Български > Дискусии

ПРОТИВОРЕЧИЯ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИДЕНТИЧНОСТИ

<< < (3/8) > >>

Metka:

--- Quote from: Shumarov on September 26, 2009, 12:21 ---Големите европейски колонизатори от миналото, които ограбиха благата от колониите си, сега са застрашени от инвазия от техните бивши колонии. Да, допускам, че е така. Но сега не го наричат колонизиране, а емиграция.И тези емигрантски общности се интегрират успешно във страните.Разбира се, че има пресъпници сред тях, но това не е единственото поле на престъпност-сред местното население също има престъпници, и хубавото е , че има действащи органи, които дават отпор на тази престъпност.

--- End quote ---

Това е много точно казано Шумаров.Особено за грабителската политика на западните колониалисти в миналото.Но прибави към това и факта че през последните сто години
доста емигранти са били поканени на Запад за да копаят на западняците метрото,да им правят магистралите, да им копаят канафките и да им мият мръсотийте в тоалетните.

Въпреки всичко Исианкар ми стана симпатичен с това -

--- Quote from: Isyankar on September 26, 2009, 11:59 ---Ако в Европа има традиционен ислям - то това е помашкия ислям, а не пакистанския (примерно).

--- End quote ---

Макар че тази идея е нереалистийчна, Исианкар може би съзнателно може би несъзнателно сочи общноста ни като потенциален авангард на Исляма в Европа.Което означава автоматически че религията ни е толерантна и ние не сме инкубатор на екстремизъм и сепаратизъм а напротив добър пример за подражание.

Но е хубаво да се замислим за успешната интеграция на емигрантските популаций в Европа идващи от Африка и Азия.
После да сравниме тази тяхна евроинтеграция с нашата интеграция в България, на Балканите изобщо.
Аз мисля че има огромна разлика, макар че в тази насока има известни промени и се надявам за бъдеще да е така.Просто съм оптимист.
Но бих дал пример за това че в българското общество все още цари националистически резерв които ни пречи да се интегрираме .
Ето един от многото примери , този път от нашия съфорумник Мусов:

--- Quote from: musov on September 16, 2009, 19:34 ---Гледам тука, че се водят спорове за дискриминацията, дали е етническа или религиозна, или е еднаква както за християните, така и за помаците. И то по-конкретно за дискриминацията в казармата-дали е на етническа основа, или просто старите войници си тормозят новобранците. Освен това се твърди, че дискриминацията е била повече през комунизма и сега е, ако не хич, то сведена до минимум.
 Ще дам пример с мене, тъй като моята казарма беше малко по-специална. От една страна е по-добре друг да разказва, за да не излезе като самоирония, но пък от друга, кой знае по-добре от мен!? 
Детската ми мечта беше да стана военен. За нея още в училище започнах да работя здраво, учех математика, стараех се да имам висок успех, тренирах за изпитите по физическо. Още тогава нашите работеха здраво за да ме откажат от това, водени от същите „предразсъдъци”, че ние сме помаци и мястото ни не е там, и опасявайки се , че може да се окаже опасно дори, ми забраниха.  Казваха ми също, че с турско име никога няма да бъда приет и бяха прави. Целта ми беше в началото ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия, но в последствие се отказах и реших да кандидатствам във ВВОВУ „Васил Левски във Велико Търново сега Военен университет.  И така, убеден от многото съвети, които ми бяха дадени, аз си смених името с предишното ми българско , направих инат на родителите ми, кандидатствах и бях приет. Тогава, 17 годишен, все още не осъзнавах какво точно означава да си помак.  Дори се мислех за стопроцентов българин, възпитан от тогавашния строй. И това че съм мюсюлманин, мислех, че е някаква подробност. Постепенно с течение на времето, те започнаха да разбират какъв съм в действителност. Трябва да призная, офицерите се държаха изключително предпазливо с мен, но колегите ми не пропускаха да ми направят мръсно в първият удобен за тях момент.  Когато имаше нещо за чистене аз бях винаги в групата по почистване.  На караул ме слагаха почти винаги на неудобните смени, например втора смяна на нова година. Дневален по рота също през почивните дни много пъти съм давал дежурство. Въобще, имаха ли възможност, използваха я и мене ме набутваха в неудобните им смени. Опитвах се и опитвах да се сприятелявам, но уви-без успех. Едвам с двама-трима поддържах връзка, и то защото спяхме в едно спално помещение. Дежурните по роти нарочно ме държаха на смяна (както му викат,на стойка) повече от два часа. Понякога показвах повече умения в дадени области и това много ги учудваше-как така помак ще знае повече от нас!? Мога да изреждам до утре сутринта случки, показващи дискриминация. Това беше ежедневие.  И там това се случваше само на мен и то защото бях помак. И то само аз бях помак. Някои офицери също се опитваха да правят някои такива неща, но аз се опълчвах директно и не позволявах да ме малтретират.  Накрая ми писна и реших да подам рапорт за напускане. По принцип преди напускане се прави събеседване с началника на училището, като последният се опита да вразуми напускащият да размисли.  В моя случай това не се случи. Заповедта пристигна за няколко часа, разписана и подпечатана.

