Български > История
Дружба "Родина" - национализъм в действие !
Guderian:
Помак БГ = лъжа !
pomak BG:
Моного си странен Гудериан. Нищо не спомена за своя алевидски или мохамедански корен.
mustafa_b:
Не мисля, че родинското движение е за подценяване. То е активно и в наше време, а резултати са налице. Забелязват се и в този форум.
ПС - И понеже по всяка вероятност ще бъда цитиран в един друг форум уточнявам - под резултат нямам предвид обичта към Родината, а омразата към всичко турско.
shaban:
--- Quote from: pomak BG on September 10, 2009, 15:33 ---Колкото до Воения съюз той се намесва в един по-късен етап и понякога действа самостоятелно, особено впограничните райони. Незнам защо с наличието на семинарист в дружбата, първоначално са мислили Родина да е свързана с комунистическото движение, ама после като разбрали, че не е така всички се втурнали към нея. Говоря за българските националистически здружения. Може онова да е предтекст, за да се престави дружбата като самостоятелна.
--- End quote ---
Абсолютно си прав ,Помак.БГ.Точно в пограничните райони по това време са извършени много убийства на наши хора от военните с цел всяване на страх и много хора точно от пограничните райони са избягали по това време.А дружбата в началото не са я мислели за комунистическа ,просто както и ти знаеш при създаването на дружбата която е създадена от една шепа хора от които болшинството са българи християни , а от тях болшинството са били комунисти като например Никола Палагачев виден партизанин след това даже и министър след 09,09,1944 г. ,Тасо Примовски и др. дори и небезизвестния Величко Караджов неподлежащ на коментари. И тези комунисти не са се включили в дружбата от интернационални чувства, те са се включили в дружбата от националистически чувства които са им внушени именно от военното контрарзнаване като шпагата на национализма. Не е случайно ,че в България национализма нама политическа принадлежност той преминава през всички политически системи. Забеляза ли ,че бащата на Хр. Караманджуков е бил четник при Кап. Петко льо.
fotakiev:
--- Quote from: pomak BG on September 10, 2009, 16:35 ---Това което го пише там е пълна лъжа. Много от членовете като видяли каде отиват нещата се оттеглили от дружеството. За първоначалната смяна на обликлото родинци дали примери, но в посредством фесовете и фереджетата започнали да се премахват насила. Колкото до училището в Райково, родинци исползвали наивноста на помаците, които по онова време били доста по религиозни и наистина мислели, че училището ще е за имами, подобно на медресетата в Кавала и Шумен. За молбите, голяма част от хората били неграмотни и са ги лъжели, че са с друга цел, доказва се с голямата част жалби за връщането на мюсюлманските имена.
--- End quote ---
Да видим сега как са стояли нещата,кой си е връщал имената и защо ,и кои са били против организация "Дружба Родина":
Мустафа Шарков - спомени
"През 1942 г. бях назначен за мюфтия в Лъджене. И след 9 септемри 1944 г. си останах на тази длъжност. Новите власти не ме преследваха, гледаха на мен благосклонно. Затова и аз си гледах работата по осъзнаването на Българите мохамедани и след тази дата.Турцизираните елементи обаче, които бяха и религиозни фанатици от по-рано, и не бяха доволни от дейността на дружба "Родина", почнали бяха да правят постъпки да се "обърне работата".
Затова бяха добили кураж от партизанския командир в Чепинския край Манол Велев, който беше ходил из селата и говорил пред събрания, че "всичко, каквото е било досега, отсега обратно ще се прави". За да привлича вниманието на Българите мохамедани, си слагал и фес на главата, а фесовете тогава бяха изхвърляни. Манол Велев бе главното ръководно лице тогава в Чепинско. Каквото кажеше той, трябваше да се изпълнява. Ползваше се с най-голямо уважение сред хората и до него се допитваха за всичко и всички - и мохамедани, и християни.
Слушах го и аз да произнася реч пред народа в с. Корова (Драгиново - б. р.), като казваше: "Вие, помаците, сега имате пълна свобода. Може да правите и се управлявате, както искате. Вие сте много в Родопите, та може да си образувате и своя държавица, една помашка република. Така да си живеете отделно в свое управление. Ние ще ви помагаме и ви гарантираме свободата. Каквото е в Съветския съюз, така и тука ще стане".
А на това събрание се бяха събрали 4-5 хиляди души, дошли от другите села. Това изявление на партизанския командир беше посрещнато с радост от фанатиците и туркофилите. Мене обаче не ме закачаха на мюфтийския пост. По повод тая агитация Българите мохамедани решиха да не пращат децата си в Българските училища, както беше до тогава, а да искат да ходят те отделно, в "помашки училища"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version