i Tuna) İzvor-i Müslim adı ile kaydedilmiştir. Ahalisinin tamamı Pomak olan bir köydü. 1873’te bu köyde, 445 hane ve 2340 erkek nüfus vardı. 1479 defterine göre, İzvor’da 1 Müslüman hane (hane-i müslim) ve 31 Hristiyan hane (hane-i gebr), 4 Hristiyan dul kadın (bive) vardı. 1479 defteri, Reseleç’te 1 Müslüman hane, 39 Hristiyan hane ve 4 Hristiyan bivenin bulunduğunu kaydetmektedir. Todoriçane de ise, 2 Müslüman hane, 17 Hristiyan hane ve 1 Hristiyan bive vardı.


1479 defterinde kayıtlı 25 köyde, 4 Müslüman haneye karşı, toplam 487 Hristiyan hane ve 34 Hristiyan bive vardı

Lofça Pomak köylerindeki ilk Müslümanların ortaya çıkışının 1479’dan daha eskiye gitmediği sonucuna varabiliriz. Bulgaristan’ın 1393’te Sultan Beyazıd tarafından kesin fethinden itibaren, 88 yıl boyunca, Lofça Pomak bölgesinde önemli bir kolonizasyon veya orada gerçekleşmiş bir ihtida hareketi görülmemektedir. Bu nedenle, Bogomillerin, Osmanlıların gelişi ile Müslüman oldukları yolundaki tez, en azından bölgemiz köyleri bakımından Osmanlı belgeleriyle teyid edilememektedir. Bununla birlikte, Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler, yani Bogomiller üzerine birçok bilgi içermektedir.
You are not allowed to view links. Register or Login
Offline jemal

 • Historian
 • *****
 • Posts: 114
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #37 on: August 27, 2009, 18:06 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Балканите е твърде генерализирано.
Изследването обхваща 40 села в ловешко, за периода от 1479-1579, и толкова. По Балканите този процес е протичал по различен начин в различните региони и епохи.
Че продължителността на този процес там може да предполага доброволност, е предположение на автара, но твърди доказателства няма.


Фотакиев и ти четеш както дявола чете евангелието, автора на изследването доказва със това как са протичали ислямизационните процеси на балканите и опровергава една измислена от такива като теб български историци невярна теза за насилственото масово потурчване в стил "Време разделно". И след като  приемаш за 100 процента вярно, че помаците и българите са братя по произход , кое обуслови геноцида провеждан над тях от собствената им държава повече от 100 години. Може би се гордееш с това.

Offline jemal

 • Historian
 • *****
 • Posts: 114
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #38 on: August 27, 2009, 18:17 »
You are not allowed to view links. Register or Login
След като не ви изнася преводът на английски и френски, защо не погледнете турския вариант? По този начин няма да намесвате "християнските грешки в превода".
От сума време го имаме тук във форума, но кой да чете ....
Човекът ви е писал, че са християнски семейства. Освен това посочва, че в Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler  се опоменават богомили, но за ловешките помаци професорът изрично е писал, че са християни. И доколкото разбирам от турски, има много референции за богомили в Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler, но въз основа на османските дефтери, тезата за произход на ловчанските помаци от богомили не може да бъде доказана.You are not allowed to view links. Register or Login

İzvor köyü bugünkü Bălgarski İzvor’dur. Bu köyün, Osmanlı resmî kayıtlarındaki ismi “İzvor-i Müslim”; halk arasındaki ismi ise, “Turski İzvor” idi. Bu isim 1934’te “Bălgarski İzvor” olarak değiştirildi. Bu köy, 1873 Salnamesinde (hicrî 1290 senesi Salname-i Vilayet-i Tuna) İzvor-i Müslim adı ile kaydedilmiştir. Ahalisinin tamamı Pomak olan bir köydü. 1873’te bu köyde, 445 hane ve 2340 erkek nüfus vardı. 1479 defterine göre, İzvor’da 1 Müslüman hane (hane-i müslim) ve 31 Hristiyan hane (hane-i gebr), 4 Hristiyan dul kadın (bive) vardı. 1479 defteri, Reseleç’te 1 Müslüman hane, 39 Hristiyan hane ve 4 Hristiyan bivenin bulunduğunu kaydetmektedir. Todoriçane de ise, 2 Müslüman hane, 17 Hristiyan hane ve 1 Hristiyan bive vardı.