--- End quote ---

PETER:
На крива ракета космосът и пречел...

Това с Мусов е пример точно за обратното. Че в БГ се дава шанс на всички.
Кой как го ползва си е негов проблем.
И на първия чернокож генерал в САЩ не му е било лесно да завърши Уест поинт, ама щом го е завършил значи не е мрънкал .

А тук мрънкне че чистел, че бил в неудобната смяна,че нямал приятели...
Айде моля. Чистили сме лайна и сме давали наряд всеки ден без откат... и кофата с луфтове сме "носили"... ???

Shumarov:

--- Quote from: Isyankar on September 26, 2009, 12:46 ---
Относно колонизатори и империи - моята страна не е колонозирала, че сега да страда от колонозиторите. Сега може би няма силен емигрантски натиск, но в бъдеще вероятно ще има в България. Не ме интересува дали някой ги е колонизирал - моята страна не ги е колонозирала, а сега не иска да идват с емиграцията си.

Прости ми за въпроса, ама грешно ли е да не искам емигранти в страната ми от други страни ? Имаме си 1 млн цигани дето още не са интегрирани, а остава и още 1 млн африканци да поканим да интегрираме. Накрая нас ще трябва да интегрират.

--- End quote ---

Да, Исянакар-направо тръпки ме побиват, като си представя колко народ емигрира в България! Язък! Ще се навъди със чалми от Азия, и Африка-зян ще ни отиде чистата кръв, и нация! Носи се слух, че щели да възстановяват кльоновете по границата, и пак да минират за да се спре неудържимия наплив от емигранти. Не е грешно да не искаш емигранти-достойно е за съжаление! А за циганите в България-те нямат нужда по мое мнение от интеграция, защото това е родината им.Интегрират се чужденци.Българско общество има нужда да се научи на толерантност към малцинствата.Допускам, че имаш предвид престъпността на циганите, и това е проблем на властите в България, които не направиха нищо за тях през тези времена на свобода-даваха им подаяния пред поредните избори, и нищо, като отговорна, и сериозна политика.

Isyankar:
Шумаров, ако искаш съжалявай, ако искаш се радвай - но емигранти в страната си повече от 0.1% от населението на година не искам. А дали имало или нямало наплив - ами отвори коя да е таблица за БВП/на глава от населението и виж България на което място в света е и си помисли колко от по-долните таблици биха дошли в България...Е, те естествено биха се пробвали в по-богати страни, но за тях и България не е бедна. Но всъщност дълбоко ми се иска да си прав и да няма "наплив от емигранти".

Уточняващ въпрос - какво е "чалми от Азия и Африка" ? Звучи нещо просташко и не мога да повярвам, че използваш такива изрази.

Относно чистата кръв и нация - това какво понятие и какво означава ?

Шумаров, НАЦИСТКА ЛИТЕРАТУРА ЛИ ЧЕТЕШ ? ИЗУМЯВАШ МЕ !!!

Shumarov:

--- Quote from: PETER on September 26, 2009, 13:05 ---На крива ракета космосът и пречел...

Това с Мусов е пример точно за обратното. Че в БГ се дава шанс на всички.
Кой как го ползва си е негов проблем.
И на първия чернокож генерал в САЩ не му е било лесно да завърши Уест поинт, ама щом го е завършил значи не е мрънкал .

А тук мрънкне че чистел, че бил в неудобната смяна,че нямал приятели...
Айде моля. Чистили сме лайна и сме давали наряд всеки ден без откат... и кофата с луфтове сме "носили"... ???

--- End quote ---

Пишеш извън контекста на сравнението, ПЕТЕР!

Ами, Метка сигурно е нормално български автор да е загрижен от инвазията на ислям в Европа.На мене не ми прави впечатление тука да се чувстват застрашени от исляма.Наясно са, че сред емигрантите има, и не обслужващ персонал. Разбира се хората със интелектуално ниво под средното приемат болезнено този факт.Но е факт.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version