Български > История

Дружба "Родина" - национализъм в действие !

<< < (20/60) > >>

teo:
Винаги когато на лъжата краката са къси и няма повече да се смучи от "пръстите" и разбира се от среща имаш хора като ПомакБГ,Мустафа,Метка,Шабан,Мусов,Дорсунски и много други ...излиза на предне план че сме "талибани" и фундоменталисти.Не забравяйте че,съм ревностен защитник на светските идеи на Кемал Ататюрк и разбира се съм и вярващ.Браво бе Фотакиев=Пасков.

Излизам със предложенито гусин Пасков да излезе от партизанското си име и да пише направо на оригинала.

fotakiev:
Чл. кор на БАН, проф. д-р Стоян Михайлов: Дружба "Родина" трябва да влезе в учебниците по история

Проф. Михайлов, вие сте навлезнали твърде дълбоко в същината на една уникална и самодейна българска организация, каквато е смолянската Дружба “Родина”. Какво бихте казали за нея вече от днешни позиции?

Аз съм дълбоко убеден, че делото на Дружба “Родина” не е въпрос само на миналото. Това не е едно събитие или един процес, които са извършени някога и трябва да си спомняме за тях само доколкото трябва да не забравяме миналото си. Аз съм дълбоко убеден, че това е явление, което има изключително актуално значение. Основният стремеж на Дружба “Родина” и на родинци е издигане културата на българите мохамедани, извеждането им от неграмотността и невежеството, приобщаването им към съвременните образци на битова култура, към прогреса и т. н. Този въпрос става все по актуален за нашето обществено развитие, защото виждаме, че сега една част от нашето население отново потъва в неграмотността. Отново потъва в едно състояние на отсъствието на всякакви културни интереси. И ако този процес продължи, след 10-15 години ние ще имаме една общност от 300 – 350 000 души неграмотни. Те не биха могли никъде да се настанят на работа и за които единственият начин на съществуване ще бъде кражбата или други противообществени прояви.

Кое Ви накара да се занимавате с Дружба "Родина"?

Аз много късно чух за Дружба “Родина”. Много, много късно научих за нея – чак в края на 70-те години. И този въпрос почти не е бил поставян на разисквания и на изясняване на отношението към родинци в тогавашния ЦК на БКП. Дойде 1989 година, когато Тодор Живков бе сменен и ние тръгнахме по един друг път на развитие. В този нов път на развитие се появиха много антибългарски сили, които положиха и сега полагат неимоверни усилия българите мохамедани да се отделят в някакъв самостоятелен етнос. Ето сега например – те почти не употребяват термина “българи мохамедани”, а главно “помаци”. И даже се направи опит за създаване на “Помашка република” преди десетина години в Родопите. С други думи, запознаването на нашата общественост с родинското движение и продължаването на работата в духа на принципите и на делото на родинското движение сега има абсолютно актуално значение. За да се предотвратяват опитите за дебългаризация на част от нашето население и за подготовката на условия за нарушаване на териториалната цялост и на целостта на българската държава – примерно създаването на федерация и т. н. Така че делото на родинци също е абсолютно актуално. Неизяснеността и осъждането на родинското движение ме накара да се заема с подробното му проучване. Така стигнах до едно цялостно, макар и не съвсем подробно, характеризиране на Движение “Родина” – причините, развитието, делото му, включително и на неговия разгром след 1944 г.

А какви са основните опасности в днешно време, като се отчита опитът на "Родина"?

Аз смятам, че сега една от големите опасности пред нашата държава и бъдещето на българския народ и целостта на България е турцизирането. Фактите сочат, че то продължава – и в Родопите, и в редица други региони на страната, както и на централно равнище държавните структури се поставят в зависимост от ДПС. Доколкото държавният апарат на най-високо ниво се насища в последните години с дейци на ДПС. Освен това то вече привлича в своите редове по най-различни пътища и по най-различни начини и много българи, включително и известни културни дейци например като Надежда Захариева, Мая Вапцарова и т. н. Според мен това увеличава опасността за единството на българската нация в бъдеще и за единството съответно на българската държава.

брой 1528,08.07.2009 вестник "Отзвук" гр.Смолян
Автор: Александър Кисьов

pomak BG:
Много правилно Фотакиев, точно тези неща трябваше да почертаеш, че сме неграмотни и неорентирани.

Истината братя нашенци е дружба Родина. Там ни е мястото. Там ще на ограмотят, ще станем цивилизовани, че ние не сме.