1479 defterinde kayıtlı 25 köyde, 4 Müslüman haneye karşı, toplam 487 Hristiyan hane ve 34 Hristiyan bive vardı

Lofça Pomak köylerindeki ilk Müslümanların ortaya çıkışının 1479’dan daha eskiye gitmediği sonucuna varabiliriz. Bulgaristan’ın 1393’te Sultan Beyazıd tarafından kesin fethinden itibaren, 88 yıl boyunca, Lofça Pomak bölgesinde önemli bir kolonizasyon veya orada gerçekleşmiş bir ihtida hareketi görülmemektedir. Bu nedenle, Bogomillerin, Osmanlıların gelişi ile Müslüman oldukları yolundaki tez, en azından bölgemiz köyleri bakımından Osmanlı belgeleriyle teyid edilememektedir. Bununla birlikte, Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler, yani Bogomiller üzerine birçok bilgi içermektedir.
You are not allowed to view links. Register or Login

Бояне гордей се с християнския си произход, преди 40 години България принуди под дулото на автоматите твоите родители да си изберат християнски имена. Сега ти с гордост носиш християнското си име получено по един унижаваш начин личността на човека и то в края на 20 век. Сега можеш свободно да направиш следващата стъпка.След като си толкова сигурен вече в произхода си, че си българин ,направи следващата решителна стъпка, върни се към религията на дедите си от преди 500 години и така ще поправиш историческата "несправедливост".На добър път, вече имаш доказателство и от турски професор.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #39 on: August 27, 2009, 18:41 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Бояне гордей се с християнския си произход, преди 40 години България принуди под дулото на автоматите твоите родители да си изберат християнски имена. Сега ти с гордост носиш християнското си име получено по един унижаваш начин личността на човека и то в края на 20 век. Сега можеш свободно да направиш следващата стъпка.След като си толкова сигурен вече в произхода си, че си българин ,направи следващата решителна стъпка, върни се към религията на дедите си от преди 500 години и така ще поправиш историческата "несправедливост".На добър път, вече имаш доказателство и от турски професор.


Аз съм си много добре, мерси!
Който иска да ходи да се кръсти, аз нямам нужда от принадлежност към определена институционализирана и канонизирана религия, за да осмисля живота си!

Интересно ми е докога ще посочвате травмите от последните 100 години като аргумент за преиначаване и пренаписване на историята?

Като истински историк, поне ти би трябвало да можеш да видиш и признаеш фактите, дори и да не са ти изгодни.

Всеки, който прочете написаното черно на бяло "християнин" именно като "християнин" и го обявявате за възродител, агент на ДС, предател на "помашката кауза", изменник ... да ти цитирам ли още епитети, с които съм бил наричан само защото си позволявам да не съм съгласен с арабизацията, турцизацията и радикализацията на общността ни.
Напоследък гледам доста сте прочистили сайта от помаци, които си позволяват да се обявят за българи. На правилен път сте ...
Невероятно помашко гостоприемство и толерантност, няма що!

Личните ми позиции и възгледи сте ги коментирали достатъчно във форума, нека оставим тази тема единствено за дискусия относно произхода на ловчанските помаци.

musov

 • Guest
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #40 on: August 27, 2009, 19:00 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Аз съм си много добре, мерси!
Който иска да ходи да се кръсти, аз нямам нужда от принадлежност към определена институционализирана и канонизирана религия за да осмисля живота си!

Интересно ми е докога ще посочвате травмите от последните 100 години като аргумент за преиначаване и пренаписване на историята?

Като истински историк поне ти би трябвало да можеш да видиш и признаеш фактите, дори и да не са ти изгодни.

Всеки, който прочете написаното черно на бяло "християнин" именно като "християнин" и го обявявате за възродител, агент на ДС, предател на "помашката кауза", изменник ... да ти цитирам ли още епитети, с които съм бил наричан само защото си позволявам да не съм съгласен с арабизацията и турцизацията на общността ни.

