Author Topic: Разкази и случки от народната душа!  (Read 6118 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
  Тук всеки може да разкаже случка от ежедневието,бита и реалния живот на обикновения човек,независимо какъв е!  . Ето една такава истинска!                                                                                                                                          Атрактивният козар от с. Дъбница Мехмед Юнузов посрещна във фермата си Шекер Байрам с близки и приятели.                                                                                                                                            
Домакинът: През деня пашуваме животните, вечер ги доим, нямаме време за европроекти, депутатите и правителството трябва да помогнат
Мюсюлманския празник Шекер Байрам посрещна с голяма компания във фермата си край гърменското село Дъбница атрактивният козар Мехмед Юнузов, която от година привлича погледите на пътуващите по главния път за село Сатовча, Доспат и Смолян с веещите се знамена на РБългария и ЕС. В измайсторената с подръчни средства беседка фермерът е направил цяла стена от важни публикации в местната, регионалната и централната преса, които касаят животновъдството, подпомагането на отрасъла от правителството и ЕС.
Имам надежди, че на фермери като мен, които имат хъс и желание да отглеждат животни и да произвеждат продукция, но нямат достатъчно информация и средства как да го направят, ще помогнат пиринските депутати и новото правителство, и затова съм поставил тук и техните плакати. Лично ги каня да посетят скромната ми ферма, за да видят с очите си каква е съдбата на един български животновъд, който е изправен пред безизходицата и е принуден да развива по най-първобитния начин дейността си, защото всички сме лишени преди всичко от информация и помощ. Аз съм фермер, не боравя с компютри, за да търся решения в интернет. До късно сме в гората да пасем животните, а след това да ги доим, да ринем оборите, да произвеждаме продукция, да й търсим реализация, което изяжда и времето ни да седнем пред телевизорите и от там да почерпим информация. Те са хората, които трябва да измислят формулата как да достигне до животновъдите информацията за възможностите, които се дават от правителството и ЕС, а не да се оказва, че винаги сме пропуснали някакви срокове за кандидатстване по програмите за финансиране заради липса на информация, коментира Мехмед Юнузов. Това бе и темата на разговора на празника, която се дискутираше.
Гостите останаха възхитени от изобилието на екологично чисти и вкусни прясно домашно сирене, кисело мляко, което съпругата на Мехмед-Ещреф, стерилизира в буркани за зимата, и перфектно изпеченото малко яренце. Празничната трапеза бе отрупана и с традиционните за Шекер Байрам домашно приготвени баклава и баница с плънка от гъби и пилешко месо и други вкусотии. Мъжете си спретнаха атрактивно състезание кой ще изяде първи цял буркан с козе мляко за подмладяване. Естествено, първото място спечели домакинът Мехмед, който казва, че от дете козето мляко е любимата му храна и дневно изпива по 3-4 литра домашен айран. Барбекюто, направено от стар бойлер и подарено на Мехмед Юнузов от роднини от с. Беслен, община Хаджидимово, през целия ден бе под пара, на него се приготвяха рядко срещаните пържоли от агнешко, с които замезваше компанията. Да почетат заедно Рамазан, Мехмед покани деца и внуци, роднини и приятели, сред които и християни, приятели на семейството. Специално да поздравят роднините си за празника от Турция пристигнаха племенниците на Мехмед и съпругата му Ещреф - Адил и Сузана, които от девет години живеят с баща им в град Измит.
Поне веднъж в годината си идваме в България и не пропускаме да се видим с роднините си. Днес сме тук, за да поздравим аго Мехмед и леля ни Ещреф и както си му е редът, да си вземем прошка според традицията. Тръгваме си днес, защото утре сме на работа. В Измит сме устроили живота си добре, работим, имаме собствен апартамент и сме доволни. Често мислим и тъгуваме за България, за роднините и съселяните ни от Дъбница, но се свиква. Като си дойдем, отсядаме в къщата ни в Дъбница, роднините и приятелите ни непрекъснато ни канят у тях, но на нас ни е хубаво да си постоим в родната къща, споделиха на тръгване Адил и Сузана.  
В състезанието за ядене на чисто домашно козе мляко за подмладяване безпорен фаворит стана Мехмед Юнузов, който опразни големия буркан за броени минути.                                                                          Източник- Струма 24 септ.2009г.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
   
You are not allowed to view links. Register or Login

  Мюсюлманин от кърджалийско село вярва, че в България може да се прави почтен бизнес
50-годишният Баязид Чаушев е роден и израснал в китното родопско село Бял Извор. До 2007 г. работи като миньор. След трагичен инцидент в мината губи способността да движи краката си и остава инвалид.

