Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (47/169) > >>

Dobrev:

--- Quote from: ismetaga on September 16, 2009, 15:19 ---No imam edin vapros.............
Turciq priznava li POMACITE za etnost?Gaciq si pravi svoite krachmarski smetki.
HA SEGA DA VIDIM-ochakvam dokaztelstva.
--- End quote ---

Исмет ага,

1. Доколкото знам от пишещите тук, в Турция не се признават никакви етнически малцинства. Това означава, че официално Турция не признава съществуването на помашко малцинство като етнос там. Разглежда ги всички като: 1. турци и 2. мюсюлмани. http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Turkey#Ethnic_groups

2. Гърция.
До 1940 г. в официалните преброявания помаците са отразявани като говорещи български език.

След войната и затварянето на границата, страхувайки се, че помаците ще искат да се присъединят към България, Гърция започва да го нарича помашки език.
До 1970 година в Гърция се говори само за мюсюлманско малцинство. Забележи, че това е признание за религиозната принадлежност, а не етническата. Моделът е останал още от Османската империя, когато населението е било разделяно само на мюсюлмани, християни и евреи, независимо от етноса им. Помаците в Гърция са били задължавани да ходят в турски училища и са били обучавани на турски език и до 1980 г. са били причислявани към турците. След конфликта в Кипър, Гърция започва да прави опити да раздели мюсюлманската общност. Според официалния доклад на хелзингския комитет от 2002: The minority once again was identified as a religious one - a Muslim minority. Moreover, subsequent policies of the 1990s were indicative of Greece’s attempt to promote the Pomaks’ identity through the acknowledgment of the multi-ethnic character of the Muslim minority. Substantial rewards were promised to Muslim minorities who would assume the Pomak identity. However, most Pomaks who felt that it was an effort to “divide and rule” met the policy with hostility. In this light, the status of the Muslims in Thrace has both a political and a religious

В средата на 70-те години Гърция започва издаването на "помашки буквар", "помашка граматика" и помашки вестници. За азбука им избират латиницата, тъй като и дотогава те са я използвали в турските училища. Граматиката и букварът са едно към едно родопски диалект, записан с латиница.

http://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_in_Greece#Pomak

shaban:

--- Quote from: abc on September 16, 2009, 13:01 ---Ха сега! Априлското възстание не е било срещу Османската империя, а срещу помаците.

pomak BG от теб човек може да чуе доста нови неща ;)

--- End quote ---

--- Quote from: celestialwish on September 16, 2009, 13:47 ---Ама сигурен ли си, че е имало такова въстание?
В най-перфектната държава на света априлски въстания? Едва ли.

Просто са празнували до късно щастливото падане на България под светлата Османска власт и тъй като чалгата не е позволявала на съседите им мюсюлмани да заспят, се е наложило да звъннат на заптиетата в полицията да успокоят чалгуващата рая. Ама тъй си е то с такива чалга-фурии като Райна Княгиня...

--- End quote ---
Реотаните почнаха да нагряват,да видим дали ще  загреят.
Помак.БГ е абсолютно прав, въстанието ,ако наистина може да се нарече така ,не е било насочено срещу Империята.,защото ако беше насочено срещу империята, въстаниците немаше да нападат помашките колибаци и да се правят на интересни на чепинските помаци. Ако искате по големи подробности ,нема проблем ,ще ви ги дам , но имам съмнения дали въобще ще ги прочетете.

abc:
Имам спомен, но не ми се търси точния пост за едно твърдение, че гърците са си направили историята както им е угодно, българите и турците също, защо и помаците да не си напишат историята както им е удобна. Кой беше автора?

Ако източниците ти НЕ СА тези на pomak BG нека да ги видим. Само глупака бяга от информация. Знае ли човек... След цар Самуил - помак, помашката азбука и език, Априлското възстание от Османската империя преориентирано към помаците ми е чудно какви нови висоти ще се появят. По-скоро интересно.

Априлското възстание е било зле подготвено, глупаво обявенено и обречено. Но в историята няма ако. В крайна сметка целта е била постигната.

ljskovo:
Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.

shaban:

--- Quote from: abc on September 17, 2009, 09:16 ---Имам спомен, но не ми се търси точния пост за едно твърдение, че гърците са си направили историята както им е угодно, българите и турците също, защо и помаците да не си напишат историята както им е удобна. Кой беше автора?

Ако източниците ти НЕ СА тези на pomak BG нека да ги видим. Само глупака бяга от информация. Знае ли човек... След цар Самуил - помак, помашката азбука и език, Априлското възстание от Османската империя преориентирано към помаците ми е чудно какви нови висоти ще се появят. По-скоро интересно.

Априлското възстание е било зле подготвено, глупаво обявенено и обречено. Но в историята няма ако. В крайна сметка целта е била постигната.

--- End quote ---
АБС, автора съм аз.Нема да го крия. Но казах само ,че ако се наложи ще си направим и ние фалшива история. Не виждам смисъл да се налага , а и не е необходимо.

Аз не виждам смисъл да повтарям думите си. Моите източници съвпадат на 99 процента със източниците на Помак. БГ с едно уточнение ,че признавам Помак.бг за безспорен ерудит със задълбочени познания.Между всичко е документирано в заключената тема за Батак така ,че немам нужда да се повтарям специално заради теб .

Абс, речта и словореда ти ,като отражение на мисловния процес ,са доста несвързани и граничат със празнословието.Изгубването на нишката на разговора също е характерен белег.
Разговорът тръгна не въобще за Априлското въстание, а конкретно за въстаническите действия във Батак.
Заставам зад думите си ,че Батак не е въставал срещу Империята , а срещу околните колибаци.
Симптомите които по горе  ги изброих  по моите индиректни наблюдения ,засега съответсвуват на  слаби форми на "Шизофазия" и " Логорея".Вземи мерки . Същото препоръчвам и на Фотакиев и на Дачо.Ако искате може да си запишете час при мен само ,че за след Байряма,дотогава часовете ми са заети ,а и излишното натоварване през Рамазана е противопоказно.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version