Напоследък гледам доста сте прочистили сайта от помаци, които си позволяват да се обявят за българи. На правилен път сте ...
Невероятно помашко гостоприемство и толерантност, няма що!


Ами добре де. Ти пък не се ли опитваш да правиш точно обратното-да преиначаваш историята в полза на българите, демек предаваш народа си. Сигурно ще ти дадат медал.
Забелязал съм те, изкарваш от контекста само някои неща, подкрепещя каузите ви. Травмите са от 100 години, тъй като само толкова са имали на разположение. Ако бяха имали на разположение 400, нещата пак щяха да бъдат същите. Сто пъти да си сменяш религията и да целуваш кръста, ония пак няма да те приемат.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #41 on: August 27, 2009, 19:04 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ами добре де. Ти пък не се ли опитваш да правиш точно обратното-да преиначаваш историята в полза на българите, демек предаваш народа си. Сигурно ще ти дадат медал.
Забелязал съм те, изкарваш от контекста само някои неща, подкрепещя каузите ви. Травмите са от 100 години, тъй като само толкова са имали на разположение. Ако бяха имали на разположение 400, нещата пак щяха да бъдат същите. Сто пъти да си сменяш религията и да целуваш кръста, ония пак няма да те приемат.


Личните ми позиции и възгледи сте ги коментирали достатъчно във форума, нека оставим тази тема единствено за дискусия относно произхода на ловчанските помаци.
Като съм ви толкова неудобен - отворете отделна тема и си изливайте гнева там.
Отново доказвате, че като ви свършат аргументите и почвате с лични атаки.
Много професионално!

Offline jemal

 • Historian
 • *****
 • Posts: 114
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #42 on: August 27, 2009, 19:18 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Аз съм си много добре, мерси!
Който иска да ходи да се кръсти, аз нямам нужда от принадлежност към определена институционализирана и канонизирана религия за да осмисля живота си!

Интересно ми е докога ще посочвате травмите от последните 100 години като аргумент за преиначаване и пренаписване на историята?

Като истински историк поне ти би трябвало да можеш да видиш и признаеш фактите, дори и да не са ти изгодни.

Всеки, който прочете написаното черно на бяло "християнин" именно като "християнин" и го обявявате за възродител, агент на ДС, предател на "помашката кауза", изменник ... да ти цитирам ли още епитети, с които съм бил наричан само защото си позволявам да не съм съгласен с арабизацията и турцизацията на общността ни.

Напоследък гледам доста сте прочистили сайта от помаци, които си позволяват да се обявят за българи. На правилен път сте ...
Невероятно помашко гостоприемство и толерантност, няма що!


Здрасти Бояне, Бъди жив и здрав,
Радвам се,че все още носиш вярата, поне в душата си, не е и необходимо да търсиш посредник между теб и всевишния.
Именно събитията разиграли се през последните 100 години не ми дават мира, защото този геноцид срещу помаците издълба тази дълбока пропаст между двете общности  на една страна. Нямам никакви намерения от пренаписване на историята, но не може да се съглазя, истината за тези години да бъде потулена или преиначена и да се представят мръсните мероприятия провеждани от българската държава и нейните институции като нескончаем низ от празници при помаците.
Винаги съм приемал фактите такива каквито са, не аз съм този който е писал историята и подбирал избирателно фактите, а в същото време е премълчавал факти или умишлено скривал.
Никога не съм те обвинявал за твоите разбирания за същността на помашкото, това си е твой личен проблем и лично право.Явно твоето разбиране за "помашка кауза" се разминава значително от това на доста съфорумци поради кето са и конфликтите ти с тях.
Когато говориш за арабизация и турцизация на общността ни не вземай за изходна точка състоянието на общността ни в края на вързодителния процес през 1989 година, а се опитай да проумееш личността и същността на помака в началото на този процес започнал през 1912 година, тогава ще си изясниш съдържанието на горните понятия.
Обявяването на помаците за българи бе, и е приоритет на българската държава, начините по които се опита да го постигне и осъществи доведоха до днешното състояние на нещата.Помаците със сигурност най - малко носят вината за това.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #43 on: August 27, 2009, 19:44 »
You are not allowed to view links. Register or Login
След като не ви изнася преводът на английски и френски, защо не погледнете турския вариант? По този начин няма да намесвате "християнските грешки в превода".
От сума време го имаме тук във форума, но кой да чете ....
Човекът ви е писал, че са християнски семейства. Освен това посочва, че в Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler  се опоменават богомили, но за ловешките помаци професорът изрично е писал, че са християни. И доколкото разбирам от турски, има много референции за богомили в Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler, но въз основа на османските дефтери, тезата за произход на ловчанските помаци от богомили не може да бъде доказана.You are not allowed to view links. Register or Login