"Инцидент, случайност, не знам, правихме всичко, каквото трябва, но се случва. Рудник е. Съдба! Каквото дойде, ще го търпим. Продължаваме напред. Аз съм и мюсюлманин. Ние не се отчайваме. Нямаме право. Аллах е навсякъде и той помага", казва Баязид.

  В Бял Извор българи и турци живеят като братя.

"Разделението знаете ли къде е? Само в правителството. Ако ви кажа колко много приятели българи имаме, дето се срещаме, поздравяваме. Ние тях за Великден, те нас за Байрама, подкрепяме се. В нашия район българи и турци не се делим. Но правителството си е така, те си делят", твърди съпругата му Гюлбеяз.

Сега Баязид иска да създаде сдружение, наречено "Заедно", с надеждата, че в България може да се прави почтен бизнес на принципа на кооперацията.

  Бившият миньор е изготвил списък с правила, които трябва да се спазват от членовете на сдружението. Всеки, който не се  противопоставя на забраните, може да участва.

"Трябва много хора да участват, от всички краища на България – Кърджали, Смолян, София, Пловдив. Обикновени хора – богати, бедни - няма значение.
Турци, българи, цигани - няма значение, важното е да е почтен. Важното е като дойде в дружеството, да работим заедно и да вървим напред, да печелим", споделя мъжът.

 Трудностите и опитът са научили съпругата на Баязид да бъде реалист. Тя вижда отчуждението в хората и е загубила надежда за промяна. Подкрепя мъжа си, но не вярва в реализацията на проектите му.

 You are not allowed to view links. Register or LoginOffline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Към всички емигранти, решили да се завърнат
Ако имате мечти, планове, носталгия – забравете!
[/color]Ако имате You are not allowed to view links. Register or Login – ще ви го вземат.[/font][/size]
[/color]Ако имате пари – ще ви оберат, възможно е и да ви убият.
[/color]Ако имате носталгия – вече не е същото, и никога няма да бъде.
[/color]Ако имате надежди – ще ви ги пречупят.
[/color]Ако сте оптимисти – ще станете депресирани песимисти.
[/color]Ако имате здрави нерви – ще станете доста бързо шизофреници.
[/color]Ако имате хъс за успех- родната злоба и завист ще  го прекършат.
[/color]Ако имате талант-ще  го смачкат и прегазят.
[/color]Забравете химерите! България е, и ще си остане, държавата на хитреците, тарикатите, безделниците, мошениците и безинициативните хора.
[/color]Чули ли сте на слепи хора някъде да дават плесенясали  You are not allowed to view links. Register or Login, само защото не виждат?[/font][/size]
[/color]Чули ли сте някъде да убиват старци, за да им вземат 50 -те стотинки от портмонето?
[/color]Чули ли сте някъде в родилни домове да бият новородени, а по шосетата да ги газят като на компютърни игрички? Що за урод трябва да си за да трепеш кучета, котки, коне – „домашни любимци“, търсещи човешка закрила, за удоволствие?
[/color]Най-боли, когато мечтите и илюзиите се разминат драстично с реалността…
[/color]Колко ли болка и разочарования трябва да преживее човек, за да стигне до тези апокалиптични заключения?
[/color]Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?
[/color]Кой бяга от хубавото – 1/3 от един народ избяга.
[/color]А тези, които апелират към You are not allowed to view links. Register or Loginародниците ни емигранти да се завърнат,  разполагат с  пари и по 6 месеца  живеят извън България.
А престъпниците и бандитите чакат да умрат и малкото останали свестни хора, за да си направят държава по собствен  модел…[/font]
[/size]
[/color]Ако не ми вярвате – върнете се завинаги в България!
[/color]УСПЕХ И БОГ С ВАС !!! /vestnikzora.com/

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42