Значи някакви си антибългарски сили ни определиха като помаци. И какви са тези сили природни ли са, или неиденфицирани? И пак оправдателната тема за българите "Ще си правим отделна държава." Дори се направило опит за създаване на помашка република.

Да направисе опит. Дори си направихме и тайно референдум. И дори си избрахме и президент, казва се Камен Буров хахаха.

Болни мозаци по света много, ама май България е начело в класацията.   

ЕvroPOMAK:
"Показателен бе фактът, че Али Палов от с.Кошница, Смолянско ....., който бе очаквал да посрещне англичаните да вземат нашите места, а не съветските войски, и който като ятак на партизаните пръв отишъл в гората край с.Турян да ими съобщи за обявената по радиото нова власт на 9 септември, в изумление се тюхкал и казвал:
- Вай, вай, какво чекахме, пък какво стана!
Говореше се тогава, че партизаните го увещавали, че и това е свобода, че това е по-хубаво, но той си оставал на своето."   ::)
"Манол Велев беше им говорил в реч: "Вие, помаците, сте напълно свободни! Ние ви гаратираме това. Можете да си образувате и държавица, своя помашка република, за което ние ще ви помогнем!" . Като с електрически ток се разнасяха тези мисли из всички села и околии. За късо време целият Родопски край бе почервенял, но не от червени знамена, а от червени фесове...!".  ::)
"... за късо време било възстановено и името "помаци" и "ахряни" на българите мохамедани ..."  ::)
".... запазени тези молби в които се казва: "Господа съдии, помак съм от мохамеданското вероизповедание. Моля да се промени собственото ми име от Огнян на Хасан, като в бъдеще се наричам Хасан Исеинов Имамов!".  8)
"... Антон Югов - министър на вътрешните работи. "Помаците се вълнуват! - казвали те, - Какво да правим?", "Давайте им каквото искат! - казал Югов - Всичко им давайте, само да ги имаме зад Партията и Отечествения фронт!".  8)
"..... Ариф Русев от с.Киселчево: "Хората в Родопите, особено помаците (българите мохамедани), са добри, кротки и лесно познават какви са желанията на водителите от властта и ги изпълняват тъй, както се иска, без ропот. Те знаят, че и водителите грешат, но не им се противят, особено когато са представители на нова власт, и вършат това което им е угодно, докато се сменят тези ръководители. Стане ли това, те вършат тъкмо противоположното, също без ропот. Дълбоко в душата си те са свикнали да понасят насилия! - Нашето какво е?! Всичко у нас е зорлен! Зорле кръщаване, зорле разкръщаване! Зорле сваляне фесове, зорле туряне фесове! Зорле вращане имена и зорлем ...".  :D
"Гнусни посегателства върху религиозната и битова определеност..."  >:(
"...да се оставят сами на себе си, като с особен апломб прогласи: "Помашки въпрос не съществува! Той се решава тогава, когато го зачеркнем като въпрос !"  ???
"Посягаха на свободите на помаците, за промяна на носии и имена..!".  :o
" ... като гръм от ясно небе се разнесе новината: "Помаците от Смоленско и Златоградско са подали меморандум до правителствата на Англия и Америка, с които изясняват своята небългарска принадлежност и искат присъединяване на тия родопски околии към друга държава".   ???
"За забелязване беше, че чуждата преса и радио си служеха именно с думата "Помаци", отречена от родинци и сега въведена наново в родопските ОФ вестници.... Несъществуващият "помашки въпрос", както беше прогласен от Кирил Василев, стана държавен въпрос и с него трябваше да се занимава и партията, и правителството!"  :o

Извадки от същата 15.00 лв. - оф  ферман! (петнадесет левова книга)!  8)
От всичко ново и противоречащо има какво да се разбере като ново, или като старо значащо!  ;D  ;)

Свободен чове:
Доста голяма активност на турците в тази тема. Писна ми те да се изказват и да се налагат дори в теми, които тях изобщо не ги засяга. Оправданието, че го правят за да защитават братята си помаци нека ги разправят на арменския поп. Целенасочено е всичко, с цел да се омаловажат нашите собствени помашки постижения.
Нека сега и аз като един истински смолянски помак да си кажа думата.
Все още, 60 и колко години, духът, идеята на Дружба "Родина" витае в Смолянско, като нещо благороно и положително за нас помаците. Който и да ви твърди обратното е един от нищожната част опортюнисти, живущи покрай нас. Дружба "Родина" има симпатията на десетки хиляди помаци в Родопите и това е ралното положение в момента. Казвам това не за да се заяждам, а за да подчертая неативизма вклинен в заглавието на темата.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version