İzvor köyü bugünkü Bălgarski İzvor’dur. Bu köyün, Osmanlı resmî kayıtlarındaki ismi “İzvor-i Müslim”; halk arasındaki ismi ise, “Turski İzvor” idi. Bu isim 1934’te “Bălgarski İzvor” olarak değiştirildi. Bu köy, 1873 Salnamesinde (hicrî 1290 senesi Salname-i Vilayet-i Tuna) İzvor-i Müslim adı ile kaydedilmiştir. Ahalisinin tamamı Pomak olan bir köydü. 1873’te bu köyde, 445 hane ve 2340 erkek nüfus vardı. 1479 defterine göre, İzvor’da 1 Müslüman hane (hane-i müslim) ve 31 Hristiyan hane (hane-i gebr), 4 Hristiyan dul kadın (bive) vardı. 1479 defteri, Reseleç’te 1 Müslüman hane, 39 Hristiyan hane ve 4 Hristiyan bivenin bulunduğunu kaydetmektedir. Todoriçane de ise, 2 Müslüman hane, 17 Hristiyan hane ve 1 Hristiyan bive vardı.


1479 defterinde kayıtlı 25 köyde, 4 Müslüman haneye karşı, toplam 487 Hristiyan hane ve 34 Hristiyan bive vardı

Lofça Pomak köylerindeki ilk Müslümanların ortaya çıkışının 1479’dan daha eskiye gitmediği sonucuna varabiliriz. Bulgaristan’ın 1393’te Sultan Beyazıd tarafından kesin fethinden itibaren, 88 yıl boyunca, Lofça Pomak bölgesinde önemli bir kolonizasyon veya orada gerçekleşmiş bir ihtida hareketi görülmemektedir. Bu nedenle, Bogomillerin, Osmanlıların gelişi ile Müslüman oldukları yolundaki tez, en azından bölgemiz köyleri bakımından Osmanlı belgeleriyle teyid edilememektedir. Bununla birlikte, Osmanlı tahrir defterleri Pavlikenler, yani Bogomiller üzerine birçok bilgi içermektedir.
You are not allowed to view links. Register or Login
Boyane , zablujdavaş horata vıpreki çe moje da znaeş çe izraza v dokumenta e (hane-i gebr) koeto ne oznaçava hristiyanin a çovek koyto oşte ne e priel islyama. Avtora samo predpolaga çe sa hristiyani. Nali dokumentite govoryat a ne avtorite. İnaçe avtori mnogo, daje etniçeski bılgari koito dokazvat turskiya proizhod na proto-bulgarite. Dopuskam çe ne si dobre s turskiya ta e vızmojno da si se otvlyakıl.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #44 on: August 27, 2009, 19:53 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Личните ми позиции и възгледи сте ги коментирали достатъчно във форума, нека оставим тази тема единствено за дискусия относно произхода на ловчанските помаци.
Като съм ви толкова неудобен - отворете отделна тема и си изливайте гнева там.
Отново доказвате, че като ви свършат аргументите и почвате с лични атаки.
Много професионално!

Okumuş çilyak si no sam si se otlıçil ot ''stadoto'' a sega kato çeli ''bleeş'' otzad no nikoy ne te çuva. Tova çe mojeş da pişeş tuk ne govori li dostatıçno za tolerantost vıpreki dori çe umalovajavaş vekovnata tiraniya na bılgarştinata vırhu musulmanskiya narod. Ti pak si edin ot nas no şte te pomolya da ne ni çovırkaş po nezazdravelite ni oşte rani çe nikak ne e priyatno.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42